![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 26.06.2002
![]() |
LG 8320B podkrecone do LG 8400B długi czas nagrywania
Podkęciłem moje LG 8320B do LG 8400B.
Pobrałem plik od Sobala ( za co z resztą dziekuję) Update 100% succesfully, system poprawnie rozpoznaje nagrywarkę Nero 5.5.8.2 też. Pisze że nagrywa X 40. lyty kupiłem Platinum 1-40X i 700MB danych nagrywa mi 10 minut. a zachętą do podkęcenia nagryuwarki był text w opisie od Sobala który pisze -cytuję "Model GCE-8320B GCE-8400B Zapis płyty 640 Mb 3:31 2:53 !!!!!!!! Metoda zapisu Z-CLV P-CAV HS CDRW zapis 10x 12x CD-R zapis 32x 40x " koniec cytatu. Chciałem zapytać co robie źle że ten czas jest tak długi? Nagrywarka jest zainstalowana jako Secondary Master Mój komputer to Intel Pentium I 200MHz PC Chips VxPro-Płyta główna. Czy to jest wina że jest to Pentium I i to Eide nie nadąża? Jak zmienić ustawienia i gdzie aby byłoszybciej? Jak sparwdzić czy moja nagrywarka po podkeceniu nagrywa metodą P-CAV dziekuje z góry za podpowiedeź i pozdrawiam andrzej |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 19.07.2002
![]() |
![]()
Siamano.
Mnie też to nie zachwyca ale u mnie jest dokładnie tak samo. Mam ten sam sprzęt i używam tego samego softu. Chyba tak ma być, chociaż z drugiej strony na forum trochę piszą o zależności prędkości od rodzaju a konkretnie producenta płytek. Miejmu nadzieję, że to z winy płytek. ![]() ![]() ![]()
#3 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 17.07.2002
![]() |
To raczej sprzet nie nadaza bo LG nie obsluguje UDMA
![]() Tez mam LG32@40 i uzywam plytek Platiniumx40 i przed podkreceniem mialem czas nagrania plytki 700MB nawet 5 minut! Teraz czasem jest normalnie czyli 3:20, czasem troche wiecej a ostatnio zdazylo mi sie raz 4 minuty. I nie wiem od czego to zalezy bo nic nie robie na kompie w czasie nagrywania tylko mirc jest wlaczony... |
![]() |
![]() |
#4 |
Data rejestracji: 06.04.2002
![]() |
Bez wlaczonego DMA w Windowsie dla nagrywarki zapomnijcie o nagrywaniu z normalnymi predkosciami. Zeby wlaczyc DMA dla napedu wcale nie musi on oblsugiwac UDMA (moj stary Caviar 850MB PIO3 tez dziala w DMA). DMA w Windowsie 9x/ME wlacza sie w Panelu Sterowania we wlasciwosciach napedu, w Windowsach 2K/XP we wlasciwosciach kontrolera IDE. Po zalaczeniu i restarcie przejdzcie sie tam sprawdzic czy nadal jest zalaczone i wypalajcie.
|
![]() |
![]() |
#5 |
![]() |
Bylbym zapomnial: w razie problemow tu sa dedykowane sterowniki IDE do VIA (VXPro to tez VIA - dokladnie VIA VPX): http://downloads.viaarena.com/driver...DE_MPD3014.zip a tu dedykowane dla Intela (od i810 wzwyz, nie do BX-a i wczesniejszych): http://fernando.darocha.free.fr/www....aiaa23beta.exe - tych pierwszych uzywajcie w razie problemow tych drugich w zasadzie zawsze
![]() Dla dyskow tez wlaczcie DMA !!! |
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
![]() |
![]()
Po zainstalowaniu driver-ów IDE pokazało następujące ustawienia:
Primary master - Dysk / Ultra-DMA mode 6(ATA 133), Secondary master - Nagrywarka / Multiword DMA mode 2, Secondary slave - DVD / Ultra-DMA mode 2(ATA 33). Taśma primary /80 pin/ a secondary /40 pin/. Czy nagrywarka powinna mieć "UDMA" czy ma mieć "Multiword DMA". Czy podłączenie nagrywarki do taśmy primary, razem z dyskiem to dobre rozwiązanie ![]() Proszę o opinie na ten temat. 8) 8) 8)
#7 |
Gość
|
Nagrywarka powinna mieć DMA, połączenie jej z dyskiem to jest najgorszy pomysł jaki może być. Jeżeli nie możesz inaczej, to jako master z CDRomem, odpada ci tylko kopiowanie w locie (nie zawsze, ale...).
|
![]() |
#8 |
Nowy na forum
![]() |
![]()
Mam już nagrywarkę ustawioną na master razem z DVD i kopiuje w locie bez problemów.
Pytałem czy ma mieć "UDMA" czy "Multiword DMA". "Multiword DMA" i "DMA" - to to samo ![]()
#9 |
Prawdziwy Shider ;)
Data rejestracji: 06.06.2002
![]() |
Re: LG 8320B podkrecone do LG 8400B długi czas nagrywania
Lepiej bedzie jesli przywrocisz stary bios
po prostu sprzet ci nie wyrabia i dma nawet wlaczone (dla pio-4 masz multi-word DMA) duzo tu nie pomoze
#10 |
![]() |
Ma miec Multiword DMA mode 2. Pod dysk nie podpinaj.
|
![]() |
![]() |
#11 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 26.06.2002
![]() |
Dziękuje bardzo WSZYSTKIM, którzy odpowiedzieli na moje pytanie.
ag |
![]() |
![]() |
#12 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 29.10.2003
![]() |
Hi!
Przerobilem rowniez swoje LG 8320B na model 8400 probowalem roznych biosow obecnie mam 1.12 IBM .. i nicio .. nagrywareczka srednio nagrywa 20x format zapisu clv z-clv p-cav .. hmm chyba zalezy od cisnienia w pomieszczeniu .. no podaza smialo za radami walcze z ide i chcac nie chcac dma jest wlaczone .. nawet nero infotool ladnie pisze ze jest wlaczone .. sciagnalem sobie najnowsze via 4in1 i nic .. odinstalowalem zainstalowalem ..jak wrocilem na starego biosa to spokojnie chodzi mi jako 8320B i nagrywa jak powinna (predkosci i typ zapisu) .. jakies rady ?? co wam sie udalo wywalczyc ?? moze i szukam dziury w calym ale chcialbym tez cieszyc sie 8400B chodzacym .. dodam tylko ze wina cd to na pewno nie jest bo na tej samej testuje mi dla roznych biosow rozne predkosci .. a co do kompa to plyta glowna z Intel 440 BX ![]() ![]() pozdrowionka MYCHA |
![]() |
![]() |
|
|