Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 03.01.2004, 19:28   #1
bigbluee
Bywalec
 
Avatar użytkownika bigbluee
 
Data rejestracji: 19.10.2002
Posty: 41
bigbluee w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
W jaki sposób najlepiej nagrać Audio CD ??

Witam.
Mam taki mały problem z odtwarzaniem Audio CD wypalanych na CD-R w odtwarzaczach stacjonarnych jak wieże. Mam w domu dwie takiej sredniej jakości wieze które męczą sie z płytkami Audio nagranymi w moim Liteonie 52327S. Nagrywam w taki sposób: Disc-at-once, zamykaj CD, predkość 12x lub nawet 4x w nero 6.3.0.0.
Po włożeniu CD do wiezy czas i ilosc utworuw odczytuje bez problemu. Gdy nacikam play "mieli" po cichu przez 5 sekund i powraca do pokazania calkowitego czasu. Męczyłem go tak 10 min i w końcu załapał. Nie ma trzaskow ani nic takiego. Po prostu napęd nie chce załapać początku utworu.
Czy jest jakiś programik który specjalizuje sie w nagrywaniu Audio??
Może trzeba zmienić coś w ustawieniach nero?? Nagrywałem na Esperanzach 48x i Emtecach 48x. Raz nawet nagrałem w Winampie 5.01 - z takim samym efektem

P.S. CD-RW wcale nie łapie
bigbluee jest offline  

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 03.01.2004, 19:58   #2
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika pawelblu
 
Data rejestracji: 17.01.2003
Lokalizacja: Wawa
Posty: 5,272
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Wiesz w gruncie rzeczy przede wszystkim do starszych wiez (choc nie tylko) trzeba dobrac dobre nosniki. Nie ma tu jakiejs reguly, ale u mnie na wiezy chodzi jedynie bezblednie: TDK D-View 16x (wszystkie pozniejsze nie chodza wogole) oraz Verbatim Metal Azo (moze Super Azo tez ale jeszcze nie probowalem). Nie chce mi wogole zalapac Pasteli i Metalicow choc to jedne z najlepszych plyt. To ze nagrales z predkoscia 4x na tak szybkich plytach to zle, ale nie to jest przyczyna.

Programem specjalizujacym w nagrywaniu audio jest np. Feurio
pawelblu jest offline  
Stary 03.01.2004, 20:29   #3
Maciej
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Maciej
 
Data rejestracji: 31.12.2002
Lokalizacja: PL
Posty: 7,664
Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
A jak z płytami tłoczonymi...?
Miałem podobny problem ...z wypalanymi płytami, czytała tylko płyty tłoczone.
Pomogło przeczyszczenie diody optycznej lasera we wieży.
__________________
Jak mądrze zadawać pytania
Maciej jest offline  
Stary 03.01.2004, 20:41   #4
bigbluee
Bywalec
 
Avatar użytkownika bigbluee
 
Data rejestracji: 19.10.2002
Posty: 41
bigbluee w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Maciej
A jak z płytami tłoczonymi...?
Tłoczone czyta bez problemu. Co do nagrywania 4x => Bez eksperymentow nie ma sukcesów

Zobazce co to za programik ten Feurio i przeczyszcze nosnik. Myslalem ze obejdzie sie bez czyszczenia bo blad tkwi w nagrywaniu ale jednak z tego co widze jest odwrotnie wiec młotek i wiertarka pojdą w ruch

Ostatnio zmieniany przez bigbluee : 03.01.2004 o godz. 20:46
bigbluee jest offline  
Stary 04.01.2004, 11:05   #5
bigbluee
Bywalec
 
Avatar użytkownika bigbluee
 
Data rejestracji: 19.10.2002
Posty: 41
bigbluee w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Przed chwilą odkopałem kilka płyt z CD-R nagranych dawno temu. Jadna to 650 Verbatim Datalife 1x-8x, druga to 700 Philips 1x-24x. Obie nagrane predkością 2x lub 4x. Dokladnie nie pamietam ale na pewno nie wieksza. Co ciekawe Verbatima odtwarza od razu nawet 1 sek. nie trzeba czekac. Nawet powiedzialbym lepiej niz tloczone plytki. Philipsa natomiast odtwarza minimalnie wolniej ale jak juz załapie to idzie bez problemu. Czyzby starsze płytki byly lepszej jakosci niz nowsze??
bigbluee jest offline  
Stary 04.01.2004, 11:24   #6
olo4you
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 30.12.2003
Lokalizacja: slask
Posty: 158
olo4you w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
płytki starsze takie jak verbatim były robione na innych nośnikach (metalazo) tamte nośniki dawały wiekszy procent odbicia niż obecne płyty musisz poprostu znaleść płytę która działa ja radze przetestować płyty z nośnikiem o odcieniu jasnoniebieskim no albo sperazo verbatim płyty o odcieni jasnozielonym gorzej sie czytaja
olo4you jest offline  
Stary 04.01.2004, 11:31   #7
CIAPEK
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika CIAPEK
 
Data rejestracji: 17.02.2003
Lokalizacja: TORUŃ
Posty: 5,244
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Maciej
A jak z płytami tłoczonymi...?
Miałem podobny problem ...z wypalanymi płytami, czytała tylko płyty tłoczone.
Pomogło przeczyszczenie diody optycznej lasera we wieży.
dokładnie! Lecz u mnie to pomogło na ok. 2 miesiące
Teraz wogóle olałem tą wieże...ona już żadnych płyt nie czyta.
Będę miał chęci i te specjalne śrubokręty to rozkręce ją znowu, ale to zadanie to masakra przynajmniej w Philipsach :/

Jak dobrze, że jest komputer a z niego idący kabel pod wieże i wyjście AUX i szafa gra!
__________________



nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!
CIAPEK jest offline  
Stary 04.01.2004, 11:44   #8
olo4you
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 30.12.2003
Lokalizacja: slask
Posty: 158
olo4you w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
czas na jaki to pomoże zależy od sztuki nic tylko testy nie ma reguły
olo4you jest offline  
Stary 04.01.2004, 11:49   #9
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika pawelblu
 
Data rejestracji: 17.01.2003
Lokalizacja: Wawa
Posty: 5,272
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Datalife nie maja powloki Metal ani Super Azo (te maja jasnozielone).
Datalife Plus maja Azo.
pawelblu jest offline  
Stary 04.01.2004, 12:08   #10
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika SEBAW
 
Data rejestracji: 09.06.2002
Lokalizacja: W-ń
Posty: 3,392
SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
A ja napisze coś od siebie. Otóż starsze wieże mogą miec problem z odczytem nosników nawet jeśli będą nagrane z odpowiednią prędkością, metodą disc-at-once i zamkniętym CD, ponieważ w nowych nosniakch wykorzystywany jest barwnik ftalocyjanina, która "utrudnia" odczytanie nosniak w stacjonarnycm odtwarzaczu audio. natomiast w starszych płytach był stosowany barwnik cyjanina, dzięki której nośnik jest łatwiej odczytywany.
SEBAW jest offline  
Stary 04.01.2004, 13:19   #11
bigbluee
Bywalec
 
Avatar użytkownika bigbluee
 
Data rejestracji: 19.10.2002
Posty: 41
bigbluee w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez pawelblu
Datalife nie maja powloki Metal ani Super Azo (te maja jasnozielone).
Datalife Plus maja Azo.
Odnośnie koloru to moje Datalife mają turkusowy odcień czyli tzw. jasnoniebieski. Natomiast Philipsy sa srebrne czyli standardowe
bigbluee jest offline  
Stary 04.01.2004, 13:21   #12
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
 
Avatar użytkownika VIZZARD
 
Data rejestracji: 02.01.2004
Lokalizacja: Szczecin
Posty: 11,779
VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Spróbuj nagrać jeszcze na czarnych płytkach, np. Akoss. Można je dostać pakowane po 25 szt. za 35PLN. Myślę, że cena 1,4PLN za szt. nie jest ceną wygórowaną, zwłaszcza, że żywotność czarnych płytek podobno jest o wiele dłuższa niż np zielonych.
VIZZARD jest offline  
Stary 04.01.2004, 13:37   #13
olo4you
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 30.12.2003
Lokalizacja: slask
Posty: 158
olo4you w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
to już lepiej verbatim superazo za 1,6zł a czarne maja dłuższą żywotność bo filtr czarny przepuszcza mniej ultrafioletu i wolniej sie utleniaja
olo4you jest offline  
Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:59.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.