![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 13.11.2001
![]() |
problemy z pekajacymi plytkami w LGx52 - pilne
witam
juz dwie plytki padly mi w LGx52 - padly tzn rozlecialy sie w drobny mak; oczywiscie LG byl na gwarancji - po zaniesieniu do punktu serwisowego po tygodniu od zgloszenie i zostawienia sprzetu dostalem nowy CD LGx52 - to za pierwszym razem - za drugim bylo podobnie z tym ze otrzymalem znow nowy CD LGx52 ale prawdopodobnie z nagranym biosem x48 (bo tak mi sie teraz zglasza w SiSoft Sandra 2001; moje pytanie: czy w momencie gdy trzymaja moj CD wserwisie przez tydzien ten czas moge sobie dopisac do gwarancji jaka mi jezszcze zostala?? czy wydajac mi nowy CD na miejsce tego zniszczonego powinienem zadac wydania nowej gwarancji?? jak by nie bylo dostalem nowy CD, a oni walneli mi tlko na karcie gwarancyjnej pieczatke i napisali wymiana CD i gwarancja zostala stara wypowiedzcie sie na ten temat - to wazne bo za tydzien konczy mi sie gwarancja pozdrawiam Miclosz (jackson@box43.pl) |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 25.04.2001
![]() |
Na oba pytania odpowiedź brzmi: TAK
pzdrwm darbakan |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 23.10.2001
![]() |
Troche odejdę w temacie swojej odpowiedzi od Twoich pytań ale tematycznie nie odejdę zbyt daleko (coś jakieś bzdury mi wyszły hehe...). Oki sam miałem podobny problem z tym że ja nie zawitałem w serwisie ( tzn. dwie płytki rozpadły mi się w czytniku ale nie doszło u mnie do zniszczenia napędu). Dzięki temu zdarzeniu zauważyłem pewną rzecz że niestety częstym powodem pęknięć płyt w CDRom'ach są małe pęknięcia spowodowane nieumiejętbyn wyjmowaniem płyt z opakowań (szczególnie dotyczy to niektórych opakowań typu slim gdzie płyta jest bardzo mocno osadzona) a dokładnie chodzi o to, że wiele osób przy wyjmowaniu płyty wygina ją ( niestety jedną z takich osób jest moja siostra). Wygięcie takie prowadzi czasem do powstania niewielkich zarysowań (pęknięć) w środkowej części płyty. Zarysowania te mają duży wpływ na wytrzymałość płyty na siły działające na nią w czytniku i niestety płyty takie są bardzo podatne na zniszczenie. Sam posiadam w kolekcji pare płyt których nie wkładam do czytnika gdyż właśnie jedna z rys przekształca się w pęknięcie tzn widać że od środka płyta powoli pęka. Jednocześnie należy nadmienić że niektóre płyty pomimo tych mikropęknięć nie ulegają zniszczeniu.
Pa! |
![]() |
![]() |
#4 | |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 31.05.2001
![]() |
Cytat:
Po pierwsze: czas przebywania sprzętu w naprawie dolicza się do okresu trwania gwarancji - i to nie zależy od serwisu, bo jest to określone prawnie. Po drugie: jeżeli sprzęt podlega wymianie na nowy wskutek stwierdzenia istotnej wady niemożliwej do usunięcia lub też 3-krotnej nieskutecznej naprawy tej samej usterki to gwarancja biegnie od nowa! tzn. niezależnie od tego, czy dostałeś nową kartę gwar. czy nie - masz gwarancję od nowa na podstawie starej. Dopilnuj tylko, aby przy wpisie "wymieniono na nowy" była adnotacja z jego numerem seryjnym, bo inaczej tego nie wyegzekwujesz. Po trzecie: jeżeli mam zgadywać, to dostałeś nie czytnik 52x z BIOS'em z 48x tylko 48x w obudowie z 52x. Zdarza się, że to robią, bo mało kto sprawdza co ma w środku, wystarczą napisy na obudowie. W tym przypadku jednak powinieneś protestować bo 52x czyta subkody, a 48x nie. Zresztą - 52x w ogóle był lepszy od 48x (i to nie jest ta sama elektronika - co potwierdza moją tezę, iż nie masz zamienionego BIOS'a). Mam nadzieję, że Ci pomogłem. Pozdro.6 |
|
![]() |
![]() |
#5 |
Gość
|
Taaaaaaaa.....
Tak to jest jak sie kupuje badziewie ktore buja sie do predkosci 52x (kosmos). No ale chyba z tego wzgledu ze jest to tanie to moge to zrozumiec bo napewno nie ma zbyt dobrych walorow uzytkowych |
![]() |
#6 |
Niedzielny Palacz
Data rejestracji: 16.10.2001
![]() |
Cala sprawa smierdzi jak stado zdechlych sledzi
zrobil bym w sklepie zadyme ale inteligentna powiedz ze ci czytnik wykrylo jako 48 a powinien byc 52 i najlepiej doplac i zmien firme ![]() |
![]() |
![]() |
|
|