![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 17.10.2005
![]() |
Bootowanie z zewnętrznego napędu w laptopie
Witam,
Jestem posiadaczem laptopa (Fujitsu Lifebook 1120) bez żadnego czytnika wewnętrznego (ze względu na jego rozmiar). Aby czytać/nagrywać płyty zaopatrzyłem się w zestaw: zwykły napęd do komputera stacjonarngo + obudowa z przejściówką na usb. Przy załadowanym systemie urządzenie jest wykrywane i wszystko działą bez problemu. Jednak kiedy probuję bootować z tego zestawu - bios nie widzi zewnętrznego napędu i funcja bootowania z "USB cd-rom'a" jest nieaktywna. Posiadam również stacje dyskietek pod USB (bez żadnych przejciówek) i z niej bootuje bez problemu. Własnie odnośnie tego problemu mam pytanie: czy bios nie widzi napędu tylko dlatego że jest to stacjonarny napęd podłączony przez przejściówkę? Czy jest możliwość obejścia tego problemu? Czy jeśli podłącze "prawdziwy", zewnętrzny napęd cd pod usb, to bedzie wykrywany w biosie i będzie można bootować z płytki? Pozdrawiam i proszę o pomoc G. |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 18.10.2005
![]() |
Witam, ja mam podobny problem, tylko że poszedłem o krok dalej, w serwisie kategorycznie zaprzeczyli że da się taką kombinację uskutecznić i jak do tej pory niestety mieli rację. W rekach miałem nawet napęd na PCMCIA i też się nie chciał bootować. To jest chyba kwestia BIOSa, gdyż moja Toshiba Portege M100 miała napęd, ale się zbył <niestety razem z ramką i redukcją, jak ktoś ma to niech się odzywa
![]() |
![]() |
![]() |
|
|