Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 02.07.2002, 10:31   #1
KarolluZ
Guru

Data rejestracji: 29.06.2002
KarolluZ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Zmiana Biosu w nagrywarce

Chciałbym poruszyć pewną sprawę. Czytałem na CDRINFO, że przerobienie nagrywarki z LITEON LTR-32125W na LTR-48125W wiąże się z utratą gwarancji. Ja ją przerobiłem na 48x, a później wróciłem do swojej 32x. Zresztą kto będzie wiedział, że ją przerobiłem ??? Chyba nikt....

Podkręcanie nagrywarki podkręcaniem nagrywarki, ale czy gwarancja obejmuje także zmianę BIOSu ???

Ile razy można zrobić upgrade BIOSu za pomocą MTKFLASH ??? Czy za którymś razem istnieje ryzyko, że coś tam się zwali ???

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 02.07.2002, 10:40   #2
dARIO!
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 01.03.2002
dARIO! zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: Zmiana Biosu w nagrywarce

Cytat:
KarolluZ napisa***322;(a)
Chciałbym poruszyć pewną sprawę. Czytałem na CDRINFO, że przerobienie nagrywarki z LITEON LTR-32125W na LTR-48125W wiąże się z utratą gwarancji. Ja ją przerobiłem na 48x, a później wróciłem do swojej 32x. Zresztą kto będzie wiedział, że ją przerobiłem Chyba nikt....

Podkręcanie nagrywarki podkręcaniem nagrywarki, ale czy gwarancja obejmuje także zmianę BIOSu

Ile razy można zrobić upgrade BIOSu za pomocą MTKFLASH Czy za którymś razem istnieje ryzyko, że coś tam się zwali
Utrata gwarancji nastąpiłaby gdyby nagrywarka padła po podkręceniu i niedałoby się wrócić do wcześniejszej wersji biosu. Zgodnie z prawem jednak zawsze serwis musi wykazać, że powodem uszkodzenia nagrywarki była właśnie aktualizacja biosu (jego podmiana) W przypadku przeróbek typu 32x @ 48x nie trudno będzie wykazać, że to właśnie było przyczyną awarii. Jednak w przypadku wgrywania biosu oficjalnie przez producenta przeznaczonego do danego modelu nie dajcie się serwisom - muszą udowodnić, że coś zrobiliście nie tak przy aktualizacji biosu i dlatego podzespół uległ uszkodzeniu.
dARIO! jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: