![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 18.02.2002
![]() |
Problem z LiteOn 24103S
Niedawno pojawił się problem z w/w sprzętem.
Związany jest z tym,że komputer staje dęba jak próbuję wypalić CD przy prędkości 24. Mam ECS K7VZA,która definiuje mi interfejs LiteOn`a na PIO4,a w rzeczywistości jest UDMA 33.Tak więc udałem się do kumpla po soft do płyty i włączyłem programowo DMA w nagrywarce.Od tej pory tak ,jak już mówiłem,komputer się wiesza a Lite wali(verbatimy,platinumy itp.) płyty przy 24x. Dla informacji podam,że przed wgraniem softu Lite wypalał mi płytę w 13 min. Proszę o pomoc i pozdrawiam |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Jacoob Member
Data rejestracji: 31.08.2001
![]() |
masz problem z kompem a nie z nagrywarką
|
![]() |
![]() |
#3 |
Jacoob Member
![]() |
jak mi niewierzysz to podepnij nagryware pod inny komputer a zobaczysz
|
![]() |
![]() |
#4 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
ale chodzi mi o to czy ktos juz sie zetknal z tym problemem i ewentualnie potrafi go rozwiazac |
|
![]() |
![]() |
#5 |
Jacoob Member
![]() |
miałem kiedyś problem z tą płytą główną u kumpla niby było wszystko ok ale jak chciałem postawić system to sie poprostu niedało,wyjąłem hdd włożyłem do innego kompa postawiłem ME włożyłem do w/w kompa i dopiero zaczeło działać dlaczego tak było niewiem wszystko działa do dziś.
|
![]() |
![]() |
#6 |
Bywalec
Data rejestracji: 25.02.2002
![]() |
a wgrałeś Via4in1 ?
PeKa |
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
![]() |
Dzięki wielkie za odpowiedzi,ale przez godzinkę wyrwaną z wczorajszej nocy poradziłem sobie z tym problemem.
Problem tkwił w płycie.Pod drugim slotem IDE nie obsługuje ona(przynajmniej tak mi się wydaje) UDMA. Tak więc jak w Windowsie nastawiłem programowo nagrywarę z PIO4 na UDMA to kolidowało to z biosem płyty i komputer się wieszał,a LiteOn ,co za tym idzie, chrzanił płyty.Podpiąłem Lite`a pod pierwszy slot IDE razem z głównym twardzielem i ECS w końcu uznała nagrywarę jako ATA 33.Musi to wystarczyć dopóki nie zmienię płyty lub kupie sobie kontroler UDMA. Natomiast pojawił się następny problem z NERO. Gdy zmuszam go do nagrania ponad 4 tysięcy folderów program wiesza się we wstępnej fazie operacji(przy tworzeniu katalogów),ale na szczęście nie wali płyt. Czy zetknęliście się z taką sytuacją i czy potraficie mi pomóc?Może trza się przerzucić na inny program? Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#8 |
Gość
|
BOB
Mam taka sama plyte K7VZA v3 i takze LTR-24103S , plyta na drugim slocie IDE obsluguje UDMA , oraz posiada takowy kontroler , problemow nie ma zadnych , podinstaluj VIA 4in1 . Byc mze masz cos nie tak z systemem .bo u mnie smiga wszystko za milo pozdr hamster |
![]() |
|
|