Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 26.09.2004, 17:46   #1
DwarfVader
Nowy na forum

Data rejestracji: 26.09.2004
DwarfVader w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
ISO 9660, a nieakceptowane znaki

Witam,
domyślam się, że ten temat był już pewnie kiedyś poruszany na tym forum, ale z tego co się orientuje, musiało być to już jakiś czas temu, a mi najzwyczajniej nie chce się przeszukiwać 444 stron tematów. W FAQ'u też nic nie znalazłem.

Więc, sprawa wygląda tak: Chciałbym wypalić płytę, która działałaby pod czystym DOS'em (właściwie, to tylko na tym OS'ie będzie używana). Są na niej programy DOSowe, więc wszystkie pliki są w formacie 8.3. Najzwyczajniejszy format ISO 9660 jest więc tu jak najbardziej na miejscu, bo nie potrzeba mi żadnych większych zagłębień w katalogach, ni dłuższych nazw plików, wszystko natomiast rozbija się o akceptowane przez ISO 9660 znaki. Niektóre z plików, które pragnę wypalić posiadają znaki "&", które jak najbardziej mogą występować w plikach DOS'owych, ale nijak nie dadzą się nagrać na płytę (zastępowane są przez podkreślnik). Moje pytanie jest więc następujące: czy (i jak) da się nagrać płytę, ze znakami "&", z której odczytaniem żadnych problemów nie będzie miał starszy sprzęt (stary CD-ROM, 486, czysty DOS)?

PS. Używam Nerona
DwarfVader jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 26.09.2004, 18:02   #2
Maciej
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 31.12.2002
Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
A zestaw znaków jaki wybierasz? ISO9660, ASCII, DOS?

Ostatnio zmieniany przez Maciej : 26.09.2004 o godz. 18:07
Maciej jest offline  
Stary 26.09.2004, 18:20   #3
DwarfVader
Nowy na forum

LOL, faktycznie. Było to tak proste i logiczne, że aż mi wstyd, że sam na to nie wpadłem. Po zaznaczeniu zestawu znaków DOS wszystko działa. Istnieje tylko jeden problem. Neron mówi mi że "Prawdopodobnie odczyt tak nagranego CD pod DOS/Windows 3.1x będzie niemożliwy." Wydaje mi się wysoce nielogiczne, że DOS nie przeczyta swojego zestawu znaków, ale z drugiej strony, jeśli rzeczywiście tak jest, to taka płyta będzie dla mnie bezużyteczna, i tym samym znów wracam do punktu wyjścia. Niestety ze względów technicznych nie mam możliwości przetestować tego w najbliższym czasie w praktyce. Czy takie coś będzie bez problemów działać pod czystym DOS'em, lub/i ze starszym CD-ROM'em?
DwarfVader jest offline  
Stary 26.09.2004, 23:02   #4
javor
jav-or-not

Data rejestracji: 30.12.2003
javor zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
żeby nie pojawił się taki fajny napis "Prawdopodobnie odczyt tak nagranego CD pod DOS/Windows 3.1x będzie niemożliwy." odznacz joilet oraz wszystkie możliwości pod pominięciem ograniczeń ISO w zakładce Opcje ISO w Nero - powinno być good

btw od czego mamy płyty cd-rw? można przecież spróbować i sprawdzić czy działa

aha, bo zapomniałem - i oczywiście nagrywać w ISO poziom 1

Ostatnio zmieniany przez javor : 26.09.2004 o godz. 23:11
javor jest offline  
Stary 27.09.2004, 00:45   #5
DwarfVader
Nowy na forum

A niestety o to chodzi, że u mnie wszystko to może być odznaczone, ale kiedy tylko zmienię zestaw znaków z "ISO 9660" na "DOS", pojawia mi się właśnie "fajny napis". No cóż... ale mniejsza, jak tylko będę miał możliwość (aktualnie nie mam), sam przetestuję czy będzie działać pod DOSem, bo Neronowi to ja nigdy za bardzo nie ufałem.
Natomiast co do płyt RW - owszem, można spróbować i sprawdzić czy działa... chyba, że napęd, pod którym chcesz to sprawdzić i używać płyt RW nie czyta.
W każdym razie, dziękuję wam za pomoc. I jak tylko będę miał możliwość, sprawdzę co z tego wyszło.

Dzięki i pozdrawiam.
DwarfVader jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: