![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 09.03.2002
![]() |
dziwna szybkosc na IDE
witam
teraz mam sprawe co do predkosci transferu na roznych kombinacjach IDE: kombinacja 1. PM - systemowy hdd UDMA 100 PS - dysk w kieszeni UDMA 100 SM - DVD 16x SS - CDRW LG32x Pio-4 tutaj mam transfer z dysku PM na PS = ok 72sek (720mb) PS na PM = ok 52sek (720mb) i tu pierwsze pytanie dlaczego jest taka roznica w transferze w zalerznosci skad, dokad kopiuje kombinacja 2. PM - systemowy hdd UDMA 100 PS - DVD 16x SM - LG32x Pio-4 SS - dysk w kieszeni UDMA 100 a tu jest dziwna sprawa bo transfer tych samych plikow wynosi PM na PS = ok 34sek (720mb) duzo lepszy niz w pierwszej konfiguracji PS na PM = ponad 10min!!! (720mb) za***iscie dlugi czas kopiowania dlaczego tak jest? transfer z dvd na oba dyski jest taki sam w obu kombinacjach |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Silent Hunter ;)
![]() Data rejestracji: 18.05.2002
![]() |
kombinacja 2.
PM - systemowy hdd UDMA 100 PS - DVD 16x SM - LG32x Pio-4 SS - dysk w kieszeni UDMA 100 a tu jest dziwna sprawa bo transfer tych samych plikow wynosi PM na PS = ok 34sek (720mb) duzo lepszy niz w pierwszej konfiguracji PS na PM = ponad 10min!!! (720mb) za***iscie dlugi czas kopiowania Jak to możliwe że z dysku twardego na napęd DVD-ROM można wgrywać dane. Ciekawe, a może to raczej masz nagrywarkę DVD 16x? |
![]() |
![]() |
#3 |
Bywalec
![]() |
sorki pomylilem sie chodzi mi o wymiane miedzy dyskami ale uklad jest poprawny tylko przyklad kiepski
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
Próbuj dalej - zachęcam. Zbierz wyniki w jakieś tabele, wykresy.
Tak zaczynają wszyscy badacze - tak się odkrywa nowe prawa. Może specyfikacja ATAPI ma jakieś luki? niedopowiedzenia ? Powodzenia i czekam na uogólnine wyniki wraz z wnioskami. Dołącz swoją konfigurację sprzętową i programową.
#5 |
Bywalec
![]() |
duron 1 Ghz
Gigabyte 7vrxp na kt333 + Raid + USB2.0 256 DDR Seagate Baracuda IV 7200rpm 40GB DVD Toshiba 16x CDRW LG - 32x a system to glownie win98se oraz w zalerznosci od potrzeb win 2000pro lub Linux mandrake 8.2 |
![]() |
![]() |
#6 |
Bywalec
![]() |
czy ktos tez ma taki problem ze na na w/w konfiguracji kopiowanie trwa tak dlugo? a na innej jest ok?
|
![]() |
![]() |
#7 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 03.07.2001
![]() |
>>PM na PS = ok 72sek (720mb) Szybki odczyt, ale zapis słaby
PS na PM = ok 52sek (720mb) Szybki odczyt i zapis<< W każdym dysku odczyt jest zawsze szybszy niż zapis i to jest normalne. W twoim przypadku jeden z dysków jest szybszy w zapisie, a jest nim PM. >>PM na PS = ok 34sek (720mb) duzo lepszy niz w pierwszej konfiguracji PS na PM = ponad 10min!!! (720mb) za***iscie dlugi czas kopiowania<< Tutaj jest faktycznie dziwnie, ale takie efekty są osiągalne, gdy nie masz włączonego DMA, (nie mylić z UDMA), lecz nie byłoby takiej różnicy tzn. 34s i 10min. Spróbuj posprawdzać czy przypadkie coś nie pracuje w trybie PIO. PS. U mnie z dysku na dysk na tym samym kanale idzie okolo 30s na osobnych nie sprawdzałem. Dyski to Baracuda III i WD Caviar EB. |
![]() |
![]() |
#8 |
Bywalec
![]() |
okazalo sie ze ulozenie kabla jest wazne tzn jest roznica ktorym koncem podepne do plyty a ktorym do dysku, myslalem ze to nie ma znaczenia
![]() |
![]() |
![]() |
|
|