![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 28.08.2002
![]() |
![]()
Po podłączeniu nagrywarki Teac CD-W540E i DVD LG x16/x48 do drugiego kanału kontrolera IDE system "nie widzi" napędu DVD (Teac - secondary master, LG - secondary slave). Czy to możliwe aby powyższe napędy "gryzły się" ze sobą?
|
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Gość
|
Malo prawdopodobne. Uaktywnij w BIOSie opcje wykrywania napedow (dyskow) na AUTO. Powinno pomoc.
|
![]() |
#3 |
Silent Hunter ;)
![]() Data rejestracji: 18.05.2002
![]() |
Może być też problem ustawienia zworek na napędach. Nigdy nie stosować ustawienia "kabel select" czy coś w tym rodzaju (pamięć zawodzi).
|
![]() |
![]() |
#4 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 24.02.2002
![]() |
nie napisales jaki teac, ale pewnie chodzi o cos nowego 540 lub 524, to dobry sprzet ale czasami teac nie lubi innych napedow optycznych na tej samej tasmie wiec dvd sprubuj przepiac na tasme z hdd i nie sluchaj tych kturzy mowia ze to zwolni dysk -to bzdura, zwolni tylko wtedy gdy bedziesz korzystal z dvd a wtedy to nie ma duzego znaczenia, i tak zgrywasz na dysk i tak
#5 | |
Silent Hunter ;)
![]() Data rejestracji: 18.05.2002
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#6 | |
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#7 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 18.06.2002
![]() |
Zrób tak, jak radzą Ci koledzy Yahol i ThanatoS. Czyli w BIOS'ie wykrywanie napędów na "auto" i sprawdzenie zworek w samych napędach.
Tak na marginesie, ja mam identycznie podpięte prawie te same napędy co Ty (CD-RW TEAC W516EB oraz DVD-ROM LG x12) i działają jakby były dla siebie stworzone. Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#8 | |
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Pozdrawiam ![]() |
|
![]() |
![]() |
#9 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 17.10.2002
![]() |
![]()
ja mam tak podpięte i system widzi oba napędy ale mam problem z niektórymi płytkami skopiowanymi clonexxx np securom i sd 2,5
dvd nie widzi tych płytek - teac540e tak u kumpli cdromy też widzą te płytki może ktoś wie co tu jest grane? |
![]() |
![]() |
#10 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 17.09.2001
![]() |
Ja tam nie chce wywolywac wojny, ale u mnie o dziwo
HDD + CDRW na 1 tasmie chodzi tak samo jak bez CDRW. I tak samo DVD+Szuflada <---byla ona za dluga i nie dalo rady inaczej. BTW jak na razie w sumie tylko na 1 kompie cd-rom spowalnial hdd i tylko w trybie Multiword Dma -2,zreszta zatkal caly kanal. A to bylo na mojej ulubionej VIA (MVP3).Jakos na innych chipsetach nie stwierdzilem takich objawow, pomijajac brak kompatybilnosci sprzetowej w okreslonych konfiguracjach. W teorii w/g specyfikacji ATAPI nic nie powinno spowalniac drugiego. Bardzo serdecznie pozdrawiam :-D
#11 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 17.09.2001
![]() |
Oczywiscie pomijam przypadki aktywnej transmisji
tak jak kolega Bidi napisal.
|
|