Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 06.09.2002, 15:14   #1
januszp
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 11.08.2002
januszp niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Key2Audio

Powiem tylko tyle :
Sklepy sprzedające płyty z tym zabezpieczeniem mają coraz więcej zwrotów .
Chociaż płyt z Key2Audio nie jest na rynku sporo ,to jednak problemy już są .
Płyta taka posiada napis : że płyty te nie sa obsługiwane przez napedy zainstalowane w komputerach "PC" oraz "Mac" - i do tego momentu wszystko jest prawie zgodne z prawdą (np. napęd Teac X24 rodzi sobie z taką płytą - "Shakira") .
Schody zaczynają się przy stacjonarnych napędach DVD .
Na płycie nie ma niestety ani słowa o tym iż napędy zewnętrzne ,które nie mają oczywiście nic wspólnego z "PC" czy "MAC"-kiem nie radzą sobie z tak zapisaną płytą .
Mój test nie był zbyt obszerny - testowałem na trzech odtwrzaczach DVD nowszej generacji żaden nie poradził sobie z płytą Key2Audio ,chociaż napędy te odtwarzały formaty "DVD" ,"MP3" oraz obsługiwały płyty CDR-W .
Znajomy z małego sklepiku muzycznego w moim miście poinformował mnie iż na 12szt. sprzedanych 3szt. musiał reklamować i to własnie z powodu odtwarzaczy DVD .
Ciekaw więc jestem dalszej kariery tego zabezpieczenia .
Myślę iż jeśli ktoś wydaje kilka tyśięcy złotych na spzęt kina domowego to oczekuje tego ,iż orginalna płyta zakupiona za 60zł
powinna być przez sprzęt "widzialna" ? .
Pogoń za zabezpieczaniem mienia na siłę jest obecnie tak nasilona iż producenci czesto zapominają któ w tej całej "zabawie" jest najważniejszy .Klient ,który traci zaufanie do (w tym przypadku Key2Audio) będzie niestety unikał kupna płyt z tym nadrukiem .

Przepraszam ,za te moje prywane dygresje ale być może pozwolą one uniknąć problemów potencjalnemu klientowi ,który posiadając odtwarzacz DVD pokusi się o zakup płyty z Key2Audio .
Jedynym ,chyba rozsądnym wyjściem będzie wizyta w sklepie z całym swoim sprzętem audio i sprawdzenie kompatybilności na miejscu ? ,bo wypożyczenie płyty ze sklepu na kilka godzin chyba nie wchodzi w rachubę ? .
januszp jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 06.09.2002, 16:10   #2
ThanatoS
Silent Hunter ;)

Data rejestracji: 18.05.2002
ThanatoS zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Wogóle producenci mają zaprzestać stosowania tego zabezpieczenia, bo to jest nie opłacalne. W Stanach Zjednoczonych zaczynają się pozwy sądowe z tego tytułu.
ThanatoS jest offline  
Stary 06.09.2002, 19:43   #3
ZiP
Wyjadacz

Data rejestracji: 09.05.2002
ZiP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
To jest chore! Piraci i tak sobie poradzą - im to wisi, czym jest zabezpieczona płyta. A zawsze najwięcej na tym traci legalny użytkownik.
Stary 07.09.2002, 12:54   #4
Monter
Użyszkodnik

Data rejestracji: 29.03.2001
Monter niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Angry

Przykladow mozna by mnozyc mnostwo - ja podam swoj: Mam XP i kupilem sobie oryginal skladanki LoveParade 2002, zabezpieczonej a jakze metoda Key2Audio. Teraz moje wnioski: plyta nie ma zadnego opisu iz jest zabezpieczona, na okladce widoczne sa dwa znaczki (bez opisu, opis ich znaczenia jest na www producenta), wg ktorych plyta jest odtwarzana zarowno na sprzecie stcjonarnym audio jak tez w komputerze. Niestety nie mam dostepu do DVD, w sprzecie samochodowym czytajacym mp3 oraz RW wlacznie z HS wielosesyjnymi i niezamknietymi - nie jest widoczna, to samo w komputerze... Plyta posoada co prawda druga sesje a na niej program dla kompa (odtwarzacz) ale wspomniany nie dziala na XP W sumie doczepic sie nie ma do czego bo na okladce jak byk jest napisane, ze pracuje pod Windows 95 Zamieszczam pare grafik...8)
Monter jest offline  
Stary 07.09.2002, 18:49   #5
QBUS
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 26.08.2002
QBUS zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Na CDRinfo bylo ostatnio jak to mozna chalupnicza metoda obejsc - zamalowac pisakiem ta ostatnia bledna sesje 8)
QBUS jest offline  
Stary 07.09.2002, 19:14   #6
januszp
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 11.08.2002
januszp niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Na temat zabezpieczeń mam pytanie .
Być może znajdzie się tutaj osoba ,która może potwierdzi lub zbije mnie z tropu ? .
Jak wiadomo każda płyta (zarówno orginał jak i cdr) posiada swój własny numer seryjny (jest on przez niektóre programy odczytywany).
Czy możliwe byłoby zabezpieczenie wykorzystujace ów numer do identyfikacji płyty ? .Chodzi o to iż program zawarty na płycie uruchamiał by się tylko na plytach z nr np . 1200000-12000900 ? .
Jeśli soft zawarty na płycie odczytałby numer z płyty CDR ,który nie zgadzałby się z numerami z tego przedziału - po prostu odmówiłby instalacji .
Oczywiście każde zabezpieczenie można obejść ale ciekawi mnie gdzie tkwi sęk w tym pomyśle ? .Jakaś niedogodność pewno istnieje ,jak (o ile się nie myle )nikt tego sposobu jeszcze nie zastosował ? .
januszp jest offline  
Stary 07.09.2002, 20:54   #7
miernik
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 16.06.2002
miernik w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
januszp napisa***322;(a)
Na temat zabezpieczeń mam pytanie .
Być może znajdzie się tutaj osoba ,która może potwierdzi lub zbije mnie z tropu ? .
Jak wiadomo każda płyta (zarówno orginał jak i cdr) posiada swój własny numer seryjny (jest on przez niektóre programy odczytywany).
Czy możliwe byłoby zabezpieczenie wykorzystujace ów numer do identyfikacji płyty ? .Chodzi o to iż program zawarty na płycie uruchamiał by się tylko na plytach z nr np . 1200000-12000900 ? .
Jeśli soft zawarty na płycie odczytałby numer z płyty CDR ,który nie zgadzałby się z numerami z tego przedziału - po prostu odmówiłby instalacji .
Oczywiście każde zabezpieczenie można obejść ale ciekawi mnie gdzie tkwi sęk w tym pomyśle ? .Jakaś niedogodność pewno istnieje ,jak (o ile się nie myle )nikt tego sposobu jeszcze nie zastosował ? .
Poczytaj troche wiecej i wtedy sie wypowiedz bo (delikatnie mowiac- nie gniewaj sie) bredzisz (chyba ze sie myle) , czy slyszales o SAFELOCKu ?
miernik jest offline  
Stary 12.01.2003, 13:24   #8
netkafejas
Gość

moim zdaniem to paranoja
mam oryginalny spiderman ost i nie moge go przegrac
czy to nie narusza moich praw?
ja tam juz oryginalow z fikusna nalepka na okladce nie kupuje
a jak sie zarysuje to co 62.90 w plecki?

Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: