![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Second variety
Data rejestracji: 11.01.2002
![]() |
Kopia ANALOG audio na CD audio
Skoro zaistniał temat z taśmy na płytę to i ja mam pytanie.
Chcę wykonać kopię starych płyt analogowych na CD. Bardzo starych (również pocztówek dźwiękowych ![]() 1. Chodzi mi o rady czym, ewentualnie z jakimi ustawieniami usunąć przede wszystkim trzaski, szumy i podnieść dynamikę zgranego materiału. 2. Może ktoś z Was zna adres lub posiada polskojęzyczny opis do takich progsów. 3. Może ktoś ma polski opis do Samplitude studio lub master. Z góry dzięki & pozdro |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
`
Data rejestracji: 10.08.2001
![]() |
zrobilem tylko ok 30 czarnych winyli ( kiedys to sie nazywalo longpley) to trudno zebym uwazal sie za znawce tematu, ale podziele sie swoimi doswiadczeniami.
1. w miare dobry gramofon do plyt analogowych trzeba miec i liczy sie z ew.kosztami jego "reanimacji" ( np. przetwornik piezoelektryczny - tzw.igla kosztuje ok. 50 zl i jeszcze sie trzeba nabiegac aby dostac - mam namiary we Wroclawiu) 2. do zgrywania i obrobki dzieku uzywalem CoolEdita w wersji , no powiedzmy pelnej "inaczej" i stamtad wykorzystywalem modulu do eliminacji szumow ( jak igla leci), trzaskow ( na ryskach), podnoszenia dynamiki nagrania, ustawienia naturalnego echa ( bo stare nagrania maja to ze wzgledu na jakosc mikrofonow wtedy uzywanych czesto znieksztalcone). Pracy jest przy tym sporo, bo opcje sa w zakresach decybelowych i nie da sie zadnego automatu ustawic. Ale stysfakcji tez jest sporo, jak widzisz , ze z amplitudy ledwie widocznej po zgraniu powstaje ci zupelnie ladny material na plytke. Cześć starych nagran jest dostepna w sieci, np w audiogalaxy od takich hobbystow jak ja i czasami warto zobaczyc, czy juz nie ma gotowego materialu, czesc jest materialem zgrywanym na "zywca" jako mono 22Khz i to mozna poprawic w CoolEdicie robiac quasi stereo plik. Jesli chodzi o CoolEdita to jesli bedziesz zaintersowany podam ci skad wziac wersje niedemo pozdrawiuam |
![]() |
![]() |
#3 |
Second variety
![]() |
CoolEdita chętnie wskaż
![]() Ja w Samplitude poruszam się jak słoń w składzie mimo przeczytania paru opisów w m.in. "Estrada i studio". 1. Mam odpowiedni gramofon z wkładką magnetoelektryczną MF-101-103 i dobrej klasy przedwzmacniacz więc nie mam problemów z podłączeniem tego do swojego SB Live. To dla longplayów stereo. 2. Dla starych longów i singli winylów mono też wystarczy. 3. Dla pocztówek dźwiękowych (nagrywane i tłoczone np w roku 1968 - miałem wtedy 2 lata ![]() Czyli sprzęt mam. Chodzi tylko o operacje (chirurgiczne ![]() I... pseudo stereo może nie byłoby złe, ale nie wiem czy będę to robił, tym bardziej, że czeka mnie i tak ogrom pracy z tymi płytami (rok ![]() Dzięki & pozdro p.s. bgn - nie "tylko" 30 ale "aż" 30 |
![]() |
![]() |
#4 |
`
![]() |
wyslij do mnie -e-maila, to podam ci link ( jutro) do mojego CoolEdita, bo dziaj juz nie zdąze
|
![]() |
![]() |
#5 |
Bywalec
Data rejestracji: 25.02.2002
![]() |
[quote]bgn (07-03-2002 12:18):
zrobilem tylko ok 30 czarnych winyli czy mógłbyś napisać coś więcej o tym re-masteringu tj. którą funkcją podnieść dynamikę, ogólne wskazówki przy pracy z CoolEditem.
#6 | |
Second variety
![]() |
[quote]discopolana (07-03-2002 13:10):
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#7 |
Forumator
Data rejestracji: 28.02.2002
![]() |
Fanmtastyczne narzedzie do "odzyskiwania" dzwieku z plyt analogowych zostal wymyslony na Politechnice Gdanskiej. Potrafi on usunac wszystkie "niechciane " dzwieki i uzyskac jakosc oryginalu.
#8 | |
All Eyez On Me
Data rejestracji: 29.09.2001
![]() ![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#9 |
Forumator
![]() |
to jest cale urzadzenie, a nie tylko soft. Wiem, ze jakos to na poczatku udostepniali. Co sie teraz z tym dzieje nie wiem. Trzeba poszukac na PG (moze bedzie cos na stronie). Bylo to gdzies ponad rok temu
#10 |
`
![]() |
Wszystkim kolegom ktorzy do mnie napisali w sprawie CoolEdita odpowiedzialem e-mailem. Dla scislosci podam, ze CoolEdit obok niewatpliwych zalet na niestety wady:
1.Mozliwosc obrabianie jednoczesnie tylko jednego plliku 2.Dlugi czas obrobki pliku ( szczegolnie przy usuwaniu szumow) Wedlug opinii z ktorymi sie spotkalem duzo szybciej pracuje np. GoldWave - sam jednak nie mam zdania, bo nigdy nie mialem rejestrowanej wersji, a demo to demo no i tradycyjne pozrowienia dla wszystkich reanimatorow starych nagran |
![]() |
![]() |
#11 |
Second variety
![]() |
Już wziąłem.
Dzięki raz jeszcze |
![]() |
![]() |
#12 |
Forumator
![]() |
Uzywalem Golda 1,5 roku temu, niezly program, nie pamietam aby mial wieksze wady polecam
#13 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 07.03.2002
![]() |
a ja proponuje sound forga 5 z paroma wtyczkami z waves, timeworks itp.
i duzo wolnego czasu. ka3. |
![]() |
![]() |
#14 | |
Second variety
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |