![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 06.05.2003
![]() |
kontroler dla napedow cdrw/dvd
mam nieszczescie posiadania plyty glownej firmy ECS z chipsetem VIA k7vza...
naped primary master to seagate 40GB 5400obr udma 100 secundary master: dvd pioneer 16x udma 66 secundary slave: LG cdrw 12/8/32 pio4 problem: instaluje cos, na przyklad z dvd, wszysko niby ok, a program/gra nie dziala-blad odczytu plikow skopiowanych na dysk w czasie instalacji no to instaluje przez cdrw... potrafi sie zawiesic w trakcie (ale w koncu sie zainstaluje i dziala)... wogole zadko, ale jednak (od czasu kupienia dvd) winXP wiesza sie w ten sposb, ze ekran jaby zastyga i nic nie moge zrobic nie moge przestestowac dvd w neroCheck-mam bledy... jednka gdy odepne nagrywarke to testy przebiegaja pomyslnie rozwiazanie: kupic sobie kontroler... znalazlem okazyjnie sprzet firmy PROMISE, model ultra 100 PYTANIA: czy rozwianie na ktore wpadlem jest dobre? jelsi tak, to czy ktos zna ten sprzet-warto go kupic za 80zl? czy gdy podlacze napedy optyczne do tego kontrolera to bede mogl z nich bootoowac system (najpierw z dysku, a zponiej z cd)? z gory dziekuje za poswiecony czas ![]()
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
Kontroler zawsze warto kupić - jak brakuje Ci możliwości podłączania napędów. Myślę, że na tym etapie specjalnie Ci nie pomoże.
Ale zacznij od początku: zamień miejscami: nagrywarka powinna być (w zasadzie) przed DVD, instalacja aktualnego VIA 4in1, udostępnienie DMA, instalacja ASPI, wgranie najnowszego BIOSu do płyty głównej. Jak to nie pomoże to pisz - będziemy pomagać. 8)
#3 |
Forumator
Data rejestracji: 30.12.2002
![]() |
mozesz sprobiwac tez tak - twardziele na kontroler, cdrw i dvd na osobnych kablach na master na plycie
takie rozwiazanie ma ten plus ze jak masz lipny kontroler ATA na mobo to ci nie zamula tak systemu noi masz kazde uzadzenie na osobnym kablu (niech sie teraz sprobuja gryzc) |
![]() |
![]() |
#4 | |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 31.07.2003
![]() |
Re: kontroler dla napedow cdrw/dvd
Cytat:
Miałem już do czynienia z innymi płytami głównymi i uważam, że ECS robi najlepsze z tych tańszych płyt głównych. Zainstaluj nowy bios do płyty, podłącz napędy jak Ci już koledzy pisali i powinno być spoko.
![]() |
#5 |
Merry F****** Christmas
Data rejestracji: 22.10.2002
![]() |
Ja jestem sceptyczny jesli chodzi o podlaczanie dysku pod PCIowy konroler, mam same zle doswiadczenia, raz tylko to dobrze dzialalo na zintegrowanym raidzie. Zwsze albo kontrolel rakis lipny, albo windzie sie nie podoba, albo stery itd itd. W moim kompie mam kontroler Ide/raid ata 133, dysk Maxtor ata 133, szybciej chodzi z wylaczonym dma na kontrolerze plyty niz na tym PCIowym... Winda sie laduje z 4X dluzej, a niby wszytko gra, chodzi tryb 133
![]() Wiec tak jak powiedzialem, ja jestem sceptyczne. Mam podpipety pod to dysko dodatkowy i pusta kieszen (i jesli nie laduje sie z niego system to chodzi ok)
#6 |
Nowy na forum
![]() |
sytuacja wyglada tak:
bios plyty-najnowszy via hyperion-najnowszy dma-wlaczone dvd jako master jest na koncu tasmy aspi-no tu ten tego... wstyd sie przyznac... nie mialem:/ zainstalowalem i testy w nero DzIALAJA!! ![]() ![]() potestuje jeszcze w wolnej chwili i zobaczymy czy wszysto ok ![]() esem-jak bedziesz kiedys w lublinie to daj znac... browar czeka ![]() a co do tego kontrolera-sensowanosci jego zakupu i zadowolenia niektorych z tej plyty... rzeczywiscie byla tania, ogolnie to dziala bezproblemowo... slyszalem kiedys opisnie pewnego znawcy(sprawial takie ogolne wrazenie), ze szczegolnie drugi kontroler na tej plycie (i ogolnie plytach ecs) jest bardzo slaby wczesniej gdy mialem cdroma lg 52 to praktyznie pod winXP nie dalo sie z nim pracowac... nagrywarka mimo wlaczonego dma wyraznie z niego nie korzystala itd... wymiana plyty nie wchodzi w gre:/ mam na niej 512 sdram, kupic nowa plyte+pol giga ddr to troche droga inwestycja no ale z tym kontrolerem to jeszcze zobacze.. dzeki wszystkim, za pomoc-mam nadzieje, ze juz wszysko bedzie jakos dzialac gdyby jednak pojawil sie nowy post to zajrzyjcie tutaj ![]()
#7 |
Forumator
Data rejestracji: 22.03.2003
![]() |
Kontrolery firmy Promise - o ile mi wiadomo - nie obsługują poprawnie wszelkich urządzeń CD/DVD - prędkość odczytu/zapisu jest ograniczona do 16x (dla CD). Do takiego kontrolera można zatem podłączać raczej tylko dyski twarde.
Ja mam na płycie głównej kontroler RAID oparty na układzie Promise - nie chciałem go wcale wykorzystać jako RAID, tylko jako dodatkowy kontroler IDE, i podłączyć napędy optyczne tak, żeby każde urządzenie było masterem na oddzielnym kanale (to chyba najlepszy sposób na "gryzienie" się urządzeń ze sobą). Niestety, o tym, że kontroler Promise kiepsko obsługuje napędy optyczne ATAPI dowiedziałem się dopiero ze stron FAQ producenta płyty głównej, oczywiście już po zakupie płuyty. Podobno to samo dzieje się z kontrolerami HighPoint, też często integrowanymi na płytach głównych. Natomiast na dodatkowych kartach PCI można też kupić kontrolery oparte o układy firmy znanej dawniej jako CMD, a obecnie Silicon Image (mam taki kontroler Ultra ATA 100 - nie-RAID) - i bez problemu obsługują one też napędy optyczne, jak sam to stwierdziłem. Problem z wszystkimi chyba kontrolerami dodatkowymi jest taki, że wymagają one zainstalowania dodatkowych sterowników - w instrukcji do mojego kontrolera jest np. zastrzeżenie, że nie można zainstalować systemu operacyjnego na czystym twardym dysku, podłączonym do kontrolera - najpierw dysk trzeba podłączyć do głównego kontrolera IDE na płycie głównej, zainstalować system, zainstalować sterowniki do kontrolera dodatkowego, i potem dopiero przepiąć dysk. Podobnie mogą być problemy z wgraniem nowego firmware'u do napędu CD podłączonego do dodatkowego kontrolera - programy flashujące po prostu go nie widzą, więc w tym celu trzeba taki napęd podłączyć jednak do głównego kontrolera w komputerze. Poza tym jednak taki dodatkowy kontroler ma wiele zalet - można albo podłączyć więcej urządzeń, albo podłączyć każde urządzenie oddzielnie, co eliminuje problemy z ich współpracą i ogólnie przyspiesza operacje dyskowe, bo każde urządzenie obsługiwane jest niezależnie (dwa urządzenia na jednej taśmie zawsze obsługiwane są naprzemiennie).
#8 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
kontroler oparty na tym ukladzie napisalem sprzedajacemu, ze chce go wykorzstywac od obslugi dvd i cdrw on odpisal, ze nie da rady, ze sam probowal i lipa ...zgodzil sie na anulowanie aukcji ![]()
![]() |
#9 |
Merry F****** Christmas
Data rejestracji: 22.10.2002
![]() |
Ja mam kontroler na tym układzie i srednio to chodzi, wiec nie ma sie z czego smiac
![]()
#10 |
Forumator
Data rejestracji: 22.03.2003
![]() |
Mój kontroler to Zoltrix na układzie CMD 0649, i z napędami CD działał bez problemu (wyjąłem go teraz, więc trudno by mi było przeprowadzić próby). Z obsługą dysków twardych też nie było problemu - pamiętam natomiast, że miałem z tym kontrolerem jakiś kłopot z konfliktem zasobów w poprzednim komputerze - skończyło się na przekładaniu kart w slotach.
|
|