Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 26.09.2004, 00:28   #16
Weron
All Eyez On Me

Data rejestracji: 29.09.2001
Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Ricki
Nie ma takiej informacji na stronie IBM
No widzisz i o to mi chodzilo, ze na zadnej konkretnej stronie a za taka uwazam strone producentow roznego rodzaju sprzetu komputerowego itp.nie ma takich informacji.
Niestety ten drugi link co mi dales to tez pisal jakis uzytkownik, ktory mial raptem kilka postow.
Slowem nie jest on jakims tam aktywnym uzytkownikiem pojawil sie, napisal jakas informacje i tyle go widziaano.Nie mozna po czyms takim wyciagnac wnioskow, ze to dziala i jak narazie nie bylo zadnej takiej informacji, ktora by wskazywalla iz jest to realne.Milej nocy.. Ide spac

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 26.09.2004, 11:32   #17
Ricki
Guru

Data rejestracji: 14.06.2002
Ricki zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Tutaj jest nawet screen z nero, który ewidentnie stwierdza działanie Mount Rainier, szkoda,że nie znalazłem screena przedstawiającego tryb pracy. Najlepiej poszukaj na forum wpisując hasło lg ibm lub 1.12 i zobacz ile tego jest. No i są tam osoby mające więcej niż owe kilka postów. Sam bym to udowodnił, bo mam dojście to 8320, ale to sprzęt znajomego, a ten ma opory przed wszelkimi modyfikacjami hardwaru.
Ricki jest offline  
Stary 26.09.2004, 23:07   #18
JOD
Nowy na forum

Data rejestracji: 25.09.2004
JOD w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dzieki za wszelkie info. Będę próbował coś wdusić z tej nagrywarki. Szczerze mówiąc nie chodzi mi o to żeby chodzila w UDMA, wystarczy mi MultiWord, bo na nim chodziła rewelacyjnie, tylko niestey wyłacza sie z tego trybu, a na nowych sterownikach do IDE płyty w ogóle nie nagrywa w tym trybie Dam znać jak mi się coś uda zrobić. Na ra
JOD jest offline  
Stary 27.09.2004, 01:07   #19
JOD
Nowy na forum

No więc tak. Po wgraniu biosika 1.12 bios kompa widzi ją przy starcie jako ATA 33, pojawiła się też w nero opcja Mount Rainier. Wszystko pięknie, ale niestety z prędkością nagywania jest dale do kitu Przy standardowych sterownikach IDE po restarcie kompa w menadżerze sprzętu w kanale pomocniczym IDE pojawiła się opcja Ultra DMA 2. Ale wystarczy zamknąć menadżera i otworzyć go ponownie, aby tryb pracy kanału zmienił się z powrotem na PIO Oczywiście nagrywanie bez zmian, w trybie PIO Po wgraniu nowych sterownikow IDE do plyty Abit NF7S (nforce_3.13_winxp2k_whql_international) pojawia się możliwość dowolnego wyboru trybów pracy, ale niestety w trybach UDMA i MWDMA nagrywnie odbywa się za każdym razem tak samo. Nagrywarka sie rozpędza, postęp nagrania dochodzi do 5%, nagrywarka jest w stanie ready no i dupa. Można tak czekać do usranej śmierci. Oczywiście nic się nie nagrywa, nero trzeba zamknąć awaryjnie, a nagrywarka przestaje pracować dopiero po restarcie twardym kompa
JAK UZYSKAĆ STABILNY TRYB MULTIWORD DMA 2?
1x udało mi się nagrać w tym trybie przy standardowych sterownikach IDE. Nagranie płytki trwało ok. 3,5 min. Skoro udało się raz to powinno to chodzić. Nie muszę mieć nagrywarki UDMA, wystarczy mi MWDMA byle można było pracować podczas nagrywania z innymi programami, a nagranie trwało 3,5 min a nie jak teraz ok. 10 min
Czy ktoś wie co zrobić? POMOCY!!!!
Chyba wywalę tego złoma do kosza!
JOD jest offline  
Stary 27.09.2004, 08:09   #20
Weron
All Eyez On Me

Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Swojego zdania jak narazie nie zmieniam co nie oznacza, ze jestem nieomylny. Nie ma mozliwosci aby pracowala nagrywarka w udma ze wzgledu na powod, ktory opisalem wyzej a wiec brak odpowiednich czesci w tym przypadku kosci, ktore sa odpowiedzialne za ten tryb.A nawet to, ze ktos by mi pokazal screena to mogloby to byc zwykle oszustwo programowe. Tym bardziej, ze jak do tej pory naprawde nie ma zadnych powodow aby wierzyc, iz ta nagrywarka pracuje w udma (strona producenta - wyrocznia )
Nawet na tak duzych serwisach znajduja sie bledy jak cdrinfo. Wiec tez bym z takiej strony informacji niie posiadaja 100% gwarancji.Wiadomo czloweik nie maszyna tez sie myli.W sumie nie wydaje mi sie aby warto bylo sie ta sprawa dalej zajmowac jest czy nie jest, nie wazne.Nie o to tutaj teraz chodzi.

Co do calego problemu.To moja rada jest taka:
Przede wszystkim cofnac sie do najnowszego biosu ze strony producenta( nie wgrywal bym tego biosu od ibm' a bo on jest przeznaczony do pewnie zupelnie innych napedow niz ty posiadasz) wiadomo modele sa rozne i biosy sa tez rozne.Sa oemy, boksy itp.
Poszukalbym tez najnowszego biosu do plyty glownej a noz cos sie po nim poprawi.Probowalbym tez powrzucac nagrywarke na rozne kanaly, IDE0, IDE1 nie wiem jak jest podlaczona nagrywarka wiec moze poprobowac podlaczyc ja razem z jakims napedem, podlaczyc osobno itp. Pozostaje jeszzce zabawa z odpowiednimi sterownikami.Szukac, az sie trafi na dobra wersje.Nie zawsze najnowsze jest najlepsze.
Sprobowac poszukac na stronie microsoftu moze jakis latek. Tez nie zaszkodzi.Na koncu skontaktowalbym sie z producentem. Moze akurat byl juz taki przypadek i oni wiedza co zrobic.Nie wiem jak przedstawia sie sytuacja z tym napedem ale jakby byl na gwarancji to mozna by go bylo zareklamowac (chyba, bo nie wiem czy cos takiego podlega pod gwarancje.)
Dodam jeszzce, ze czasami warto wymienic naped niz sie tak z nim meczyc.
Calej winy tez bym na niego nie zrzucal.(plyta glowna - ale to juz jest powod na inna dyskusje)
Zycze powodzenia
Stary 27.09.2004, 10:23   #21
Ricki
Guru

Ze sterami do nforce'a są takie jaja jak opisujesz. Wywal kontroler i daj stery z windy. Powinni być dobrze, ew. wymuś w rejestrze tryb udma33, tylko nie pamiętam w jakim kluczu, jeśli znajde to dam znać. Takie jaja miałem na kompie kumpla i cdromem LG 52x działał jao mwdma2, a restarcie jako pio4, zmiana w rejestrze pomogła.
Ricki jest offline  
Stary 27.09.2004, 10:31   #22
Ricki
Guru

http://www.winguides.com/registry/display.php/781 tu jest opis tego problemu. Może zadziała
Ricki jest offline  
Stary 27.09.2004, 11:10   #23
Weron
All Eyez On Me

Bylbym takze, za wersja , ze powod tych problemow to chipset nforce.
Chipset, ktorym tak niektorzy sie podniecaja.Ta magiczna wydajnosc, ktorej tak naprawde nikt nie odczuje przynajmniej przy obecnych konfiguracjach zestawow komputerowych.Sam posiadam plyte na kt600 i sobie chwale.A pamietam jak sie pytalem, przegladalem informacje jaka p[lyte kupic.To jak mnie zakrzczeli, ze smiem kupowac cos takiego jak plyte na chipsecie via.Przeciez to gowno.A nforce jaki jest wspanialy a ta wydajnosc ten dual i w ogole.Na co ja z przymrozeniem oka przeczytalem te wszystkie komentarze i spokojnie poszedlem do sklepu po epoksa 8KRAI (KT600).
Kiedys mialem nagrywarke lg8080B ibardzo dobrze mi dziala ale wtedy plyte mialem na chipsecie amd (gigabyte)Potrafila nawet obejsc z tego co pamietam SD ver. 1.0
Acha nie wiem czy byla juz taka rada ale ja bym sie przeszedl to kogos innego i tam podlaczyl nagrywarke tak dla swietego spokoju to jedno z najlepszych rozwiazan.Zawsze tak robie obojetnie z jakim sprzetem mam problem, takie cos potrafi bardzo duzo wyjasnic.
A napisz Jod czy ta nagrywarka chodzila wczesniej na innej konfiguracji dobrze a po zmianie dopiero zaczela robic problemy.To tez duzo wyjasni(chyba o tym nie pisales?)
Stary 27.09.2004, 11:14   #24
Don Laser
laser nieskalibrowany

Data rejestracji: 31.08.2004
Don Laser zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Tak sie przypatruję tej dyskusji i napisze tak
Napędy LG sprzedawane w Polsce w wersji OEM chodzą tylko na PIO ew Multiwordzie - to taka niestety była/jest niezrozumiała polityka LG .
Nigdzie poza Polską takich napędów z PIO LG nie rozprowadza w każdym razie ja o tym nie słyszałem.
Pozostaje jedynie wymusić na napędzie tryb Multiword usuwając urządzenie z systemu lub ew. usunąć wpisy w rejestrze dot napędów i zrestartowanie kompa.
Jeszcze jedno nie doczytałem czy JOD masz wgrane stery do MoBo jeśli tego nie zrobiłeś o Multiwordzie zapomnij .
Dogranie ASPI również może pomóc.

PS. Jakie wpisy z rejestru usunąć znajdziesz na tym forum w dziale Off topic temat zdaje się o niewidocznych napędach w XP czy cóś podobnego
Don Laser jest offline  
Stary 27.09.2004, 11:35   #25
Weron
All Eyez On Me

Spojrzalem tak jeszzce raz na cala dyskusje.I dodam, ze powodem calego problemu moze byc podkrecenie tego modelu.Nigdzie nie jest powiedziane, ze kazdy model moze dobrze chodzic jako podkrecony.Cofnij no sie lepiej do tego normalnego biosu i zobacz jak na nim bedzie.
Stary 27.09.2004, 21:34   #26
JOD
Nowy na forum

Dzieki bardzo za wszelkie informacje. Nagrywarka cały czas tak wolno nagrywała w Pio 4. Mam ją od ok 2 lat, ale teraz dopiero sie tym zainteresowalem. Podlączłem ją do innego kompa (duron 600, abit kt7, win98), ale bez efektu. Na standardowym biosie bez podkręcania tez kiepsko. Jak w rejestrach wymusic ten tryb MultiWord DMA?Na nowych driverach do plyty jest ten tryb, ale nagrywara nic nie wypala. Na standardowych sterach raz nagrała w tym trybie po podkręceniu do 8400B, no ale tylko raz Biosu do płyty nie mogę zflaszować, bo wywala mi komunikat o niezgodności z jakimś systemem Bios jest na pewno dobry. Win ASPI tez nie moge wgrać bo wywala mi tym razem komunikat, że nie mam jakiegoś kontrolera SCSI, a nagrywara jest przecież ATAPI. W 1997 miałem Yamahę SCSI 4x to był extra sprzęt!
Pozdrowienia
JOD jest offline  
Stary 17.10.2004, 00:24   #27
tower
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 09.05.2003
tower w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
w menadzerze urządzen pokazuje UltraDMA tryb 2 czyli jest to Udma33
i jest to prawdziwe dma 33
blokowane ono jest biosem w oryginalnych nagrywarkach
gdy sprzet ten byl jeszcze sprzetem gwarancyjnym to wgranie biosu wlaczajacego udma rownalo sie utracie gwarancji
tak byla polityka koncernu chcesz miec dmaa33 kup se nowa palarke

jako ciekawostke podam ze na biosie ibm plyty cdrw sa odczytywane 32x a na lge 40x

co do dlugich czasow wypalania to wypalarka ta jest niezwykle wrecz wybredna na jakosc nosnikow
zwykle hawki czy innego typy wynalazki w zyciu nie pojda na niej 40x
24x to jest dla tanich plyt jedyne co ona wyciaga
tower jest offline  
Stary 28.10.2004, 18:15   #28
luminat
Gość

Data rejestracji: 12.12.2002
luminat zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
U mnie tez nagrywarka i dvd pracowalo w trybie multiword2 i nawet po formacie bylo to samo. Mialem tez problem ze wspoldzieleniem IRQ - karta graficzna i usb na tym samym przerwaniu. Grałem nowy bios do płyty głównej i moje problemy zostały rozwiązane - irq nie jest współdzielone, a dvd i cdrw maja pracuja wrescie w trybie ultra dma 2.
luminat jest offline  
Stary 29.10.2004, 12:55   #29
tengu
Hitokiri Battousai

Data rejestracji: 14.09.2004
tengu zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja tez mogę potwierdzić że bios ibma wchodzi w UDMA 2 - z tym że dana przeróbka była zrobiona na płycie ECS K7S5A z chipsetem SIS na standardowych sterownikach windy dla IDE (w zestawie nie było nawet sterów do IDE - tylko AGP/SOUND/SIECIÓWKA)

vectra-unlimited

ASUS ASPIRE 9301AWSMi POWERED BY AMD
tengu jest offline  
Stary 29.10.2004, 14:25   #30
VANTWG
-=MIXED CLAN=-

Data rejestracji: 19.09.2003
VANTWG jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>VANTWG jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
potwierdzam że bios od ibm'a uruchamia na 100% tryb udma2, dodatkowo wprowadza tryb mount rainer. Na przeróbke z 8320b na 8400 podatne są wszystkie modele nagrywarek LG 32x ponieważ są to tesame modele a jedyna różnaica to bios nie hardware (różny może być układ flash w zależności od którego używamy odpowiedniego flashera). Jest to znana i lubiana przez producentów politka...Liteon to też robł i robi...

I kilka szt. poza budą.
VANTWG jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: