Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 21.05.2003, 11:15   #1
CIAPEK
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.02.2003
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Question ...=2 pytanka o: RW i obrazy=...

Przyszedł czas kiedy musze zadac jakieś pytanie, które budzi moje wątpliwości.

1. Kiedy nagrywam CD-RW w Nero komplikacja CD-ROM(ISO) Ilość sesji na płytce-->zaznaczam Utwórz dysk z wieloma sesjami, a potem np. chce kontynuować istniejący dysk z wielkoma sesjami to... nagrana płytka nie jest poprawnie czytana potem tzn. rzęzi, są jakieś błędy w nagranych plikach itp. wiadomo coś jest nie tak.
Kiedy wezme Pojedyncza sesje wszycho jest OK.
Dla wiadomości: RW mam jedną więc moze ona jest skopana, a CD-R nigdy nie nagrywałem wielosesyjnych(nie miałem takiej potrzeby) wiec nie wiem jak sie przedstawia ta kwestia.

Co może być tego przyczyną?

2. Chodzi mi o zrzucanie obrazów. Czy szybkość odczytu przy zrzucaniu obrazów ma jakieś znaczenie? A jeśli ma to poprosze mnie nakierować: kiedy i jaka szybkość zalecana
Zrzucam Alcoholem dla wiadomośći z Cdika TEAC 52X.

Dzięki za wszystkie wskazówy, pozdro @ll

nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!

Ostatnio zmieniany przez CIAPEK : 21.05.2003 o godz. 11:37
CIAPEK jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 21.05.2003, 11:23   #2
esem
OldBoy

Data rejestracji: 18.05.2002
esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Re: 2 pytanka o: RW i obrazy

Cytat:
CIAPEK napisa***322;(a)
...
ad1) Ćwiczyłem coś takiego wczoraj i nie miałem problemów. Może faktycznie już jest trochę skopana. Spróbuj jej zrobić pełny format.
ad2) Teoretycznie nie ma ograniczeń. Ale przy max. szybkościach mogą wystąpić przekłamania. Zauważ, że przy tej samej operacji NERO sam dobiera sobie prędkość zrzucania. U mie oscyluje ona między 16x a 32x.
Pozdrawiam 8)
Stary 21.05.2003, 13:43   #3
pali
Թ

Data rejestracji: 14.02.2003
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
ad1) nero nie ma problemów z wielosesyjnymi cdrw, przynajmniej ja nie mialem, a duzo takich cdrw nagrywam.
jednak jesli nagrywam duza liczbe malych plikow (powiedzmy kilkaset) cos to wszystko wolno idzie - podobnież rozwiązaniem jest format UDF. ISO 9660 rzeczywiscie niezbyt sobie z tym radzi.
pali jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.05.2003, 14:47   #4
CIAPEK
CDRinfo VIP

CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Dzięki chłopaki, może ktoś jeszcze pomoże?

Z tą RW to miałem już problem przy formatowaniu jej do InCD nie chciała za Chiny się sformatować nawet za którymś tam razem. To Akooss 12X. Może to jednak jej wina

2. Można jeszcze prosić więcej wskazówek i porad co do tych obrazów?

Stary 21.05.2003, 16:11   #5
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Płyty RW mają teoretyczną żywotność do 1000 zapisów. Podobno praktycznie jest mniej, zwłaszcza dla nośników nierewelacyjnej jakości (a do takich zaliczam wszystkie płyty Akoss'a). Spróbuj zrobić pełne (nie szybkie!) kasowanie płyty w Nero, to przeważnie pomaga.

A maksymalna prędkość odczytu płyty zawsze niesie niebezpieczeństwo błędów odczytu - chyba lepiej trochę zwolnić, jeśli dwie czy trzy minuty Cię nie zbawią...
Stary 22.05.2003, 02:04   #6
CrazyLucas
Forumator

Data rejestracji: 30.12.2002
CrazyLucas zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
jak ci jej nie chcialo InDc sformatowac to ja wywal - plyta nadaje sie najwyzej do powieszenia na scianie
CrazyLucas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.05.2003, 09:24   #7
Zetoxa
liniejący leming
Zlotowicz

Data rejestracji: 20.12.2001
Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
... zgadza się, na 99% płyta jest walnięta i do kosza, mój Akoss CD-RW x2x4 hula od 2 lat i paść nie chce
Stary 22.05.2003, 13:41   #8
CIAPEK
CDRinfo VIP

Dzięki loodziska , też na początku stawiałem na płyte, ale nie byłem pewny więc zamieściłem problem na forum. Kupie sobie inną RW i myśle, że potem wszystko będzie grało.

Może jeszcze ktoś 3 słowa o tych obrazach?(pyt. 2)

Stary 23.05.2003, 00:27   #9
Y@nkee_PL
Maciek: Reaktywacja
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 18.11.2002
Y@nkee_PL zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: ...=2 pytanka o: RW i obrazy=...

Cytat:
CIAPEK napisa***322;(a)
...
2. Chodzi mi o zrzucanie obrazów. Czy szybkość odczytu przy zrzucaniu obrazów ma jakieś znaczenie? A jeśli ma to poprosze mnie nakierować: kiedy i jaka szybkość zalecana
Zrzucam Alcoholem dla wiadomośći z Cdika TEAC 52X.
...
jesli to normalna plyta z danymi to predkosc nie bedzie miala znaczenia
ale inaczej jest juz z zabezpieczonymi plytami, juz nie pamietam ale np. jesli juz chcesz skopiowac plyte z SD to odczyt musi sie najlepiej odbywac z pred. x4
a w przypadku plyt audio to im wolniej zgrasz tym lepsza jakosc

The firmware page - stronka z BIOSami do napędów optycznych
Y@nkee_PL jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.05.2003, 02:33   #10
pali
Թ

Data rejestracji: 14.02.2003
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Re: Re: ...=2 pytanka o: RW i obrazy=...

Cytat:
Y@nkee_PL napisa***322;(a)

ale inaczej jest juz z zabezpieczonymi plytami, juz nie pamietam ale np. jesli juz chcesz skopiowac plyte z SD to odczyt musi sie najlepiej odbywac z pred. x4
zgrywałem YamahaF1 oryginalną 'Serious Sam: The Second Encounter'

wziąłem CloneCD, profil odpowiedni (SafeDisk v2.51) i poszło z odczytem na full. Czasu nie pamiętam, ale to nie było wiele dłuzej niż zwykłej płyty. Kopia jest ok (trzeba jeszcze zmienić jeden plik, ale to nie ten dział...).

Ostatnio ten sam oryginał trafił do mojego kolegi - Lg GCE8480b.
Przez telefon pomagałem mu to zgrać i okazało się, że obraz nie działa, setup się nie odpala. Zmniejszenie prędkości zrzutu pomogło, obraz zaskoczył.

Ale tym sie Ciapek zbytnio nie sugeruj, bo ja się nie znam na zabezpieczonych płytach - zbyt rzadko trafiają w moje łapy
pali jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.05.2003, 12:17   #11
Fantomas
=F=

Data rejestracji: 19.04.2002
Fantomas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Zetoxa napisa***322;(a)
... mój Akoss CD-RW x2x4 hula od 2 lat i paść nie chce
Brzeszczotem go, albo papierem ściernym.
Nie, nie! Już wiem - daj go Julce do zabawy Tylko uważaj, aby się nie skaleczyła. Płytka padnie na mur-beton .
Miłego dnia
Fantomas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.05.2003, 12:44   #12
CIAPEK
CDRinfo VIP

Cytat:
Fantomas napisa***322;(a)
Brzeszczotem go, albo papierem ściernym.
Nie, nie! Już wiem - daj go Julce do zabawy Tylko uważaj, aby się nie skaleczyła. Płytka padnie na mur-beton .
Miłego dnia
Heh moge dorzucić dla Julki jeszcze mojego Akossa
A co co do obrazów będę się starał uważać na to co zgrywam. A poaztym jak ktoś mi powiedział to w razie potrzeby CDik sam zwalnia.
Pozdro

Stary 23.05.2003, 12:45   #13
Zetoxa
liniejący leming
Zlotowicz

Data rejestracji: 20.12.2001
Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
qrde mol, masz rację Fantomas, nie pomyślałem, już daje go Julce, myślę, że nie przetrzyma 5 minut
Stary 23.05.2003, 23:32   #14
Fantomas
=F=

Data rejestracji: 19.04.2002
Fantomas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
5 minut - żartowniś z Ciebie. Góra 2 minuty i to tylko pod warunkiem, że Julka zabierze się najpierw za wierzchnią stronę z napisami. No chyba że bardziej ją interesuje ta strona, która jest odbijająca, ups ... była odbijająca - a nie mówiłem! "5 minut" nie doceniasz zdolnosci Córeczki. Ja też coś o tych zdolnościach wiem - moja Zosia wkrótce kończy 2 latka, a już dawnmo temu przestały ją interesować płyty CD jako coś co należy raczej popsuć na drodze poznawczej - traktuje je jako rzecz normalną - wszak z nich puszczam jej co wieczór bajeczki.
No to Dobranoc.
Fantomas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: