Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 06.02.2004, 20:20   #16
extorris
Bywalec

Data rejestracji: 23.12.2003
extorris w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Vizzard zrozumiałem, przyjąłem do wiadomości.

Ale nie sądzisz, że można by czasami trochę konkretniej, opierając się faktach, a nie jak przekupy z targowiska?

Zauważyłeś, że jeszcze nikt w Polsce nie przeprowadził porządnego testu na media? Powód jest prosty, nie mamy sprzętu, więc rzeźbimy byle co i próbujemy wierzyć w jakiś amatorski bełkot.
extorris jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 06.02.2004, 20:40   #17
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

Data rejestracji: 02.01.2004
VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Masz rację, a moje zdanie na ten temat jest takie:
Mają sens takie testy nośników jak przyklejony na samej górze, gdzie userzy na różnych konfigach i na różnych egzemplarzach takiego samego modelu nagrywary potrafią uzyskać podobne - dobre wyniki - na różnych egzemplarzach płyty takiej samej marki.

Dlaczego?

Ano dlatego, iż każda spawarka różni się od drugiej podobnej i nie uzyska się na dwóch egzemplarzach takich samych wyników. To samo z czystymi płytkami - na jednej wyjdzie mniej błędów, na drugiej więcej. Ale jeżeli wyniki te są powtarzalne - świadczy to o większym prawdopopdobieństwie obiektywnego pojęcia jakości nośników danej serii i firmy, bla, bla, bla .....

Natomiast takie testy jak w Chipie nie są zbyt dobrym rozwiązaniem.

Dlaczego?

Ano dlatego, iż zaraz pojawią się zarzuty o sponsorowanych testach (i całkiem możliwe że tak jest) oraz z prostej przyczyny - niepowtarzalności wyników w różnych warunkach i konfigach - czyli to co napisałem wyżej. Ponadto wydaje mi się, że Chip sam pracuje sobie na miano nierzetelnego testera biorąc pod uwagę chociażby test chłodzenia AC i WC - jak ktoś nie wierzy - to niech przeglądnie forum tweak.pl - gdzie zapoznać się można z fachowymi opiniami na ten temat od ludzi, którzy mają taką wiedzę i praktykę, że sami mogli by pływać w instalacji WC miast wody...

To moje skromne zdanie na ten temat, dlatego w miarę możliwości trochę przyczyniam się do rozwoju topica:

NOSNIKI [eg. Verbatim Pastel Disc] i wszystkich do tego namawiam, bo to dzięki niemu zainwestowałem i sprawiłem sobie niewiele, aczkolwiek sprawdzone Verbatim Pastel
VIZZARD jest offline  
Stary 06.02.2004, 22:13   #18
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez VIZZARD
Ładnieeee:o ...
To jest oczywiscie FAKE
pawelblu jest offline  
Stary 06.02.2004, 22:42   #19
RafeQ
Bywalec

Data rejestracji: 15.10.2003
RafeQ w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Maciej
RafeQ ...możesz zrzucić jakiś screen z programu testującego na błędy C1/C2 ?
Jak chciał to ma Ale nie mam sprzętu, który pokazuje C1
Dołączone obrazki
File Type: png blad1.png (32.9 KB, 140 oglądane)
Stary 07.02.2004, 00:12   #20
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez pawelblu
To jest oczywiscie FAKE
Ładnieee... to tak oszukiwać kolegów
VIZZARD jest offline  
Stary 07.02.2004, 00:19   #21
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

Cytat:
Napisany przez RafeQ
Ale nie mam sprzętu, który pokazuje C1
Buuuu...

W zasadzie LG od CMC wychodzi tak samo
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
-lgcmc.jpg  

Ostatnio zmieniany przez VIZZARD : 07.02.2004 o godz. 00:36
VIZZARD jest offline  
Stary 07.02.2004, 01:44   #22
RafeQ
Bywalec

Data rejestracji: 15.10.2003
RafeQ w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Proponuję zakończyć tą dyskusję na temat kolorków. Fakt, że Verbatimki są płytkami naprawdę dobrymi (szczególnie podchodzą mi AZO, MetalAZO i SuperAZO - wspaniały w/g mnie materiał) i używałem ich do archiwizacji (czego teraz nie żałuję) lecz w sumie to nigdy nie odważyłem się użyć ich do nagrywania Audio. Powód był w sumie prosty: 1. Coraz ciężej jest dostać AZOka 2. Zazwyczaj płytki były w Slimpacku (a ja muszę mieć grube pudło) 3.Nie lubię mieć w swojej kolekcji płyt audio zbyt wielkiej mieszaniny różnych marek, więc jezeli już zaczęłem nagrywać na TDK to robię to. Choć ostatnio przerzuciłem się na Fuji CD-R 52x. Co do TDków to wypowiedziałem się już wcześniej co sądze o konkretnych modelkach. Co do tych błędów C1 i C2 to na chłopski rozum faktem jest, że co inny sprzęt to inny wynik, no i na Boga ludzie!!! Przecież my nie nagrywamy płyt na jakiś tłoczniach czy profesinalnych nagrywarach za 9000zł (o ile takie w ogóle istnieją ) Dajmy temu już spokój, bo temat zejdzie zaraz do "wpływu pyłku kurzu na czystej płycie CD-R na jakość zapisanego na niej materiału ".

--------------
Pozdrawiam i idę w kimo.
Stary 07.02.2004, 14:10   #23
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez VIZZARD
Ładnieee... to tak oszukiwać kolegów
Hm... oszukiwac czyms o ktorym nawet laik wie ze jest niemozliwe
To raczej byla ironia, bo wszyscy wiedza ze plyt "bezblednych" nie ma, wiec czepianie sie czyjegos sformulowania potocznie slusznego jest smieszne, a wrecz zalosne.
pawelblu jest offline  
Stary 07.02.2004, 14:23   #24
ApproachingEvil
Wyjadacz ;)

Avatar użytkownika ApproachingEvil

Data rejestracji: 09.08.2003
ApproachingEvil zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez pawelblu
To raczej byla ironia, bo wszyscy wiedza ze plyt "bezblednych" nie ma, wiec czepianie sie czyjegos sformulowania potocznie slusznego jest smieszne, a wrecz zalosne.
Ale musicie przyznac,ze byloby ciekawie gdyby faktycznie nie mial zadnych C1

a swoja droga wiecie co sie stalo ze zlotymi plytkami? kiedys maxell takie robil (obustronnie doslownie zlote) i calkiem fajno wygldaly i sie sprawuja do dzis ladnie
Stary 08.02.2004, 00:49   #25
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

Cytat:
Napisany przez pawelblu
Święte słowa przyjacielu... Gdybym takiego drania dostał w swoje ręce to bym mu nogi z du...y powyrywał!!!
VIZZARD jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: