![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 26.03.2002
![]() |
kazda plyta na smietnik?!?!
Siema!
2 dni temu kupilem sobie nagrywarke TDK CyClone. Jej predkosc to 24x(CD-R) 10x(CD-RW) 40x(CD-ROM) a oprogramowanie to Nero.Kupilem dzisiaj 3 plyty Verbatim 24x, 700mb i wszystkie poszly na smietnik! Pierwsza chcialem nagrac w predkosci 24x(z dysku twardego) to nagrywala sie jakies 10 sekunt i wyskoczylo ze nie mozna nagrac. Dlaczego? przeciez plyta i nagrywarka maja 24x. Potem sprobowalem na 16x(tez z HDD) to samo. Wkoncu wziolem na 12x ale tym raze chcialem przegrac z cd-rom`u. Przegrywalo sie do 60% i sytuacja sie powtorzyla. Dlaczego sie tak dzieje? Czy to od przepelnionego bufora? |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Bywalec
Data rejestracji: 28.12.2001
![]() |
Hi
Napisałeś, że "nie może nagrać", konkretnie jaki miałeś komunikat, jak się zachowywał bufor nagrywarki a jak bufor odczytu. Na jakim IDE masz zainstalowaną nagrywarkę i z jakim urządzeniem wisi, no i DMA "on czy off". A włączyłeś zabezpieczenie zapisu. Musisz podac więcej danych to wtedy można radzić. |
![]() |
![]() |
#3 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Nie ma czegos takiego jak przepelniony bufor, mozna mowic o niedopelnieniu bufora.....ale w twoim przypadku chyba chodzi o cos innego. Jak kolega wyzej radzi musisz wiecej napisac o konfiguracji sprzetu, kabelkach itp, no i jakie komunikaty wywalilo.
|
![]() |
![]() |
#4 |
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 05.12.2000
![]() |
nio wlasnie tym bardziej ze niektore nagryuwary nei lubia dzieic sie kabelkiem heheh z innym sprzetem sprobuj ja dac na druga tasme jako samotny master wlacz dma dla dysku i nagrywarki defrag dyskow
a poza trym uzyj search i zobaczysz ile jest postow o podobnych problemach - to nie ma wiekszego znaczenia ze dot innej nagrywarki rozwiazania sa zazwyczaj takie same
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
Siema!
1.Komunikat jest taki(mniej wiecej dlatego ze nie chce jeszcze raz wypalac plytki zeby ja znowu zmarnowac): "rozpoczenie nagrywania" "nie mozliwe wykonanie operacji wyjscia" "nie mozliwe nagranie plyty przy pretkosci(probowalem przy 24x,16x,12x)" 2.Bufor nagrywarki ma okolo 95% ale na wiekrzych predkosciach (24x,20x) nie jestem wstanie zobaczyc jak sie zachowuje bo wypalanie jest praktycznie odrazu przerywane 3.Bufor odczytu jest mniej wiecej na 98% 4.IDE mam podlaczone na drugim zlaczu(figuruje w biosie jako drugi master) nagrywarka jest podlaczona i ustawiona na mastera a cd-rom na slave(w instrukcji pisalo ze taka konfiguracja jest zalecana) 5.Co do DMA to szczerze mowiac nie wiem co to jest ![]() 6.Nie mam zabezpieczenia zapisu. GDzie to sie wlancza? Wogole to wypalilem juz jedna plytke ale jest to CD-RW przy predkosci 10x |
![]() |
![]() |
#6 |
Second variety
Data rejestracji: 11.01.2002
![]() |
I to właśnie widać, że masz nagrywarkę 2 dni.
Ale: 1. Każdy program do nagrywania posiada opcję testowania zapisu przed właściwym zapisem - TO WŁĄCZ TO i zobacz co się dzieje i nie będziesz rozpaczał po zmarnowanych płytach. 2. http://www.cdrinfo.pl/cdr/porady/slownik/docs/d.php3 3. Ochronę zapisu włącza się w różnych miejscach w zależności od programu nagrywającego 4. Czym nagrywasz? 5. I tak pewnie masz jakieś śmieci w systemie Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
![]() |
Nagrywam Nero pisalem to juz. Pozatym kiedy zaczyanm nagrywac plytki jest opcja testowania ale nie mozna jej wybrac!
|
![]() |
![]() |
#8 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 03.03.2002
![]() |
wiesz co zrob? idz do sklepu tam gdzie ja kupiles i powiedz co sie dzieje
niech oni mysla, inaczej musza oddac ci kase albo dac dzialajacy sprzet ! zanies im kompa jak beda chcieli i MUSZA to zrobic ![]() przeciez ci nie powiedza: " na Panskiej konfiguracji ta nagrywarka nie bedzie dzialac" bo przeciez jak ci to sprzedawali to byli pewni, ze dziala zawsze i wszczedzie (poza tym, TDK nie jest taki tragiczny i raczej dziala) Pedros: czy ty wycinasz co dwa dni windowsa? bo w kazdym twoim poscie jest "to wina systemu" |
![]() |
![]() |
#9 |
Second variety
![]() |
Kijus - sorry, nie doczytałem tego nero, a jeśli testowania nie można włączyć to kiszka.
Ale głowa do góry - są tu dobrzy "neronowcy" to coś Ci poradzą. To rada ze sklepem nie jest zła, tyle że mogą się niestety wykręcać (jeśli nie oni skłądali kompa), że to wina płyty, taśmy, czy nie wiadomo czego. Ciężko i czasem nie ma na to mocnych - może wymiana? Ale może sam możesz ją gdzieś podłączyć (u kumpla?) i sprawdzić czy jest ok? Cz - nie tak. Instaluję sporo różnych programów i gier (używam 98SE bo mi tak wygodnie) ale wiem że po instalacjach, deinstalacjach i usunięciach rejestry takich Windoz są w opłakanym stanie - wystarczy porównać długość rejestrów po gołej instalacji i po miesiącu "baraszkowania". Używam Ghosta. Mieszam, mieszam - potem ciach 5 minut i system ze sterownikami gotowy do roboty. W moim przypadku się sprawdza. Oczywiście nie robię tego codziennie. BTW sam wiesz, że przyczyną części problemów na tym forum jest złe skonfigurowanie systemu, brak zainstalowanych driverów, czy wreszcie źle zestawiony hardware. Niby chodzi, ale... Yo. Ale się rozpisałem... ![]() Pozdro & ciach |
![]() |
![]() |
#10 |
Nowy na forum
![]() |
Dzieki za pomoc pedros. Wydaje mi sie jednak ze wszystko podlaczylem dobrze zreszta robilem to z instrukcja, pozatym sterowniki zainstalowalem dobrze wiec wszystko powinno grac, no i wlasciwie gra bo jednak jednak plytke udalo mi sie wypalic. Wedlug mnie problem jest w predkosci nagrywania. Moze plyty Verbatim nie dzialaja dobrze z nagrywarka TDK? Wogole to mozliwe ze masz racje, moj rejestr jest niezle zawalony, musial bym sformatowadz dysk i wgrac wszystko od nowa.
|
![]() |
![]() |
#11 |
Nowy na forum
![]() |
Cz => Nagrywarki nie zaniose do sklepu bo kupilem ja w Media Markt w poznaniu a mieszkam w mniescie o jakies 100 km od niego oddalonym
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 03.03.2002
![]() |
tej, ja sie ucze w Poznaniu a mieszkam 170 km od niego
pordzuc sprzet to sie'm przejade do MM ;D ;D ;D ;D |
![]() |
![]() |
#13 |
Second variety
![]() |
Tak... może jednak sprawdź u kogoś czy Twoja nagrywarka będzie dobrze nagrywać...
Problem płyty to raczej nie jest Verbatimy nie są złe. Przeinstalowywanie systemu jest niestety męczące, ale sam teraz jestem ciekaw - daj znać jeśli chodzi o DMA w win98 "Mój komputer/właściwości" zakładka Menedżer.../CDROM zaznaczasz swoją nagrywarkę i Właściowści i tam masz DMA - zaznacz. Ja się jeszcze nie spotkałem z nagrywarką dla której jest ważne czy jest master czy slave. Wniosek - może spotkałęm mało nagrywarek ![]() Pozdro |
![]() |
![]() |
#14 |
Nowy na forum
![]() |
Przedchwila sprawdzilem i okazalo sie ze mam zaznaczone DMA ale zobaczylem tez ze sterowniki sa wgrane przez moj windows(ME) i sa to sterowniki do cd-romu, moze to jest problem? Tyle ze dostalem z nagrywarka jedna plytke i jest tam Nero,InCD2,TDK Digital MixMaster ale nie ma sterownikow! Pozatym przed chwila probowalem nagrac plytke i dokladnie przesledzilem co sie dzialo(nagrywalem przy 12x)komunikaty byly takie:
15:14:59 TDK CDRW241040B Włączono system BURN-Proof 15:15:05 Rozpoczecie buforowania plików 15:15:05 Zakończenie buforowania plików 15:15:05 Rozpoczęcie zapisu przy prędkości 12x (1800kB/s) 15:16:17 CDRW241040B Communication failure 15:16:22 CDRW241040B Niewłaściwy stan zapisu! 15:16:22 CDRW241040B Wykonanie polecenia ZakończŚcieżkę nie jest możliwe 15:16:47 Zapis przy prędkości 12x (1800kB/s) nie powiódł się! Pozatym stan bufora odczytu wynosil mniej wiecej 98% a nagrywania 95% |
![]() |
![]() |
#15 |
All Eyez On Me
Data rejestracji: 29.09.2001
![]() ![]() |
Nagrywarki,cd-romy,dvd i rozne tego typu nie potrzebuja sterownikow!!!
Jedynie do dosa to tak. Wiec sie nie dziwie, ze ci dobrze nie nagrywa, bo ty nie umiesz nawet dobrze obslugiwac sie kompem.( bez urazy). |
![]() |
![]() |
|
|