Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 09.07.2003, 11:17   #1
Jaszek
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 08.07.2003
Posty: 2
Jaszek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
LG GCE 8520B - dlaczego tak wolno...

Witam,

Mam pytanko, dlaczego świeżo nabyta LG 8520B nie osiąga takich parametrów jak podane na stronie z testami http://www.cdrinfo.pl/cdr/hard/LG_GCE-8520B/2.php3 , nie używa trybu CAV i użycie procesora wynosi dla x8 powyżej 40 %.

Sprzęt
MB: K7S5A Athlon 1.4
SM: LG GCE 8520B dma off (przy włączonym odmawia pracy)
Win XP

Dzięki za wszelkie sugestie.

--
Pozdrawiam
Jaszek
Jaszek jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 09.07.2003, 11:58   #2
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika pawelblu
 
Data rejestracji: 17.01.2003
Lokalizacja: Wawa
Posty: 5,272
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Najprawdopodobniej odpowiedzia jest DMA (zuzycie procesora) - musisz wlaczyc - wywal kanal pomocniczy IDE - jezeli tam jest nagrywarka i zobacz jak bedzie po resecie !!!.
Co do metod zapisu to to jest kwestia BIOSu (jezeli cos ma to zmienic to tylko BIOS).
No i rozejrzyj sie za ASPI (najlepiej forceASPI 1.8 z dzialu pliki cdrinfo) dla lepszej pracy nagrywarki. Sterowniki IDE jak sadze masz juz wgrane.
pawelblu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.07.2003, 16:28   #3
Zetor
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 20.12.2002
Lokalizacja: niedaleko Krotoszyna
Posty: 131
Zetor w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Jeśli płyta jest na chipsecie:

VIA to zainstaluj VIA Hyperion 4.47
Intela to zainstaluj Intel Chipset Software Installation Utility
SiS to zainstaluj SIS IDE
Zetor jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.07.2003, 16:52   #4
/\/\cDrive
Mój żółw,Hellsing,LG FAN
 
Avatar użytkownika /\/\cDrive
 
Data rejestracji: 19.05.2003
Lokalizacja: San Andreas
Posty: 686
/\/\cDrive zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Wgraj najnowsze stery do płyty głównej i do kontrolerów IDE, może wtedy bedzie dostępna opcja DMA

__________________________

Powered By:

Intel Pentium III 633E Mhz,
128 Ram,
k graf intel i82810 32 MB(zintegrowana),
k dźw AC 97 (zintegr),
pł gł procomp i810,
CD-Rom 50x,
LG GCE8400B,
Maxtor 40 GB i Windows 98 se
/\/\cDrive jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.07.2003, 17:52   #5
Jaszek
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 08.07.2003
Posty: 2
Jaszek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
pawelblu napisał(a)
Najprawdopodobniej odpowiedzia jest DMA (zuzycie procesora) - musisz wlaczyc - wywal kanal pomocniczy IDE - jezeli tam jest nagrywarka i zobacz jak bedzie po resecie !!!.
Co do metod zapisu to to jest kwestia BIOSu (jezeli cos ma to zmienic to tylko BIOS).
No i rozejrzyj sie za ASPI (najlepiej forceASPI 1.8 z dzialu pliki cdrinfo) dla lepszej pracy nagrywarki. Sterowniki IDE jak sadze masz juz wgrane.

No i problem się rozwiązał: k*a*b*e*l*e*k !!
Co 80 żył to nie 40, szkoda, że LG tego nie wie :-)

I teraz kolejne pytanie:

Mam stery IDE z XP, czy naprawdę warto instalować SIS
no i ASPI : co mi to pomoże?

--
Pozdrowienia
Jacek
Jaszek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.07.2003, 17:57   #6
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika pawelblu
 
Data rejestracji: 17.01.2003
Lokalizacja: Wawa
Posty: 5,272
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
ASPI po prostu dobrze miec - jest odpowiedzialne za komendy IDE/SCSI w komunikacji mobo-nagrywarka.
Ogolnie stery do plyty glownej zawsze dobrze jest miec firmowe (istnieja wyjatki np. nForce).
pawelblu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:13.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.