![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 26.09.2004
![]() |
ISO 9660, a nieakceptowane znaki
Witam,
domyślam się, że ten temat był już pewnie kiedyś poruszany na tym forum, ale z tego co się orientuje, musiało być to już jakiś czas temu, a mi najzwyczajniej nie chce się przeszukiwać 444 stron tematów. W FAQ'u też nic nie znalazłem. Więc, sprawa wygląda tak: Chciałbym wypalić płytę, która działałaby pod czystym DOS'em (właściwie, to tylko na tym OS'ie będzie używana). Są na niej programy DOSowe, więc wszystkie pliki są w formacie 8.3. Najzwyczajniejszy format ISO 9660 jest więc tu jak najbardziej na miejscu, bo nie potrzeba mi żadnych większych zagłębień w katalogach, ni dłuższych nazw plików, wszystko natomiast rozbija się o akceptowane przez ISO 9660 znaki. Niektóre z plików, które pragnę wypalić posiadają znaki "&", które jak najbardziej mogą występować w plikach DOS'owych, ale nijak nie dadzą się nagrać na płytę (zastępowane są przez podkreślnik). Moje pytanie jest więc następujące: czy (i jak) da się nagrać płytę, ze znakami "&", z której odczytaniem żadnych problemów nie będzie miał starszy sprzęt (stary CD-ROM, 486, czysty DOS)? PS. Używam Nerona |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
A zestaw znaków jaki wybierasz? ISO9660, ASCII, DOS?
Jak mądrze zadawać pytania Ostatnio zmieniany przez Maciej : 26.09.2004 o godz. 18:07 |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
jav-or-not
Data rejestracji: 30.12.2003
![]() |
żeby nie pojawił się taki fajny napis "Prawdopodobnie odczyt tak nagranego CD pod DOS/Windows 3.1x będzie niemożliwy." odznacz joilet oraz wszystkie możliwości pod pominięciem ograniczeń ISO w zakładce Opcje ISO w Nero - powinno być good
![]() btw od czego mamy płyty cd-rw? można przecież spróbować i sprawdzić czy działa ![]() aha, bo zapomniałem - i oczywiście nagrywać w ISO poziom 1 ![]() Ostatnio zmieniany przez javor : 26.09.2004 o godz. 23:11 |
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
A niestety o to chodzi, że u mnie wszystko to może być odznaczone, ale kiedy tylko zmienię zestaw znaków z "ISO 9660" na "DOS", pojawia mi się właśnie "fajny napis". No cóż... ale mniejsza, jak tylko będę miał możliwość (aktualnie nie mam), sam przetestuję czy będzie działać pod DOSem, bo Neronowi to ja nigdy za bardzo nie ufałem.
Natomiast co do płyt RW - owszem, można spróbować i sprawdzić czy działa... chyba, że napęd, pod którym chcesz to sprawdzić i używać płyt RW nie czyta. ![]() W każdym razie, dziękuję wam za pomoc. I jak tylko będę miał możliwość, sprawdzę co z tego wyszło. Dzięki i pozdrawiam. |
![]() |
![]() |
|
|