Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 01.07.2002, 14:55   #1
KarolluZ
Guru

Data rejestracji: 29.06.2002
KarolluZ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
LiteOn LTR-32125W na LTR-48125W

Przeczytałem ten artykuł na cdrinfo.pl i muszę powiedzieć, że się podjarałem :) i chciałem oczywiście to wypróbować. Zanim jednak zdecydowałem się na ostateczną decyzję poczytałem jednak troszkę postów na forum i dzisiaj się zdecydowałem. Odpaliłem kompa spod "czystego" DOSa, czyli bez żadnych sterowników do nagrywary i do cdroma. Nagrywarkę mam ustawioną na Secondary Slave. Więc wziąłem się do roboty. Pierw zgrałem aktualny bios do pliku poleceniem MTKFLASH 4 R /B /M wbs02.bin. Poszło gładko. Zrestartowałem kompa. Teraz czas na wgranie nowego biosu. W wierszu poleceń wpisałem MTKFLASH 4 W /B vs02.bin. Poszło gładko. Zrestartowałem kompa. Nagrywarkę wykrył jako LITEON LTR-48125W. W windowsie też było wszystko oka. Odpaliłem nero, wziąłem wybrałem "wybierz nagrywarkę" i bingo. Pokazał nową przerobioną wypalarę o mocy 48x :). Postanowiłem wgrać nowy biosik vs06 dla LTR-48125W. Zrobiłem to spod Windozy. Spoko, kazał mi zresetować kompa więc bez zastanowienia to uczyniłem. Po uruchomieniu Windozy znowu odpaliłem nero [oczywiście 5.5.8.2 PL] on pokazał nowy bios vs06. Tylko teraz zaczęły się schody. Gdy chciałem nagrać płytkę to miałem do wyboru tylko 3 prędkości 48x, 8x, 4x. Dlaczego ??? Poza tym, gdy w opcjach "Wybór nagrywarki" włączyłem SAFE-BURN to, gdy chciałem wypalić płytkę to powinna być zablokowana opcja symulacji, a tak nie było..... Więc nie wiem co się mogło kopnąć.....

Ale dobra. Sprawdziłem, zobaczyłem i uwieżyłem, że taka przeróbka jest możliwa. Wróciłem do swojego biosu, czyli do nagrywarki LTR-32125W i w nero nadal mam trzy możliwości wypalenia płyty, czyli 32x, 8x, 4x ??? Dlaczego ??? Pomóżcie ??? Czy coś mogło się skopać podczas przenoszenia biosu do pliku ??? Przecież, gdy kupiłem nagrywarkę to miałem 2x, 4x, 8x, 10x, 12x, 16x, 20x, 24x, 32x. A teraz mam tylko 32x, 8x, 4x.

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 01.07.2002, 15:37   #2
Druss
Costam

Data rejestracji: 20.05.2002
Druss zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A sprawdzales w innym programie do nagrywania czy tylko w Nero?
Druss jest offline  
Stary 01.07.2002, 17:09   #3
Yahol
Gość

Praetestuj nagrywarkę kilkoma programami. Jak ci potwierdzą, tylko te trzy szybkości, ponownie spróbuj wgrać BIOS.

Stary 01.07.2002, 19:53   #4
KarolluZ
Guru

Data rejestracji: 29.06.2002
KarolluZ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
fałszywy alarm

hehe....tak mi głupio...moja głupota nie zna granic....Wiecie dlaczego mam trzy prędkości ??? Otoż tak się dzieje, jeżeli nie włożę czystej płyty do wypalary. Jak włożę czystą to wtedy pojawiają się wszystkie prędkości tak to miało miejsce przed zmienianiem biosu....hehe, nawet nie wiecie jakiego miałem doła, bo myślałem, że mi się zwaliła na amen, a co za tym idzie, że straciłem gwarancję.... mimo to dzięks
Stary 01.07.2002, 19:58   #5
Druss
Costam

Data rejestracji: 20.05.2002
Druss zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Talking

Czasami jest tak a nie inaczej
Druss jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: