![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Gość
|
czy mozna oszukac kompa odnosnie DMA ?
Witam
Nie wiem co jest tego przyczyna, ale nie moge wlaczyc DMA dla mojej nagrywarki. Kiedys bylo wszystko ok czyli i CDROM i dysk i NAGRYWARKA (LG116x10x40) mialy wlaczone DMA Dla nagrywarki mam ustawiony Tryb DMA jesli dostepny (dostepny jest napewno) jednak moj win2k i tak ustawiam ja w tryb PIO Mozna jakos na "sile" wpisac DMA :-) |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Gość
|
Witam,
mam ten sam problem jeżeli chodzi o DMA, i na nic tu aktualizacja firmware czy coś z tych rzeczy. Mam na 1 kanale 2 dyski, na drugim ( wkoleknosci) cdrw i cd-rom. W cdromie nie moge właczyc dma, bo win (98 se pl) go wywala. Zrobiłem mały trick i zamieniłem urzadzenia na 1 kanale dąłem hdd i cd-rom, na drugim cdrw i hdd O dziwo w cdku dma się właczyło natomaist w drugim hdd był błąd kontrolera i ........dma hhh bło włączone. Wygląda na to ze niekóre nagrywarki są pazerne i rezerwuja dma tylko dla siebie, a urzadzeniom na slave narzycją z góry niższy priotytet. Sam nie wiem o co tu chodzi. Napisąłem do CHIPA, ale oni sie nie kwapia zeby mi odpwoedzieć. Może ktoś spotkał sie z taką sytacją, nie wiem . Oczywiscie urzadzneia są podpiete na kablu 40 - pinowym Nara |
![]() |
#3 |
Gość
|
ja mam podobny problem tylko ze u mnie da sie wszedzie wlaczyc DMA, uzywam xp i 98, na pierwszej tasmie mam twardziela i kieszen, na drugie cdrw lg16 z burn proofem i dvd, otoz ja moge smialo wlaczac DMA i komp to widzi, jednak gdy odpalam jakis program do nagywania to pokzuje mi ze moja nagrywarka potrafi nagrywac nawet z predkoscia 303x !!! no szok, no nie ? jednak gdy wylacze DMA na nagrywarki wszysko jest okej, co to moze byc
![]() Nara[/quote] |
![]() |
#4 |
Gość
|
Jeżeli panowie macie płyty główne na VIA to powyższy problem rozwiązują drivery via service pack conajmniej 4.32 - ja jak kupiłem sobie płyte MSI 6330 i durona to również na CD (Teac 40x) nie mogłem załączyć DMA ani pod win98 ani pod win2000, (a na CD do płyty miałem sterowniki w wersji 4.28) jak sciągnałęm nowe z netu (wersja teraz to już chyba są 4.38) problem się od razu rozwiązał gdyż sam instalator proponuje załączenie DMA dla napędów CD/CD/R, dlatego proponuje panom przede wszyskim odwiedzić najpierw strony producentów własnych płyt głównych i ściągnać sobie do nich nowe sterowniki !!!
na 90% powinno pomóc ! Pozdrawiam |
![]() |
#5 |
Gość
|
Zrobilem tak jak kazales.
Problem pozostal Pozdrawiam TOMEQ |
![]() |
|
|