Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 06.07.2001, 02:35   #1
Ooz
Gość

Kłopoty z podłączeniem Teaca W512EB

Dzisiaj zakupiłem teaca 512EB pudełkowego, od godziny 16.00 kombinuję z różnymi połączeniami, ale niestety mój komp, a właściwie winda go nie widzi.

Teak podłączony jest jako primary master sam, natomiast cd-rom i hdd na wspólnej taśmie slave. ( kombinowałem też różne inne konfiguracje, ale bezskutecznie), manipulowałem też mostkiem (z tyłu nagrywary), także z marnym skutkiem.

Jeżeli odłączę swój stary CD-Rom i zamiast niego na taśmie z dyskiem podłączę Teaca, nie jest on również widoczny jako "jedyny" CD-rom, po prostu w windzie nie jest widoczny wtedy żaden napęd.

Wiem, że teoretycznie teac po podłączeniu, od razu powinien być rozpoznawany przynajmniej jako zwykły cd-rom, niestety nie jest widoczny w ogóle.
Po zainstalowaniu nero, jest widoczny tylko w biosie przy starcie jako primary master - CD-W58E (w biosie ustawione wszystko na auto) ale w windozie widoczny jest tylko mój cd-rom Asus, po mojej nagrywarce ani śladu.

Jeżeli nie zamykam windy "normalnie", tylko resetuję kompa, to po ponownym uruchomieniu nawet w wyświetlaniach biosowych (przy starcie) CD - W58E przestaje się pojawiać - przy primary master jest "none". Żeby znowu chociaż przy starcie Teac był widoczny jako master primary, muszę przeinstalować nero, niestety tylko do kolejnego resetu kompa.
Powoli zaczynam się denerwować, co niekorzystnie odbija się na instrukcji dostarczonej przez producenta, w której najwięcej miejsca poświęcono zachowaniu bezpieczeństwa podczas montażu, śrubkom i szynom montażowym.

Moja konfiguracja to
płyta główna J-7BXAS Slot-1
128MBram
Pentium II 300mhz
Dysk 6.5Gb Caviar
Cd-rom AsusX50

Jeżeli będziecie mogli coś mi poradzić - z góry dzięki.

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 06.07.2001, 10:42   #2
Mickey
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 28.05.2001
Mickey zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Sprawdź kabelki. Ja miałem taki sam problem z CD-Romem gdy zmieniłem kable UDma-33 na UDma66. Nagle się okazało że wszystkie wersje tych kabli (UDMA66) mają tzw. przeplot czyli że na końcu kable muso być podłączony MASTER a w środku SLAVE bo inaczej Bios nie wykrywa napędu na Slave (rozwiązanie -> włożenie zworki do HDD (Master with non ATA Slave))
I nagle też okazałoz się że nie można skracać kabla i podpinać odwrotnie niż by to wynikało (najdłuższy kawałek np do CD-Rom, najkrótszy do płyty g.)
Sprawdź czy nie używasz przypadkiem takich właśnie kabli!!!!

PS: Niektóre kable UDma33 też miały przeplot
Spróbuj założyć zworkę na Dysku (Master with non ATA Slave) i na tej samej taśmie podepnij CD-Rom (na Slave), na drugiej Taśmie daj nagrywarkę ustawioną na Cabel Select. I poninno działać (i zobaczysz wtedy jak nagrywarka się ustawi czy Master czy Slave)
Mickey jest offline  
Stary 06.07.2001, 16:33   #3
Ooz
Gość

Doprowadziłem już do tego, że Teac jest widoczny "na stałe" przy starcie w biosie, ale winda nadal go nie widzi, nawet, jeżeli jest on jedynym cd-romem (odłączam Asusa), wtedy w windozie nie ma żadnego napędu. Przeinstalowałem nawet windę, obecnie brakuje mi już pomysłów. Może coś z tą nagrywarką nie tak?

Zanim kupiłem cdrw, miałeł dysk ustawiony na master i cdrom na slave na jednej taśmie. Więc teraz próbowałem podpiąć zamiast cdromu - cdrw na slave i też nic (bios wykrywa, ale w windozie nie ma). Pomęczę się jeszcze dzisiaj, a jutro zawiozę chyba tę nagrywarę spowrotem do sklepu.

Stary 06.07.2001, 22:59   #4
Mike_
Bywalec

Data rejestracji: 26.05.2002
Mike_ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
zle sterowniki od IDE plyty glownej
rada:czysta instalka win98se,szkoda czasu na pisanie doktoratow
Mike_ jest offline  
Stary 07.07.2001, 16:56   #5
Ooz
Gość

Zawiozłem dzisiaj nagrywarę do sklepu, kolesie pół godziny kombinowali, próbując ją podłączyć do któregoś ze swoich komputerów, ale też nic nie dało.

U siebie doprowadziłem przynajmniej do tego, że była czasami widoczna w biosie, a u nich w sklepie, nawet w biosie jej nie było widać. Wygląda na to, że chyba była spieprzona. We wtorek odbieram drugą ( nie mieli więcej Teaców 512EB)

Dzięki za wszyskie rady.
Pozdrawiam
Ooz

Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: