![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 24.08.2003
![]() |
Jakie CDRW i DVD chcielibyście mieć ?
Cześć
Witam wszystkich Mój sąsiad wreszcie postanowił zmienić swoje Pentium 100 z monitorkiem 14" na nowy komp. Chce mieć DVD oraz CDRW. I na tym chciałbym się skupić. 1. Jakie modele są obecnie i jeszcze jakiś czas będą najlepsze? Podejrzewam że produkty Liteona ? Proponujcie proszę 2. Co jest lepsze ? DVD i CDRW osobno czy dać combo ? Dzięki za wszelkie propozycje Pozdrawiam |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Data rejestracji: 09.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() |
Na tym forum już wiele razy był poruszany temat Liteonów. Kup sobie osobno dwa napędy, ja tak mam i jestem zadowolony. Co do nagrywarki to wybierz model Liteona LTR-52327S http://cdrinfo.pl/cdr/hard/LiteOn_LTR-52327S/1.php a co do DVD to ASUSA 16x.
|
![]() |
![]() |
#3 |
Silent Hunter ;)
![]() Data rejestracji: 18.05.2002
![]() |
Nagrywareczka taka jak wyzej podano,
a DVD to Toshiba SD-M1712 Lub COMBO Lite-ON LTC-48161H |
![]() |
![]() |
#4 |
d[-.-]b
Data rejestracji: 12.08.2003
![]() |
cd-rw - liteona, dvd - toshiby. combo nie polecam.
|
![]() |
![]() |
#5 |
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 17.02.2003
![]() ![]() |
Weź dwa napędy. Nie bierz Combo.
Drugi napęd przydaje się podczas, gdy masz nagrywarkę np. do bezpośredniego kopiowania. A pozatym po co zarzynać nagrywarkę? U mnie nagrywarka służy tylko do nagrywania. Spokojnie możesz brać tego LiteOn'a, polecam również najnowsze produkty ze stajni LG Electronics ![]() Ceny są tak kuszące, że nawet sam bym tego Litka łyknął dla odmiany od LG ![]() Z DVD to przychyle się do kolegów - Toshiba. ![]()
#6 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 24.08.2003
![]() |
Witam ponownie
SEBAwl, ThanatoS, RoKFoR, CIAPEK - wielkie dzięki za info. Ostatecznie przekonaliście mnie do 2 napędów, w firmach także mam już pewne rozeznanie. Może mam tylko jedno pytanie jeszcze - dalibyście napędy optyczne na jednej taśmie ? Pewnie tak, żeby odciążyć dysk i nie blokować mu transferów i umożliwić szybkie nagrywanie. Ale co jeśli przegrywam z DVD na CDRW - nie blokują się ? Dzięki jeszcze raz |
![]() |
![]() |
#7 |
liniejący leming
Zlotowicz
Data rejestracji: 20.12.2001
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
nagrywarka na master
DVD na slave na jednej taśmie oczywiście, kopiowania w locie nie polecam, nie ma to jak porządnie zrzucony obraz na HDD.
#8 | |
staruszek
Data rejestracji: 02.06.2001
![]() |
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?threadid=25557 pomyslalem ze ciagle odradzam napedy combo ale trzeba poznac co odradzam .............. a moze sie myle kupielm i nie narzekam. male, poreczne, na razie dziala a jak sie walnie to i tak mam jeszcze dwa napedy + wymonotwany z kompa kumpla a nie wierze ze ktos tlucze kopie jeden do jednego on the fly (np securoma przy predkosci powyzzej 40x lub sd2 gdzie odczyt w niektorych napedach jest bardzo wolny) ale to takie moje zdanie4
![]() |
#9 |
Caliente
Data rejestracji: 30.09.2002
![]() ![]() ![]() |
a moze tak
jedna nagrywarke ale pozadna tzn. dvd-rw ? bo sama cd-r to juz chyba przezytek a to bylo jedno z pytan ktore reszta pominela !
na dvd-rw nagrasz wszystko cd-r tez odtworzysz filmy dvd itd. a co do zarzniecia nagrywarki zmienilem juz 5 czy 6 nagrywarek i wszystkie do dzisiejszego dnia pracuja ( nie sa zarzniete ) poprostu nie zdazyly bo postep idzie tak szybko ze zanim sie zuzyje to sie zestarzeje, wiec nie ma co oszczedzac !8) ja bym juz nie kupil nagrywarki cd-rw ostatnia to yamaha f1 i koniec.nagrywarki dvd wykoncza cd-r ![]()
#10 | |
staruszek
![]() |
Re: a moze tak
Cytat:
![]()
![]() |
#11 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
oczywiscie jak masz siano to kupuj dvdrw
a jak nie masz to dwa napedy: spawarke teaca (co z tego ze to oem asusa - i tak zmarzy wszystko jak stare dobre orginalne teaci :-) a dvd toshiby ale M1612 a nie M1712 (roznica w wielkosci bufora!!!) tylko ze tej tosiby juz raczej nie dostaniesz wiec chyba lepie sie skusic na asusa (wczoraj takiego u kompla montowalem i wsio lata pieknie!!!) co do podpinania napedow to sa dwie szkoly piecia dvd i spawary - ja mam dvd na mastera i wszysko lata pieknie, a kompa bootoje z dvd i nie zarzynam spawary, a wbrew opini niektorych onthefly da sie zrobic w takim ustawieniu bez bolu straconych plyt :-) |
![]() |
![]() |
#12 |
Kitty loves Agit! =^_^=
Data rejestracji: 25.11.2002
![]() |
Akurat ta roznica w wielosci bufora miedzy Toshiba SDM1612 a SDM1712 jest w zasadzie praktycznie nie wplywajaca na wydajnosc, bo ta jest wlasciwie identyczna, a roznice sa marginalne. Pozatym 1712 chodzi troszke ciszej od poprzedniczki, i wg. tego co mowi Toshiba jest zmontowana z twarlszych elementow. Mialem w reku oba i oba dzialaja rownie rewelacyjnie. Wiec tak jak mowia koledzy rowniez polecam DVD Toshiby. Co do nagrywarki to polecalbym CD-RW LTR-52327S oraz DVD-/+RW Pioneer A06.
Co do podpinania napedow na jednej tasmie. To w locie przegrywanie z jednego na drugi nie poleci szybciej niz 16x mimo UDMA, ASPI.. itd. Podpinajac zas jeden naped z dyskiem ten bedzie zwalnial kiedy ow naped bedzie w urzyciu. Rozwiazanie to plyta glowna z dodaktowym kontrolerem (yeech 4 mastery i 4 slavy :))) albo zakup dodatkowego kontrolera EIDE w postaci karty PCI (w sumie nizebyt spory wydatek ok 100-150 zl). A tak pozatym nie kazdy przeciez kopiuje w locie zabezpieczone gry, wiec moze ta kwestia jest zupelnie nie istotna?
=^.^= Pioneer DVR-A06, Plextor 4824TA, Toshiba SD-M1612 Sometimes in the dark, When I close my eyes, I dream of you... If I could fly across this night, Faster than the speed of light... i would be with you Ostatnio zmieniany przez Martin_TP : 19.09.2003 o godz. 11:25 |
![]() |
![]() |
#13 | |
staruszek
![]() |
Cytat:
wszystko da sie ale po co? np dwa pracujace jednoczesie urzadzenia pobieraja wiecej pradu. dodajmy do tego jakiegos amd + troche wiecej bebechow w kompie + zasilka codegena i buuuuuuuuu moze byc jazda a jak ma jedno urzadzonko to i proadu mnie pobiera niz dwa pracuajace on the fly. dobrze spiewam czy zalewam?
![]() |
#14 |
Kitty loves Agit! =^_^=
Data rejestracji: 25.11.2002
![]() |
LOL
![]() ![]() Zreszta co powisz na zasilacz 235W a na nim wpiete 4 dyski twarde 7200 rpm do tego wypalarka i dvd kopiujace on the fly, 5 kart PCI, w tym pradozerny GeForce... - i ta konfiguracja jak nabardziej dziala.
=^.^= Pioneer DVR-A06, Plextor 4824TA, Toshiba SD-M1612 Sometimes in the dark, When I close my eyes, I dream of you... If I could fly across this night, Faster than the speed of light... i would be with you |
![]() |
![]() |
#15 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
yo, napewno nie nalezy podlaczac optyki i twardziela na jednym kablu - to chyba nie budzi watpliwosci
jak sie ma dwie tasmy to propnuje ustawienie o jakim pisalem powyzej czyli twardy na jednym a cala optyka na drugim jak ktos ma wiecej tasm to moze szalec dodatkowy kontroler kosztuje i nie kazdy chce ladowac w niego siano, a jak ktos ma siana za duzo to kupi dvdrw i nie bedzie mial problemow z tasmami pozdrawiam |
![]() |
![]() |
|
|