Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 12.09.2004, 22:39   #1
magnum1406
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 12.09.2004
Posty: 3
magnum1406 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Kłopot z DMA

Mam nagrywarkę TEAC CD-W524E 1.0E. Zawsze pracowała w trybie transferu DMA. Dziś gdy włączyłem Nero Info Tool, stwierdziłem ze zdziwieniem, że DMA jest wyłączone. Próbowałem w menedżerze zadań włączyć DMA, lecz okazało się to niemożliwe, gdyż w kolejnej rubryce tzn. "bieżący tryb transferu" figuruje tylko jedna możliwość - Tylko PIO.
Czy ktoś może mi poradzić w jaki sposób włączyć DMA?
Mój komputer to Athlon 1700XP+ z płytą Soltek 75RFV z chipset VIA .
Wgrany jest najnowszy VIA Hyperion 4 in 1 v. 4.53
System Win XP Pro z SP1a.
Oprogramowanie do nagrywaki to Nero 6 Ultra Edition 6.3.1.20
z góry dzięki
magnum1406
magnum1406 jest offline  

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 12.09.2004, 22:55   #2
Maciej
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Maciej
 
Data rejestracji: 31.12.2002
Lokalizacja: PL
Posty: 7,664
Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
odinstaluj sterowniki od kontrolera IDE ,zrestuj kompa ...i powinno wykryc na nowo.
__________________
Jak mądrze zadawać pytania
Maciej jest offline  
Stary 12.09.2004, 23:27   #3
magnum1406
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 12.09.2004
Posty: 3
magnum1406 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
pomogło
dzieki
magnum1406
magnum1406 jest offline  
Stary 03.06.2005, 10:59   #4
raven66
dziobák [;
 
Avatar użytkownika raven66
 
Data rejestracji: 08.03.2002
Lokalizacja: KRáK/oFF
Posty: 273
raven66 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
witam,
niestety odkopuję stary temat, bo już nie za bardzo wiem jak sobie poradzić z tym... aby nie było to z góry mówię, że szukałem, czytałem i kombinowałem, ale nic to nie daje - przeszukałem tematy: [01][02][03][04][05][06] i jeszcze parę innych

mój sprzęt:
1. primary master: HDD WD 80MB
2. secondary master: Lite-On SOHW-1653S
3. secondary slave: Teac W524E
4. M/B: Gigabyte 8IRX [chyba, nie mam dostępu do domowego kompa, więc podaję z pamięci]
5. sys: WinXP Pro +SP1

mój problem: [który powraca jak bumerang]
zarówno HDD jak i DVD-RW działają bez problemu zawsze na UDMA [HDD: tryb 5, DVDRW: 4], natomiast uparty Teac czasem działa na UDMA tryb 2 a czasem się przełącza na PIO

działania prewencyjne:
1. oczywiście, odinstalowywanie sterowników do IDE w Menedżerze Urządzeń, niestety czasem pomaga a czasem wcale - do tego problem [jak wiadomo] bardzo lubi samoistnie powracać :\
2. oczywiście, w BIOSie wszystko ustawione poprawnie na Auto
3. oczywiście, w WinXP wszystko ustawione na "Używaj DMA jeśli to możliwe"
4. sterowniki do mobo zainstalowane
5. ASPI zainstalowane

co dalej?
nie za bardzo wiem co jeszcze mógłbym zrobić a mieć CDRW na PIO jakoś mi się nie uśmiecha...
any suggestions, please?
__________________
:: powered by Black Folk Szanty Metal ::
:: powered by Irish Folk ::
:: powered by Stary Port ::
raven66 jest offline  
Stary 03.06.2005, 11:33   #5
Remix
Capo di tutti capi
 
Avatar użytkownika Remix
 
Data rejestracji: 24.09.2002
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 3,099
Remix niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Witam!

Mi sie zdaje, ze to maly konflikt... po prostu ten Teac i ten Litek na jednej tasmie nie chca wspolpracowac... ale to tylko moje przypuszczenie
__________________
Pozdrawiam
Remix aka Wielki M
Remix jest offline  
Stary 03.06.2005, 11:35   #6
raven66
dziobák [;
 
Avatar użytkownika raven66
 
Data rejestracji: 08.03.2002
Lokalizacja: KRáK/oFF
Posty: 273
raven66 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
myślę że to nie od tego zależy, bo czasami współpracują bezproblemowo
__________________
:: powered by Black Folk Szanty Metal ::
:: powered by Irish Folk ::
:: powered by Stary Port ::
raven66 jest offline  
Stary 04.06.2005, 22:42   #7
Dorian
Wymiatacz
 
Avatar użytkownika Dorian
 
Data rejestracji: 10.05.2004
Posty: 691
Dorian zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Poczytaj ten temacik:

Może pomoże

http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=52518

Ostatnio zmieniany przez Dorian : 04.06.2005 o godz. 22:46
Dorian jest offline  
Stary 05.06.2005, 09:29   #8
Wawelski
Always newbie
 
Avatar użytkownika Wawelski
 
Data rejestracji: 14.11.2003
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 2,844
Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Windows przełącza w tryb DMA gdy pojawiają się błędy w transferze.
Podejżany najbardziej jest kabelek - ale równie dobrze mogą być zakłócenia z jakiegoś kabelka zasilającego, wiatraka czy czegoś innego. Mogą gryźć się napędy. Może napęd być uszkodzony.

Ja bym na początek połączył Teaca jak na bliższym płyty gnieździe dobrym kabelkiem 80 żyłowym (ekran nigdy nie zaszkodzi).
__________________
Ludzie tak bardzo lubią oszukiwać się wzajemnie, że wymyślili rząd, by robił to za nich.
WAŻNE
Wawelski jest offline  
Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:14.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.