![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 18.03.2002
![]() |
LG GCE 8320B chyba mi "pada".
Witam.
CDRW LG GCE-8320B chyba już odmawia posłuszeństwa. Odmawia wypalania płyt ![]() Mam ją od kwietnia 2002r.(jeszcze na gwarancji) i gdy do niej włożę czystą płytę CDR to słychać jakieś "zgrzyty" (i stukanie). Mimo tego wykrywa płytę i na razie jest OK. Odpalam Nero lub jakiś inny program do nagrywania i przy zapisie płyty pojawia się okienko informujace o przebiegu procesu nagrywania. W oknie tym pokazany jest bufor nagrywarki (pole to jast u mnie całkiem przyciemnione, czyli nie ma zadnego bufora). ![]() ![]() Nagrywarka potrafi jednak nagrać płyty CD Audio (8x) i potrafi odczytać dane z płyt. ![]() Co robić? Czy tylko serwis pomoże? Proszę o sugestie. |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Gość
|
Witaj w klubie!
Zalecam servis! 10-14 dni i masz spokoj do nastepnego razu ![]() |
![]() |
#3 |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Data rejestracji: 09.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() |
Wymień se napęd na inny, bo te LG coś ostatnio są liche...
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Bywalec
Data rejestracji: 18.03.2002
![]() |
W serwisie wymienią na nową, czy będą naprawiać?
|
![]() |
![]() |
#5 | |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Data rejestracji: 09.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#6 |
Littoria da bella
Data rejestracji: 13.01.2003
![]() |
lg przejelo calkowice produkcje napedow od hitachi i klepia teraz po swojemu.:-))
|
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 09.01.2003
![]() |
mialem podobne problemy...
1)Sprawdz czy masz Ustawiony tryb UDMA (Multi Word DMA Mode2) dla nagrywarki. Na trybie PIO strasznie muli kompa i nie osiaga pelnego 32x 2) Sprawdz jakie masz ASPI drivery. Sciagnij programik ASPI check i wgraj ADAPTEC ASPI DRIVER, oraz FORCE ASPI DRIVER. U mnie bez tych operacji dzialy sie najdziwniejsze rzeczy teraz jest OK. np wypalala max 16x albo niektorych cd wogule nie ruszala. Aha dodam ze mam nowszy biosik 104 ale to chyba nie jest wymagane choc ponoc na stronce LG jest napisane ze rozwiazuje on pewne problemy z kompatybilnoscia WIN XP Jak to nie pomoze wsadz ja do innego kompa i sprawdz czy dalej to samo sie dzieje jezeli dalej kibel lec do serwisu Pozdrowionka |
![]() |
![]() |
#8 | |
Alojzy
Data rejestracji: 12.11.2002
![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
#9 |
I have got my own WORLD..
Data rejestracji: 03.11.2002
![]() |
ja tez doloze tutaj swoje 3 grosze jak mozesz to pozbadz sie tej lg bez kitu sam taka mam (choc w zaszadzie to nie mam bo jest wlasnie serwisie
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
heh tez mam taka sama - nagralem 1k plyt - dwa razy ja czyscilem - profilaktycznie - niektorzy twoerdza ze to bez sensu ale ja i tak sie upre ze warto, zwalila mi z 10 plyt - i to wszsytkie przez eMula... (jak sie ciagnie 140kb/s to win98 nie radzi sobie z obsluga przerwan i wszystko sie wali...
jak mi padnie ten lg'ik to zainwestuje w yamahehe albo traxdate...
![]() |
#11 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 05.11.2002
![]() |
![]()
A ja miałem tak:
1) Po podłączeniu palnika do kompa nie zadziałał monitor. To mnie lekko osłabiło. 2) Po pogmeraniu w przewodach pokazało się w DOS-ie coś dziwnego, tj. zmutowany Samsung (taki mam kompakt) z AOpenem (palnik) co wyglądało jakoś tak: found CD-ROM: SAAOPSE%&^*NG a w Windowsie nie było żadnego. 3) Wpadłem na pomysł (ale jestem bystry, co?) żeby doczytać w instrukcji, że jedno ma być master, a drugi slave. 4) Wszystko było dobrze, do czasu aż z palnikiem stało się coś jak z Twoim, tzn. miałem 2 kompakty, ale płyt się nie dało wypalać 5) Przestał mi działać komp: nawet uruchomienie Sapera wywoływało "Krytyczny wyjątek" 6) W****iłem się 7) Zreinstalowałem Windows 8) Było pięknie 9) Po kolejnym włączeniu kompa DOS pokazał "brak pliku w dysku :C" 10) p. pkt 6. 11) p. pkt 7. 12) niby Winshit był, ale patrz pkt 5. 13) wymieniłem komp, tzn płytę główną z procesorem 14) sytuacja niezła, czyli czyli jak palę płytę i w duchu mówię do palnika "palisz, czy nie?" to on pali albo nie 15) zaczął wypalać właściwie dobrze 16) po pewnym czasie pojawił sie "medium speed error", ale to już inny temat
#12 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 10.01.2003
![]() |
sie dzieje
Mam dokładnie ten sam problem, teraz nagrywarla leży na servisie. Ale co zauważam chyba największe problemy stważać zaczynają gce-8320b. I to prawie w tym samym czasie
![]() I żadne aktualizacje biosa, stery ASPI nie pomagają , u kumpla na kompie to samo ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
zDesperados
Data rejestracji: 26.11.2002
![]() |
a moja 32@40 chodzi i chodzi i chidzi i nic sie nie dzieje (od 07-2002r.)
#14 |
zDesperados
Data rejestracji: 26.11.2002
![]() |
a moja 32@40 chodzi i chodzi i chidzi i nic sie nie dzieje (od 07-2002r.)^_^
#15 | |
I have got my own WORLD..
Data rejestracji: 03.11.2002
![]() |
Cytat:
![]() ![]() pozdro |
|