![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 12.08.2005
![]() |
LG GH22LS50 / Samsung SH-224DB / Plextor PX-740A - które najlepsze do nagrywania CD?
Cześć,
Zmagam się ostatnio z próbami nagrania płyt do odczytu w konsoli Sega CD (laser KSS-240A, prawdopodobnie oryginalny). Konsola zazwyczaj nie ma problemu z odczytem płyt tłoczonych (czy to audio, czy oryginalne gry), gorzej jest natomiast z odczytem płyt wypalanych - zazwyczaj próbuje je odczytać i się po dłuższym czasie poddaje, albo płytę wypluwa, albo stwierdza ze nic nie ma w tacce. Zwiększyłem potencjometrem trochę moc lasera, co w sumie bardziej pomogło na oryginały niż "kopie zapasowe". Sytuacja się trochę poprawiła, jak dla testu kupiłem płyty Taiyo Yuden - tutaj konsola już wykrywa że gra została włożona, choć długo jej zajmuje rozpoznanie płyty (oryginały odpala od razu), a próba uruchomienia i tak się kończy niepowodzeniem. Zakupiłem jeszcze czarne nośniki od Riteca, podobno się lubią z Segą, ale jeszcze czekam aż dojdą. Dodam, ze nagrywam z prędkością 4x. Teoretycznie IMGBurn daje mi opcję 1x, ale nie wiem, czy mój napęd i nośniki są do tego przystosowane i zakładam, że to nic nie poprawi. Wracając do meritum - do tej pory nagrywałem na LG GH22LS50, ale mam pod ręką jeszcze dwa inne napędy - Samsung SH-224DB i Plextor PX-740A (jeśli dobrze pamiętam, ten model to rebrand jakiegoś BenQ). Może któryś z nich się lepiej sprawdzi do tej roli? LG kupiony w 2010 i niezbyt często używany, Plextor w 2005 i trochę w życiu przeszedł, a o Samsungu nic nie wiem. Info z DVRTool: LG GH22LS50 Kod:
Drive Information: Model Name : HL-DT-STDVDRAM GH22LS50 Firmware Rev : TL02 Extra Info : ***8252; Serial Number : K3SA3MK2734 Buffer Size : 2048 kiB Additional Drive Information: Drive doesn't appear to be a Pioneer drive. Drive Capabilities: CD-ROM : R BD-ROM : - CD-R : R/W BD-R : - CD-RW : R/W BD-R XL : - DVD-ROM : R BD-RE : - DVD-R : R/W BD-RE XL : - DVD-R DL : R/W HD DVD-ROM : - DVD-RW : R/W HD DVD-R : - DVD+R : R/W HD DVD-R DL : - DVD+R DL : R/W HD DVD-RW : - DVD+RW : R/W LabelFlash : NO DVD-RAM : R/W LightScribe : YES Drive Region Settings: RPC Scheme : RPC-2 Current Region : 0 Changes Left : 5 (available to user) Resets Left : 4 (available only to vendor) Region State : Region is not set Kod:
Drive Information: Model Name : TSSTcorpCDDVDW SH-224DB Firmware Rev : SB01 Extra Info : 0708 Serial Number : R95K6YAF5003Q0 Buffer Size : 768 kiB Additional Drive Information: Drive doesn't appear to be a Pioneer drive. Drive Capabilities: CD-ROM : R BD-ROM : - CD-R : R/W BD-R : - CD-RW : R/W BD-R XL : - DVD-ROM : R BD-RE : - DVD-R : R/W BD-RE XL : - DVD-R DL : R/W HD DVD-ROM : - DVD-RW : R/W HD DVD-R : - DVD+R : R/W HD DVD-R DL : - DVD+R DL : R/W HD DVD-RW : - DVD+RW : R/W LabelFlash : NO DVD-RAM : R/W LightScribe : NO Drive Region Settings: RPC Scheme : RPC-2 Current Region : 2 Changes Left : 4 (available to user) Resets Left : 4 (available only to vendor) Region State : Region is set Kod:
Drive Information: Model Name : PLEXTOR DVDR PX-740A Firmware Rev : 1.02 Extra Info : 12/19/05 Serial Number : 508084118242 Buffer Size : 2048 kiB Additional Drive Information: Drive doesn't appear to be a Pioneer drive. Drive Capabilities: CD-ROM : R BD-ROM : - CD-R : R/W BD-R : - CD-RW : R/W BD-R XL : - DVD-ROM : R BD-RE : - DVD-R : R/W BD-RE XL : - DVD-R DL : R/W HD DVD-ROM : - DVD-RW : R/W HD DVD-R : - DVD+R : R/W HD DVD-R DL : - DVD+R DL : R/W HD DVD-RW : - DVD+RW : R/W LabelFlash : NO DVD-RAM : - LightScribe : NO Drive Region Settings: RPC Scheme : RPC-2 Current Region : 0 Changes Left : 5 (available to user) Resets Left : 4 (available only to vendor) Region State : Region is not set Ostatnio zmieniany przez yojo2 : 20.11.2020 o godz. 17:46 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
![]() Data rejestracji: 26.10.2008
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Plextor
![]() ![]()
![]() |
#3 |
Zamaskowany
![]() Data rejestracji: 12.10.2005
Plextor PX-740A jak dobrze pamiętam x12 minimum dla CD
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
![]() |
Podpiąłem dla sprawdzenia tego Plextora i jeśli dobrze czytam to tak, faktycznie minimum 12x. Trochę słabo. Co prawda IMGBurn i tak daje pełną dowolność jeśli chodzi o wybór prędkości, ale rozumiem że to nie jest dobry pomysł.
![]() Sprawdziłem jeszcze z ciekawości tego Samsunga, tam z kolei minimum 16x :E To się chyba powinienem cieszyć, że chociaż ten LG schodzi do 4x. Ostatnio zmieniany przez yojo2 : 21.11.2020 o godz. 08:58 |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zamaskowany
![]() Data rejestracji: 12.10.2005
Napęd i tak ustawi prędkość taką jaką obsługuje więc nic tutaj nie da żadne ustawianie w Imgburn.
Nie ma żadnej nagrywarki DVD która nagrywa CD-R poniżej x4 . Tylko starsze napędy CD-RW oferowały zapis x1 i x2 |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
![]() Data rejestracji: 26.10.2008
Co poradzic, trzeba by wypalic z kazdego palnika po plycie i sprawdzic.
![]() |
#7 |
Nowy na forum
![]() |
OK, dzięki wielkie za odpowiedzi. Przyjdą Ritec to się pobawię w testy, bo TY trochę szkoda marnować.
|
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
gh22ls50, lg, plextor, px-740a, samsung, sh-224db |
|
|