![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 10.06.2002
![]() |
Koniec nagrywarki???
Wprawdzie mam juz nowa nagrywarke ale chcialbym sie dowiedziec czy cos jeszcze da sie zrobic ze stara. Otoz jest to Ricoh MP7083A 8x8x32x poltora roczna. Ostatnio nie chciala mi juz wypalac plytek z plikami, nawet jak obnizalem predkosc nagrywania, tak jakby nie mogla "zalapac" plytki (probowalem na roznych plytkach). Slychac bylo tylko takie "tzzzyt, tzzzzzzzyt", dioda mrugnela moze ze dwa razy i wywalalo blad. Rozkrecalem ja nawet i patrzylem czy na soczewce nie ma jakichs paprochow (oczywiscie niczym nie czyscilem soczewki zeby jej nie uszkodzic) ale nic nie zauwazylem. Najdziwniejsze jest to, ze w CloneCD udawalo mi sie czasem wypalic plytke z obrazu ISO ale co jeszcze dziwniejsze - tylko po zamontowaniu obrazu w Daemon Tools, bezposrednio z obrazu nie szlo :o (dysk, dvd i cdrw byly kazde na osobnym kanale bo mam ich 4)
Nie wiem, jak dla mnie to wyglada na to, ze laser juz prawie calkiem padl choc moge sie mylic. No i tu pytanie, czy da sie jeszcze cos z ta nagrywarka zrobic oprocz wyrzucenia jej na smietnik? To pytanie adresuje glownie do serwisantow (jesli sa tu tacy) ![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
|
|