![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 20.09.2005
![]() |
Nie mogę odczytać płyty CD-RW
Hej!
Mam problem z płytką CD-RW (pomarańczowa datex 24x 700 MB 80 min.). Nagrałem jakiś czas temu na nią swoje archiwa (głównie teksty w wordzie), ponieważ w firmie zmieniali nam kompy. Po zmianie okazało się, że w żadnym komputerze w firmie ani w domu nie mogę otworzyć tej płytki. Komputera z nagrywarką, na której to robiłem, nie ma już w firmie (zresztą, w tej firmie już nawet nie pracuję), więc nie ustalę, na czym to było nagrywane. Jedynie pamiętam, że poprzez nero. Płyta po włożeniu długo próbuje się odpalić (autoodtwarzanie), potem pokazuje wszystkie pliki i katalogi, ale każde kliknięcie na któryś z plików kończy się zawieszeniem pracy płytki i komunikatem ,,brak odpowiedzi''. Ktoś mi powiedział, że problem bierze się stąd, iż jest to płyta z ciemnym tłem, czy też ciemnym spodem - faktycznie jest ciemniejsza od innych płyt CD-R, które mam. Jak dostać się do tych plików, żeby je przekopiować na kompa i wypalić na innej płytce? Pomóżcie, proszę. ![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
skoro widzisz pliki i katalogi to znaczy ze nie chodzi o dziwny system nagrywania typu udf czy inne
blad pewnie lezy po stronie plyty/jakosci nagrania poniewaz jest to datex... to nic dziwnego niestety musisz poszukac napedu o jak nejlepszej korekcji bledow: dvdrom toshiba, cdrw liteon, dvd liteon, cdrw teac... te sa niezle poprobowac wesprzec se powinienes programem do odzyskowania danych typu cd recovery czy bad copy jak to nie pomoze to albo pogodzic sie ze strata albo zaplacic fure siana za odzyskiwania przez firme jesli cie na to stac to decyduj sie jak najszybciej - czas dziala na twoja niekozysc |
![]() |
![]() |
#3 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
miałem kiedyś kilka sztuk Datex CD-RW, wytrzymały 4 kasowania, z jednej, która została nagrana tylko raz, dane wyparowały
![]() dobrze rokuje, że jeszcze cokolwiek widać na tej płycie, może się udać w ten sposób, który opisał @nimal - u mnie jakiś czas temu zadziałał zestaw Liteon 52327S + Bad Copy, trwało to kilka godzin, ale udało się wszystko odzyskać. |
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 20.09.2005
![]() |
Na razie bad copy mi się zawiesza przy próbie uruchomienia płyty
![]() |
![]() |
![]() |
|
|