![]() |
Ja mam LGx24 - model nie łamie SafeDisca, ale na moje problemy wystarcza, problemów żadnych nie mam i jestem zadowolony, zwłaszcza że mam ją za friko od kumpla
|
Cytat:
Jak wiesz, mam LG GCC-4120B, firmware v.2.02. Tak sobie myślę, że może i moja ma sprzętową obsługę UDMA i można jakoś to uruchomić. Miałbyś jakiś pomysł? A celowo okaleczanie to zdarza się na rynku IT. Ostatnia heca z radeonami na przykład. |
Cytat:
Wszędzie piszą, że dopiero ATA/ATAPI-4 (98 rok) wprowadza UDMA, natomiast ATA-2 (96 rok, inne nazwy: Fast-ATA, Enhanced IDE, ANSI -ATA interface with extensions) tylko Multi Word 1 i 2. Czy widziałeś gdzieś, że jakiś producent używa określenia ATA-2 na UDMA33? Tak sie uparłem, bo w co drugim wątku na tym forum powtarza się słówko dma/udma i chcę to sobie uporządkować. |
Hmmm... troszkę to poza tematem... Gdzieś widziałem takie utożsamienie (być może błędne, jak znajdę wyślę Tobie linka na priv.). Poza tym rzeczywiście niezły bałagan z tymi oznaczeniami:). W każdym bądź razie mój napęd pracuje w trybie Ultra DMA tryb 2 (oznaczenie z WIN XP :) ) a bios wykrywa go jako ATA-33:)))
Pozdrowiam PS Zobaczę czy znajdę jakiś ciekawy biosik do Twojego napędu. |
Cytat:
Temat na tym forum jest tak oklepany jak ... Proponuję zacząć od opcji szukaj. Napewno znajdziesz odnośniki do literatury fachowej która różni się w poglądach od odczuć niektórych forumowiczów. Możesz też zacząć od szukania postów z moim udziałem. Ale zacznij od www.tomshardware.pl - tam są podstawy i rys historyczny napędów IDE. Ale jakbyś miał wątpliwości to napiszę Ci wyraźnie, że: udma2=ata33, udma6=ata133, udma5=ata100, udma4=ata66. Gdzieś doczytasz, że uma3 się nie przyjął. DMA to historia z zupełnie innego filmu, ale pokolei. Powodzenia 8) |
Cytat:
Oklepany, oklepany, ale nie zawsze z dobrej strony te klapnięcia. Cytat:
Jesli przyjąłbym Twoją logikę, to wskazałbym w twojej wypowiedzi 4 błędy merytoryczne. Tylko po co? Skoro piszesz tak ironicznym tonem, to znajdź mi jakikolwiek wyjątek z mojego postu, w którym wystepuje niezgodność z tym co Ty napisałeś i co napisali na www.tomshardware.pl. Sprawa kultury wypowiedzi to też oklepany temat... |
Ponowie... Spójrzcie na temat :))) i ... wrzućcie looz;)
|
mam prosbe - ustalcie NA PRIV jak to jest naprawde - a potem wrzuccie wyniki tych poszukwian tutaj - najlepiej ze zrodlami
sam chetnie uporzadkuje wiedze - jakas tam posiadam, odnosnie standardy przesylu i interface - ale nie chce sie wdawac w tak zaawansowana dyskusje z lukami w wiedzy - wiec poczekam grzecznie az osoby zainteresowane wyjasnia MIEDZY SOBA co i jak - i przedstawia jakies MERTYORYCZNE stanowisko (nie twoerdze ze ktos gada glupoty - ale sa tu pewne rozbieznosci...) |
Święte słowa Sid:))) A tak na marginesie to moja wina (po części ofkoz). Rzeczywiście popełniłem literówkę ATA-2 czy UDMA-33 powinno wyglądać ATA-33 czy jak kto woli UDMA-2. Co absolutnie nie ma wpływu na moje zdanie o LG:)))
|
Nowe LG są fajne, ale czasem pojawiają się problemy z wrganiem nowego firmware. Mam nadzieje, że firma będzie się pozytywnie rozwijać. W końcu moja pierwsza nagrywarka to było LG.;)
|
Cytat:
|
PROSILEM NA PRIV!!!!!!!!
|
Cytat:
DMA to nie jest UDMA. Czy już mam 5 błędów merytorycznych? 8) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:53. |