![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 10.02.2003
![]() |
![]()
Mam LG 8481B. Działa na kablu 80-pinowym. Nie wiem czy może dzialać na takim kablu - to po pierwsze. A pytam dlatego bo Kiedy mam zaznaczone DMA to przy wiekszej ilosci danych kopiowanych z płyty na twardziela komp się wiesza przy kilku procentach. Nagrywarka jest na osobnym IDE na master. Dysk spięty z CD-rom. Jesli nie ma DMA a tylko synchroniczne przesyłanie danych to jest ok ale prędkość jest zabujczo powolna. Co z tym robic. LG obsługuje DMA w końcu.
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 09.02.2003
![]() |
Napisz jaka masz plyte glowna i system. Mialem tak samo na XP, pomoglo zainstalowanie via ide miniport, wprawdzie wtedy hadeki sa widziane jako scsi ale wszystko dziala poprawnie.
Pozdro |
![]() |
![]() |
#3 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Mam abita KT7 E, durona 1GHz, to co moglem zrobic to zainstalowac via packa 4.45. A system to 98 SE.
#4 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 09.02.2003
![]() |
1. Abit moze robic takie krzaczki, ale to tylko moje prywatne zdanie.
2. Sprobuj to zainstalowac (to sie nie instaluje razem z 4in1): http://downloads.viaarena.com/driver...DE_MPD3014.zip |
![]() |
![]() |
#5 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Zadziałało. NAwet twardziela widzi jak trzeba pod windowsem. Tylko chyba moj cd-rom nie obsługuje UDMA, nagrywara chodzi. Na razie jest ok. Zostaje jesze tylo reszta kompa do usprawnienia bo coś ogólnie kaleczy. To dzieki. Potestuje jeszcze. Sytuacja się odwróciła bo z CDROMu mi kopiuje wolniej niż zwykle ale z nagrywary OK. Pozdrowienia.
#6 |
Nowy na forum
![]() |
Re: Lg 8481b Dma
[QUOTE]duchol napisa***322;(a)
[B]Mam LG 8481B. Działa na kablu 80-pinowym. Nie wiem czy może dzialać na takim kablu - to po pierwsze. A pytam dlatego bo Kiedy mam zaznaczone DMA to przy wiekszej ilosci danych kopiowanych z płyty na twardziela komp się wiesza przy kilku procentach. LG GOLDSTAR kłamie ta nagrywarka nie ma ULTRA-ATA tylko multi word dma-2 ( tzn. dma działa , a udma nie ) Zainstaluj sterownik pozwalający przełączać transfer np VIA IDE tool , INTEL aplication akcelerator lub do twojej płyty . U mnie wypala w tym trybie 48x 90% płyt bez utraty ciągłości bufora .Kabel 80 jest pewniejszy , ale na 40 także nie mam problemów . |
![]() |
![]() |
#7 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Wszystko fajnie ale jednak po zainstalowaniu IDEtools moj CDR LG 8522B 52x sie zamulił. Takie mam wrażenie. Kopijuje 650 M w dobre 6 minut. CDRW 8481B działa bez zarzutu i robi to w 3 minuty. Wygląda jakby sytuacja sie odwróciła. Nie rozumiem. Moze dlatego, ze nagrywarka jest na osobnym IDE a cdrom na kablu z twardzielem
![]()
#8 |
Nowy na forum
![]() |
Tak naprawdę to nie ma znaczenia dla kontrolera co jest master a co slave . To że nagrywarka ma być master i osobna od cd i dysku to bałachy dla dzieci pisane w tanich gazetach . To co ma działać najszybciej ma być na osobnym kablu . podepnij tak ( o ile nie kochasz nagrywać 'on the fly') :
1 master HDD 1slave HDD 2 master CDrom 2 slave 841b |
![]() |
![]() |
|
|