![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Gość
|
Plextor 1210TA... Ki diabeł??? (dosyć długie)
Witam
To mój drugi post na temat niewytłumaczalnych cyrków, jakie od ponad tygodnia wyczynia mój nowy (kupiony ponad miesiąc temu) Plextor dwunastka. Przez pierwszy miesiąc nagrywara działała jak złoto. Od chwili zainstalowania zero jakichkolwiek problemów. Po wyjęciu z pudła od razu zrobiłem upgrade firmware***8217;u do 1.08. Wypaliłem około 50 płyt, gros z tego to audio, ale nie z mp3! Pprogramowanie: Feurio 1.61, WinOnCD (do danych). Nośniki: Kodak Ultima, Philips 74 (złote i srebrne), TDK (zielone), HiSpace 80 oraz kilka tanich płyt w stylu Esperanzy. Pewnego razu, po 2 dniach przestoju, potrzebowałem nagrać audio. Nagrywara cięła sobie spokojnie (na złotym Philipsie), aż nagle wyskoczył komunikat o błędzie. Kolejna płyta ***8211; to samo. A kilka dni wcześniej nagrywałem na takich samych i był ok. Podmiana na TDK skończyła się kolejną zmarnowaną płytką. Zmiany prędkości również nic nie dały (audio zawsze na 4x, przy 1x też padło, 8x ***8211; to samo). Od tamtej pory w zasadzie wszystkie próby nagrywania płyt kończą się tak samo ***8211; zapis jest przerywany w różnych momentach, niezależnie od programu. Burn Proof jest uaktywniony, ale to nie jest kwestia bufora. Różne programy podają różne komunikaty (WinOnCD podaje buffer underrun ***8211; bzdura, bo Burn Proof działa jak należy), PlexTools wywala ***8222;media error***8221;. Raz udało się nagrać Philipsa na 12x (dane), Kodaka z audio (ponad 76 minut) i HiSpace (też długie audio). Poza tym około 25 płyt leży w śmietniku po próbach znalezienia przyczyny. O dziwo, pomimo wielokrotnego męczenia płytek CDRW (m-ki Plextor i Samsung), nie udało mi się doprowadzić do zerwania nagrywania! Sugerowałoby to, że za błędy zapisu odpowiedzialne są płyty ***8211; dzisiaj jednak kupiłem w innym sklepie dwie 80-tki TDK i oczywiście obie wypluło niemal natychmiast (jedną nawet w trakcie zapisu leadinu!!). Co ciekawe, za każdym razem test przebiega poprawnie, natomiast w trakcie nagrywania ***8222;naprawdę***8221; dochodzi do zwałki. Na innym kompie (PIII 750MHz i płyta z chipsetem Intela, 256MB RAM i bardzo mało aplikacji) dzieje się to samo. W sklepie, w którym kupiłem Plextora przetestowali go, nagrali dwie płyty z danymi i jedną audio (przy mnie) ***8211; opadła mi kopara. Wróciłem do domu, wrzuciłem płytkę ***8211; ***. Czyli problem z kompem! Sprawdziłem chyba wszystko: zasilacz nie (powypinałem wszystko, zasilanie przez listwę filtrującą), wibracje też nie, nowa instalacja Win98 ***8211; to samo, gmeranie w biosie (powyłączałem różne tam UDMA i Block Mode***8217;y). Ni cholery. Gmeranie i tak było bez sensu, bo nagrywarka przestała nagrywać w zasadzie z dnia na dzień ***8211; w międzyczasie tylko wyjąłem z kompa mojego starego Philipsa i to była jedyna zmiana. Wczoraj sformatowałem twardziela i nagrałem na nim wszystko od nowa. Oczywiście bez jakiegokolwiek wpływu na działanie Plextora. Chwilowo nie mam dostępu do żadnego innego kompa, więc zastanawiam się, co też może być takiego w tym moim cholernym pececie, że z dnia na dzień zaczęło walić płyty? Konfigurację mam taką: Celeron 433 na płycie A-Trend 6240 v00, 64MB RAMu, karta S3 Trio3D, SB Live, karta sieciowa, stary modem Zoltrixa (na ISIe). Działa toto bardzo stabilnie, nie gmeram, nie podkręcam ***8211; ot, komp do roboty , prostej obróbki audio i nagrywania płyt. Najdziwniejsze jest to, że zupełnie nagle zaczęły się jajca i nie znajduję logicznego dla nich wyjaśnienia. Drugi raz nie chce mi się jej nosić do tego sklepu, bo mnie obśmieją... Miałem zamiar zadzwonić dzisiaj do serwisu, ale jak na złość popsuły się telefony! Dla formalności zatem pytam: ma ktoś jakiś pomysł wart te 830 złotych, które za chwilę chyba zakończą żywot na ścianie? POMOCY!!! Tomi tomislaw@poczta.onet.pl |
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 03.05.2001
![]() |
pożycz sobie od kogos i sprawdź po kolei elementy w kompie i zobaczysz co jest walnięte
|
|
|
|
|
#3 |
|
Kinetic
Data rejestracji: 09.04.2001
![]() |
Jesli masz takie jajca na kompie, to zanies go do serwisu calego i powiedz ze maja ci cos z tym zrobic - w koncu nagrywara nawala ....
|
|
|
![]() |
|
|