![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 16.04.2003
![]() |
![]()
Posłuchajcie:
Gdy opanuje się możliwość nagrywania w tej samej sesji dwoma odcieniami można np. tak edytować obraz płyty, aby wypalić "czarno-biały" rysunek. Oczywiście im bardziej skomplikowany rysunek, tym bardziej skomplikowane stają się obliczenia,ale to dla mnie nie stanowi dużego problemu. Chodzi o to, by ciąg sekwencji "ciemnych" i "jasnych" tak rozłożyć w pliku, aby po przekształceniu na spiralny układ na CD jasne i cimne punkty ułożyły się w pożądany wzór. Jest to możliwe, gdyż mój profesor (Grzegorz MAKOWSKI od architektury komputerowej na politechnice) powiedział nam, że jeśli ktoś mu wypali płytkę(i powie jak to zrobił na zwykłym CDR), która będzie zawierać wzór trzech okręgów (na najbardziej wewnętrznym: 500 prosokątów, na środkowym - 1000, na zewnętznym - 1500), to wpisze mu od razu piątkę z zaliczenia i z egzaminu. Ponadto powiedział, że komuś już się tak zrobić. Jedyny problem dla mnie stanowi to, jak zmusić laser, aby w jednym miejscu palił jaśniej niż w innym...? <<Tak na marginesie, to Yamaha właściwie mogłaby działać podobnie, plus to że może ona wypalać odcienie szarości>> Jeśli macie jakieś pomysły piszcie!!! P.S. Sam zastanawiałem się nad sposobem kodowania zer i jedynek w ostatecznej fazie (laser w zależności czyto 0, czy 1 wypala inny układ);a także nad możliwością napisania nowego sterownika do nagrywarki, który umożliwiałby całkowite wyłączenie lasera w odpowiednich chilach. Ale co do tego ostatniego (przeprogramowanie sterownika wypalarki), to brak mi wiedzy na ten temat. |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
gdyby sektor skladal sie tylko ze zwyklych danych a nie tez z danych korekcyjnych i jakis naglowkow to by sie to dalo prosto zrobic - bo zero i jedynka wygladaja inaczej - problem w tym ze te dane naprawcze sa - a bez gruntownych matactw musisz trzymac sie standardow wypalania - mozna by bylo zrobic plyte audio - jeden kolor to bylaby 'pauza' a drugi muza - tylko ze jest max 99 utworow i to nie starczyloby nawet na pierwszy pierscien
druga sprawa - dosc kosztowny projekt ci sie trafil - bo te kolorki widac tak naprawde na granatowych plytach a te sa drogie ![]() cos ten koles jest pogryziony - mozesz podac ktory to wydzial - bo ja na EiTi takich cudow nie dostaje do zrobienia - a jesli juz to mam przynajmniej wskazowke jak to ugryzc (ps. jestes drugim ktoyr przychodzi z architektury sie wyzalac ze dostal jakis wyczesany projekt zwiazany z nagrywaniem plyt... i to chyba od tego samego goscia)
![]() |
#3 |
Թ
Data rejestracji: 14.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
A ja mam prośbę do Robocopa aby dokładniej powiedział o co tu chodzi:
"która będzie zawierać wzór trzech okręgów (na najbardziej wewnętrznym: 500 prosokątów, na środkowym - 1000, na zewnętznym - 1500)" Może to banał, ale ja tego do końca nie kumam. |
![]() |
![]() |
#4 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ciekawa ciekawostka, ciekawe czy sie tak da
![]()
#5 | |
Nowy na forum
![]() |
![]() Cytat:
To proste. Wyobraź sobie, ża masz 500 małych kwadracików w rzędzie, następnie zamiast w rzędzie układają się w okrąg, następnie okrąg ten jest otaczany przez 2 inne, tyle że pierwszy ma już 1000 a drugi 1500 kwadracików. Właśnie takie 3 linie z kwadracików chciałby zobaczyć ten gość na CD-ku. Mam nadzieję, że teraz to jest zrozumiałe. |
|
![]() |
![]() |
#6 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
Ten koleś jest strasznie pogryziony; w ogóle nie dał żadnych wskazówek. No cóż, jest to Wydział Inżynierii Mechanicznej i Informatyki na Politechnice Częstochowskiej, ale gość ma doświedczenie przynajmniej jeszcze na Politechnice Wrocławskiej. Co i gdzie jest to EiTi ![]() P.S. Wiesz coś jeszcze o tym "drugim z architektury"? |
|
![]() |
![]() |
#7 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
EiTI - Elektronika i techniki Informacyjne - sztandarowy kierunek informatyczny polibudy warszawskiej
namiarow nie moge podac - to ze jestem modem i znam jego mail niestety nie pozwala mi nim dysponowac - ale tu jest jeden z jego postow: http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...light=korekcja
![]() |
|
|