Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 07.07.2002, 17:16   #1
voo
Bywalec

Data rejestracji: 17.06.2002
voo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
LiteON 32/40/48 i nagrywanie 4X

Czy na takich nagrywarkach mozna spokojnie nagrywac z predkocia 4X, slyszalem ze ze wzgledu na duza moc lasera jest to niebezpieczne dla optyki nagrywarki... w kazdym razie jak nagrywam z 8x to juz cd-a nie chce mi sprzet audio czytac a przy 4x jest ok.
voo jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 07.07.2002, 19:17   #2
KarolluZ
Guru

Data rejestracji: 29.06.2002
KarolluZ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
to może być prawda...

wiesz....to może być prawda, ponieważ osoby, którym nagrywałem płytki audio to się skarżyły, że im nie działają......
Stary 07.07.2002, 19:41   #3
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
A na jakich plytkach palicie? Ja pale muze zawsze 8x (teac 524e) i jest OK, wszedzie sa prawidlowo czytane ale dla siebie stosuje wylacznie verbatimy...to ze wzgledu na jakosc i trwalosc zapisu. 8) Predkosc 8x dla nowych nagrywarek jest jak najbardziej odpowiednia, poprobujcie na innych plytkach, bo niektore wieze i odtwarzacze lubia byc wybredne.
Stary 07.07.2002, 21:31   #4
krytxx
Nowy na forum

Data rejestracji: 22.06.2002
krytxx w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Wypalałem x12 na D-vision i Esperanzach silver-blue (czyli na kiepskich płytach) na wieży Sony RX100Av lub na Technicsie chodza bez zająkniecia.Ale na innych odtwarzaczach jest problem, czasami nawet nagranych płyt nie widza.

Czyli po czesci wina szybkosci nagrywania i uzywanego do odtwarzania sprzetu.
krytxx jest offline  
Stary 07.07.2002, 21:59   #5
sayan
Guru

Data rejestracji: 15.03.2002
sayan niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>sayan niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
ja nagrywam na LiteOn 24/10/40.
Z prędkością 16x na nośnikach Verbatim Metal Azo, TDK D-Viev (zielone), Dysan a nawet na Akossach i moje radio sprzed 6 lat firmy "Condor" czyta wszystko, a nowa wieża Sony chwyta po nie całej sekundzie.
sayan jest offline  
Stary 08.07.2002, 00:17   #6
voo
Bywalec

Czasami dwie, trzy ostatnie sciezki na cd (utwory) trzeszcza, ma ktos podobny problem?
voo jest offline  
Stary 08.07.2002, 10:47   #7
jakol
Bywalec

Data rejestracji: 14.06.2002
jakol w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Re: LiteON 32/40/48 i nagrywanie 4X

Cytat:
voo napisa***322;(a)
Czy na takich nagrywarkach mozna spokojnie nagrywac z predkocia 4X, slyszalem ze ze wzgledu na duza moc lasera jest to niebezpieczne dla optyki nagrywarki... w kazdym razie jak nagrywam z 8x to juz cd-a nie chce mi sprzet audio czytac a przy 4x jest ok.
Wydaje mi się, że jeżeli mniejsza prędkość nagrywania to moc lasera powinna być niższa więc niby dlaczego mogłoby być to niebezpieczne dla optyki nagrywarki. A może się mylę? Ja na LTR 40125W płyty audio nagrywam x4, chociaż próbowałem płytę nagraną x8 na różnym sprzęcie i też nie było problemu.
jakol jest offline  
Stary 08.07.2002, 11:16   #8
KarolluZ
Guru

mam podobny problem

osoby którym nagrywałem płytki audio skarżą się że im wieża nie czyta lub jakiś magnetofon z CD. Mam nagryfkę LiteOn LTR-32125W, czyli 32x12x40x, a nagrywałem na EMTECACH i na Samsungach z prędkością 8x.

A jak zmienię firmwaro to coś może pomóc ???
Stary 10.07.2002, 18:47   #9
SpideR
Bywalec

Data rejestracji: 13.05.2002
SpideR w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Re: mam podobny problem

Cytat:
KarolluZ napisa***322;(a)
osoby którym nagrywałem płytki audio skarżą się że im wieża nie czyta lub jakiś magnetofon z CD. Mam nagryfkę LiteOn LTR-32125W, czyli 32x12x40x, a nagrywałem na EMTECACH i na Samsungach z prędkością 8x.

A jak zmienię firmwaro to coś może pomóc
Moja wieza Samsung tez ma problemy, tyle ze z Verbatimkami. Od czasu jak zmienilem wypalarke na liteona 32125w. Chyba cos jest z moca lasera ale dopiero bede sprawdzal jak ma sie do tego predkosc zapisu (teraz x8 - x12). Zmiana firmware raczej nic Ci nie da.
SpideR jest offline  
Stary 11.07.2002, 17:03   #10
lefty
Bywalec

Data rejestracji: 10.06.2002
lefty w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
voo napisa***322;(a)
Czasami dwie, trzy ostatnie sciezki na cd (utwory) trzeszcza, ma ktos podobny problem?
To jest wlasnie objaw zbyt duzej predkosci przy wypalaniu plytki. Juz pare razy sie z tym spotkalem a wypalalem przy predkosci 8x (no ale to bylo na starej nagrywarce, ktora tylko tyle wyciagala )

Co do plytek to niektore odtwarzacze (zwlaszcza tzw. "plastiki" czyli magnetofony z odtwarzaczem, miniwieze itp.) maja problemy z odczytem plytek z niebieskim spodem. Nie wspomne juz o zbyt "przezroczystych" plytkach
lefty jest offline  
Stary 12.07.2002, 11:33   #11
KarolluZ
Guru

DAO a TAO !?

a czy to jest różnica przy nagrywaniu DAO a TAO ???

Dlaczego płytki Audio należy nagrywać TAO ???
Stary 12.07.2002, 12:04   #12
yoghurt
Nowy na forum

Data rejestracji: 04.06.2002
yoghurt zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
lefty napisa***322;(a)

To jest wlasnie objaw zbyt duzej predkosci przy wypalaniu plytki. Juz pare razy sie z tym spotkalem a wypalalem przy predkosci 8x (no ale to bylo na starej nagrywarce, ktora tylko tyle wyciagala )

Co do plytek to niektore odtwarzacze (zwlaszcza tzw. "plastiki" czyli magnetofony z odtwarzaczem, miniwieze itp.) maja problemy z odczytem plytek z niebieskim spodem. Nie wspomne juz o zbyt "przezroczystych" plytkach
a u mnie to wyglada tak: kopie cd audio robie clonecd, nie jestem audiofilem i slucham glownie w samochodzie albo w pociagu badz autobusie wiec jakos nie musi mnie powalac z nog. nagrywarke mam lite-ona 32125w z firmware'em 48125w. Gdy w clonecd wybiore sobie jakos zrzucania audio inna niz slaba czyli teoretycznie lepsza) to zawsze (obojetnie przy jakiej predkosci zrzuce) mam trzaski na ostatnich sciezkach (dla plyt powyzej 40 minut). Taki obraz obojetnie czy nagram x8 czy x32 jest zawsze to samo. Trzaski i znieksztalcenia sa. Gdy natomiast wybiore slaba jakos zrzucania sciezek audio i obojetnie jaka predkosc (pod koniec plyty dochodzi nawet do czterdziestukilku) to przy kazdej predkosci nagrywania plyta jest dobra (zero trzaskow i ja nie jestem w stanie odroznic czy jest to kopia czy oryginal
Stary 13.07.2002, 00:46   #13
voo
Bywalec

Cytat:
yoghurt napisa***322;(a)

a u mnie to wyglada tak: kopie cd audio robie clonecd, nie jestem audiofilem i slucham glownie w samochodzie albo w pociagu badz autobusie wiec jakos nie musi mnie powalac z nog. nagrywarke mam lite-ona 32125w z firmware'em 48125w. Gdy w clonecd wybiore sobie jakos zrzucania audio inna niz slaba czyli teoretycznie lepsza) to zawsze (obojetnie przy jakiej predkosci zrzuce) mam trzaski na ostatnich sciezkach (dla plyt powyzej 40 minut). Taki obraz obojetnie czy nagram x8 czy x32 jest zawsze to samo. Trzaski i znieksztalcenia sa. Gdy natomiast wybiore slaba jakos zrzucania sciezek audio i obojetnie jaka predkosc (pod koniec plyty dochodzi nawet do czterdziestukilku) to przy kazdej predkosci nagrywania plyta jest dobra (zero trzaskow i ja nie jestem w stanie odroznic czy jest to kopia czy oryginal
Nie rozumiem dlaczego clonecd jes zly do kopiowania cdaudio... W koncu robi on dokladna kopie cd. Wiem ze sprawa blednych sektorow w cda i data wyglada troche inaczej, ale twierdze ze clonecd jest tez dobry do muzyki. Z tymi znieksztalceniami to jest ciekawa sprawa, musze sprawdzic czy u mnie jest tak samo ze przy slabej jakosci zrzucanych sciezek nie ma znieksztalcen (swoja droga-dlaczego tak sie dzieje?) Mam identyczny toster jak kolega powyzej
voo jest offline  
Stary 13.07.2002, 13:54   #14
SpideR
Bywalec

Data rejestracji: 13.05.2002
SpideR w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Mam 2 pytania:
1. Mialem HP910 i nagrywalem audio na Verbatimakach (granatowych od spodu)i moja wieza Samsung nie miala z nimi problemu. Teraz mam LiteOn'a 32125w i wypalam na takich samych plytach ale Samsung juz ich nie widzi. Czy to zalezy os jakis ustawien podczas nagrywania.

2. Jezeli dobrze zrozumialem to padlo stwierdzanie o zgrywaniu audio w slabej jakosci w CloneCD. O co w tym chodzi?

pozdrawiam

SpideR
SpideR jest offline  
Stary 13.07.2002, 19:21   #15
yoghurt
Nowy na forum

Data rejestracji: 04.06.2002
yoghurt zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
SpideR napisa***322;(a)
Mam 2 pytania:
1. Mialem HP910 i nagrywalem audio na Verbatimakach (granatowych od spodu)i moja wieza Samsung nie miala z nimi problemu. Teraz mam LiteOn'a 32125w i wypalam na takich samych plytach ale Samsung juz ich nie widzi. Czy to zalezy os jakis ustawien podczas nagrywania.

2. Jezeli dobrze zrozumialem to padlo stwierdzanie o zgrywaniu audio w slabej jakosci w CloneCD. O co w tym chodzi?

pozdrawiam

SpideR
co do twojego problemu z wieza samsunga to musze przyznac ze nie znam rozwiazania. ja u siebie zauwazylem ze plyty nagrane na liteonie z duza szybkoscia sa lepiej czytane niz te ktore mialem nagrywane np na teac'u 12x.
co do drugiego punktu w clonecd masz opcje sluzaca do ustawiania jakosci zrzucania sciezek audio na hdd. wyzej pisalem jakie efekty daje manipulowanie tym na moim sprzecie. Nie wiem dlaczego tak sie dzieje (lepsza jakos obrazu zrzuconego z ustawieniami dla slabej jakosci) ale to chyba temat na osobnego posta

Twoje uprawnienia: