Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 31.08.2003, 07:57   #1
bruthus
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 31.08.2003
Lokalizacja: Bytów
Posty: 8
bruthus w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
lg gce-8523b ppoowwoollnnee nagrywanie- proszę o pomoc

Witam. Kilka dni temu nabyłem nagrywarkę lg cd-rw lg cde-8523b. Mam problem. Próbowałem nagrać płytę cd-r z prędkością 32x i 24x. Płyta nagrała się i można odtwarzać dane, problem polega natomiast na tym, że przy wyżej wymienionych prędkościach czas nagrywania i symulacji (każdego z osobna) trwa ponad 10 minut. Trochę to dziwne, ponieważ poprzednio posiadałem nagrywarkę hp i płyty nagrywane z prędkością 8x wypalały się w siedem minut. Proszę o pomoc.

posiadam oprogramowanie nero 6.

podaję kilka dodatkowych danych:
1.jest zasilanie napędu
2.sieciowy przewód zasilania komputera jest włączony
do gniazda sieciowego
3.złącze zasilania jest pewnie podłączone do napędu
4.System startuje.
5.podłączenia do złącza podstawowego i
dodatkowego oraz ustawienia urządzeń master i slave są
dokonane prawidłowo
6.całkowita długość przewodów IDE nie przekracza 45
cm
7.każde z łącze jest pewnie podłączone
8.można odczytać i zapisać dysk
9.wszystkie pozostałe parametry systemu (procesor,
dysk twardy, itd.) są takie jak by ć powinny (patrz
„Otoczenie systemowe” na str. 6 instrukcji)
10.dysk CD-R lub CD-RW nie posiada zadrapań i nie
jest zakurzony
11.w czasie zapisu na dysk nie działał wygaszacz
ekranu lub inna aplikacja
12.na dysku CD-RW jest dosyć wolnego miejsca
13.wydłużenie zapisu występuje także podczas testów
symulacyjnych
14.dysk jest włożony do napędu stroną do odczytu/
zapisu w odpowiednim kierunku (etykietą do góry)
15.napęd lub dysk nie został przeniesiony z otoczenia o
niskiej temperaturze do otoczenia o temperaturze
wysokiej
bruthus jest offline  

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 31.08.2003, 08:10   #2
RoKFoR
d[-.-]b
 
Avatar użytkownika RoKFoR
 
Data rejestracji: 12.08.2003
Posty: 562
RoKFoR zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
najpierw sie wybiera opcje wyszukania podobnego watku jak nie znajdziesz to dajes topic...
1. zainstaluj ASPI i ASPI FIX
2. wlancz DMA
3. skasuj nagrywarke w panelu sterowania i uruchom jeszcze raz kompa zeby sie ponownie stery wgraly
4. przetestoj nagrywanie z max. predkoscia z wylanczanymi wszystkimi programami takze z tymi dzialajacymi w tle.
5. nagraj na markowej plycie "verbatim" itp.
RoKFoR jest offline  
Stary 31.08.2003, 08:56   #3
/\/\cDrive
Mój żółw,Hellsing,LG FAN
 
Avatar użytkownika /\/\cDrive
 
Data rejestracji: 19.05.2003
Lokalizacja: San Andreas
Posty: 686
/\/\cDrive zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Niezły zbiór informacji o kompie zebrałeś ale przejdźmy do rzeczy: włącz DMA nagrywarki, możesz nagrywać też na bardziej markowych płytach np. Verbatim, Emtec.
__________________
LG GCE8400B + Lite-On DVD-RW SOHW-1693S = Dobrze wypalona płyta
HAVE A NICE DAY
In the name of God, impure souls of the living dead shall be banished into eternal damnation. Amen.

/\/\cDrive jest offline  
Stary 31.08.2003, 08:59   #4
CIAPEK
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika CIAPEK
 
Data rejestracji: 17.02.2003
Lokalizacja: TORUŃ
Posty: 5,244
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
niech ktoś kurde wogóle napisze jakiś topic/FAQ o DMA. Wystarczy chyba tylko temat: włącz DMA napędów zanim coś napiszesz.

Ciągle to samo...
__________________



nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!
CIAPEK jest offline  
Stary 31.08.2003, 09:22   #5
bruthus
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 31.08.2003
Lokalizacja: Bytów
Posty: 8
bruthus w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dzięki wszystkim za pomoc. Włączyłem DMA dla nagrywarki- jest lepiej, ale...
przy prędkości 48x symulację zrobiła w 6minut 50 sekund- to chyba jeszcze za długo? Mam płytki maxell up to 24x. Może jeszcze jakieś sugestie? Dzięki. Przepraszam za kompletną niewiedzę- wybaczcie naiwne pytania
bruthus jest offline  
Stary 31.08.2003, 09:24   #6
bruthus
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 31.08.2003
Lokalizacja: Bytów
Posty: 8
bruthus w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
pomyłka, przepraszam. Przy prędkości 24x , a płyty są 48x.
bruthus jest offline  
Stary 31.08.2003, 09:28   #7
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika SEBAW
 
Data rejestracji: 09.06.2002
Lokalizacja: W-ń
Posty: 3,392
SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
bruthus napisał(a):
pomyłka, przepraszam. Przy prędkości 24x , a płyty są 48x.
A skacze ci bufor?
SEBAW jest offline  
Stary 31.08.2003, 09:43   #8
bruthus
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 31.08.2003
Lokalizacja: Bytów
Posty: 8
bruthus w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
skacze jak cholera- od najniższych wartości do najwyższych. Symulowałem przed chwilą płytkę przy prędkości 40x- trwało to 6minut i 40 sekund, niewiele mniej niż przy 24x. Co to jest?
bruthus jest offline  
Stary 31.08.2003, 10:02   #9
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika SEBAW
 
Data rejestracji: 09.06.2002
Lokalizacja: W-ń
Posty: 3,392
SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
A jaki ty masz procesor?
SEBAW jest offline  
Stary 31.08.2003, 10:10   #10
bruthus
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 31.08.2003
Lokalizacja: Bytów
Posty: 8
bruthus w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
procesor celeron 566, w instrukcji minimum to 350mhz, a dla wyższych prędkości zalecają powyżej 500mhz. Pamięć ram 192, zalecane- powyżej 128. Dysk 20Gb. Dużo to nie jest, ale w normie producenta się mieszczę.
bruthus jest offline  
Stary 31.08.2003, 11:03   #11
CIAPEK
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika CIAPEK
 
Data rejestracji: 17.02.2003
Lokalizacja: TORUŃ
Posty: 5,244
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
bruthus napisał(a)
procesor celeron 566, w instrukcji minimum to 350mhz, a dla wyższych prędkości zalecają powyżej 500mhz. Pamięć ram 192, zalecane- powyżej 128. Dysk 20Gb. Dużo to nie jest, ale w normie producenta się mieszczę.
To i ja się włączę!

Stary masz dokładnie taki sam komputer / zestawienie sprzętowe, jak JA! Dokładnie takie samo.

Co do mocy komputera jest wystarczająca. Tak ja mi powinno i Tobie wszystko śmigać!
Też mam LG i ładnie pracuje z moim komputerem, jeszcze do tego jade na windowsie 2000, a były czasy jak jechałem na XP, niedługo powracam do 98SE.
__________________



nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!
CIAPEK jest offline  
Stary 31.08.2003, 13:41   #12
bruthus
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 31.08.2003
Lokalizacja: Bytów
Posty: 8
bruthus w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
CIAPEK napisał(a)
To i ja się włączę!

Stary masz dokładnie taki sam komputer / zestawienie sprzętowe, jak JA! Dokładnie takie samo.

Co do mocy komputera jest wystarczająca. Tak ja mi powinno i Tobie wszystko śmigać!
Też mam LG i ładnie pracuje z moim komputerem, jeszcze do tego jade na windowsie 2000, a były czasy jak jechałem na XP, niedługo powracam do 98SE.
Jeśli możesz, to podaj przybliżone czasy nagrywania choć przy kilku prędkościach, bo już sam nie wiem jak to ma chodzić. Przy prędkości 16x nagrywało płytę jakieś 6 minut. Dzięki
bruthus jest offline  
Stary 31.08.2003, 14:40   #13
CrazyLucas
Forumator
 
Avatar użytkownika CrazyLucas
 
Data rejestracji: 30.12.2002
Lokalizacja: Gdansk
Posty: 996
CrazyLucas zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
a dysk twardy zdefragmentowany? jak znam zycie pewnie nie - i to od pierwszej instalki windy
CrazyLucas jest offline  
Stary 31.08.2003, 14:54   #14
CIAPEK
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika CIAPEK
 
Data rejestracji: 17.02.2003
Lokalizacja: TORUŃ
Posty: 5,244
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
bruthus napisał(a)
Jeśli możesz, to podaj przybliżone czasy nagrywania choć przy kilku prędkościach, bo już sam nie wiem jak to ma chodzić. Przy prędkości 16x nagrywało płytę jakieś 6 minut. Dzięki
Wedle życzenia przeprowadziłem właśnie symulacje z prędkością 16X bo nie zapisuje zazwyczaj wyników czsowych nagrań.

I tak:..
Nagranie komplikacji z danymi ISO Tryb 1. Nero 5.5.9.9.
Dane: Film DivX 699 MB i plik txt.
Płytka: Akoss Silver (jeśli to wogóle ma znaczenia w symulacji, ale podaje )
Bufor i Procek: obciążenia w normie, nic nie skakało
Średnia szybkość nagrania: mam włączoną opcje, która pokazuje szybkość nagrywania w danym momencie i szybkość pięknie wachała się w granicach 16X czyli tak jak założono.

Całkowity czas: 5 minut, 20 sekund

To chyba wszystko, jeśli to konieczne to jak będę miał czas przeprowadze dla Ciebie symulacje przy innych prędkościach, ale to chyba mało konieczne. Wyżej podałem jak jest u mnie i to chyba starczy.

__________________



nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!
CIAPEK jest offline  
Stary 31.08.2003, 15:15   #15
bruthus
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 31.08.2003
Lokalizacja: Bytów
Posty: 8
bruthus w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
CrazyLucas napisał(a)
a dysk twardy zdefragmentowany? jak znam zycie pewnie nie - i to od pierwszej instalki windy
wczoraj przeinstalowany windows i zdefragmentowany dysk. Więc słabo znasz życie...
bruthus jest offline  
Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:39.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.