![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
Zobacz rezultaty głosowania: Czy Lite-On 48x24x48 to dobry sprzet? | |||
jeden z najlepszych |
![]() ![]() ![]() ![]() |
16 | 61.54% |
wole LG |
7 | 26.92% |
tak ale nie ten model |
2 | 7.69% |
tylko one sciagaja safe disca![]() |
1 | 3.85% |
Wszystkich głosów: 26. Nie możesz oddać głosu w tej sondzie |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 26.01.2003
![]() |
Lite-On 48x24x48 PROBLEM :<<<
Kupilem niedawno ta nagrywarke w wersji BOX i stwierdzam ze cos jest nie tak. Otoz plyty nagrywa z pelna predkoscia lecz potem nie mozna ich odczytac, cdrom widzi ich zawartosc ale nic poza tym. TO samo jest z predkoscia x40 i x32. Dopiero na x24 jest ok. Koles w sklepie powiedzial ze to dlatego ze mam plyte glowna na chipie intela BX i ze on sie nie wyrabia (jakos w to nie moge uwierzyc), druga opinia ktora slyszalem jest taka ze to slabe plyty, jednak dostalem razem z napedem orygiunalna cd x48 Lite-On i tez sie zle nagrala.
POMOCY:o |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Capo di tutti capi
Data rejestracji: 24.09.2002
![]() |
Witam!
po co dales punkt 4 w ankiecie? tutaj nie ma *****i i kazdy wie, ze nie tylko Lite-On radzi sobie z kazdym SD w ogole nie wiem jak ma sie ta ankieta do Twojego posta... bo ma sie nijak! albo masz problem z wypalara albo robisz ankiete ale takie ankiety juz byly... ehhh "wspaniale" zaczynasz swoje boje na forum mimo wszystko witam serdecznie ps. poczytaj ogloszenia, regulamin, FAQ, forum i w ogole przegladnij caly serwis ![]()
#3 |
Forumator
Data rejestracji: 05.04.2002
![]() |
Zdecydowanie kwestia badziewnych plyt. Ewentualnie walniety egzemplarz nagrywary ale to malo prawdopodobne. Kup jakies pewne (markowe i drozsze zazwyczaj choc nie zawsze) plytki i potestuj. Jestem pewien ze problem sie nie powtorzy.
#4 | |
Alojzy
Data rejestracji: 12.11.2002
![]() |
Re: Lite-On 48x24x48 PROBLEM :<<<
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
#5 |
Bywalec
Data rejestracji: 27.01.2003
![]() |
Niestety u mnie na podobnym napedzie poprawne wypalenie plytki 48x graniczy z cudem :[...Plytki nagrywaja sie cale ale nieststety nie da sie ich poprawnie odczytac...po wykonaniu ScanDisca w Nero CD-speed, zawsze znajduje sie okolo 1-7% damaged i ten cholerny 0.10% unredable...Ogolnie naped zachowuje sie dziwnie przy nagrywaniu w takiej predkosci pali niby ok, ale pod koniec takjakby nie dawal rady wyhamowac...i przy 99% uzywa ochrony bufora poczym konczy nagrywanie.Wykluczam wine nosnikow poniewaz taka sytuacja wystepuje przy Acossach, Platinium i TDK wszystkie przystosowane do nagrywania 48x...dzis sprawdze jeszcze Dysany.
Nagrywanie 40x przebiega bezproblemowo, ale nie po to kupilem naped 48x zeby sobie z taka predkoscia nieradzil. pozdarwiam |
![]() |
![]() |
#6 |
Bywalec
Data rejestracji: 12.01.2003
![]() |
Ja również mam ten sam model (48x24x48), ale nie mogę na niego narzekać.
Jara wszystko, ale w różnych prędkościach, jest to zależne od jakości płyty i typu danych,jakie chce nagrać. |
![]() |
![]() |
#7 |
Bywalec
Data rejestracji: 23.01.2003
![]() |
Ja tam nie rozumiem... W sumie jaka roznica czasowa jest pomiedzy wypalaniem 40x i 48x (??) Nie wiem czy wyjdzie z tego nawet minuta... Osobiscie polecam wypalanie przy predkosci 24x - wtedy z odczytaniem plytki nie powinny miec trudnosci nawet starsze napedy... Co z tego ze plyta wypali sie w dwie-trzy minuty, jezeli w czasie odczytu rom bedzie mielil ja dwa-trzy razy dluzej? Jesli chodzi o nagrywanie plyt to liczy sie przede wszystkim TRWALOSC zapisanych danych!! (Przynajmniej dla mnie...) Reasumujac:
Skutek_zbyt_szybkiego_wypalania + Bledy_powstale_na_skutek_uplywu_czasu = Plyta_nie_da_sie_odczytac. Zmieniajac szybkie wypalanie na, powiedzmy, 'srednie' zmniejszamy ryzyko... No i oczywiscie mozemy wypalac nawet na NoName'ach. |
![]() |
![]() |
#8 |
Bywalec
![]() |
No ok ..moze masz i racje ze plyty wypalone wolniej sa bardziej trwale...ale przyznasz ze kupujac np .samochod mogacy pojechac 200km/h...nie powienien sie rozleciec jesli osiagnie ta predkosc??..a plytki nagrane 48x tush po nagraniu nie daja sie odczytac :/
Chociaz przed chwila spalilem dwa Dysany x48 i o dziwo czyaja sie bez problemu...i nie posiadaja beldow zapisu.Wnisoek ejst prosty TDK,Acoss i Platinum nie wytrzymuja zapisu 48x =[ pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#9 | |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Data rejestracji: 09.06.2002
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
#10 | |
Alojzy
Data rejestracji: 12.11.2002
![]() |
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
#11 | |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Data rejestracji: 09.06.2002
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
#12 |
Bywalec
![]() |
Od tego zeby nie wyje*****w drzewo mam hamulce
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Bywalec
Data rejestracji: 18.09.2002
![]() |
Konkretna - w miarę - odpowiedź
Jestem byłym właścicielem PLEXTORA 121032A. Dwa lata temu myślałem, że ludzkość niczego lepszego nie wymyśli, a LiteOn to kaszana. Dzisiaj mam LTR 52246S i to jest dopiero jazda!! Z prędkością 52x wypala mi się 100% PLATINUM Multispeed (polecam).
Miałem przez krótki czas 48125W i źle działała, a okazało się, że to był "walnięty" egzemplarz. W zastępstwie na 2 miechy (Komputronik Piła RULEZ!!!! Pozdrawki!) otrzymałem LTR 40125S i na nią, podobnie jak na obecną nie pozwolę złego słowa powiedzieć! Z doświadczenia wiem jedno: tuning przy pomocy BIOS-u nagrywarki o wyższej prędkości nie zawsze jest dobrym rozwiązaniem: LTR 40125S przed tuningiem był bezbłędny, po tuningu lubił "błądzić", a po powrocie do właściwego dla tej nagrywarki BIOS-u wszystko wróciło do normy: 100% error free!!!!! A może Twoja nagrywarka jest "kręcona" BIOS-em Kolego?
#14 |
Bywalec
![]() |
Nie..mam kupionego 48/24/48..bez zadnych zmian w BIOSie .Nagrywarka jest nowa ma niecaly miesiac.Nie nazekam na firme bo wczesniej mialem Lite-On 24/10/40 i zlego slowa o nim nie moge powiedziec...Ale olac moze macie racje ze puki nie pojawia sie lepsze nosniki nie bede palil 48x, bo nawet jak jush wypali mi sie dobrze ( a jest roznie) to u znajomego 2 starsze napedy maja problemy z czytaniem tych plytek( np. utworzenie obrazu 700mb z takiego cd trwa na jego starym LG 14 minut, z wolniej nagranych cd 7minut).
pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#15 |
Bywalec
Data rejestracji: 18.09.2002
![]() |
A poza tym warto zaglądać pod adresik:
http://www.liteonit.com.tw/english/index-english.htm od paru dni są tam nowe BIOS-y do modeli 48246 i 52246. Z doświadczenia wiem, że warto aktualizować BIOS!
|
|