![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Forumator
Data rejestracji: 22.03.2003
![]() |
Lite-On 52327S
Hej,
Na znanej stronie Firmware Flash pojawił się BIOS do napędu 52327S. Czy to oznacza że wreszcie.... ? A może znajdzie się ktoś odważny? ![]()
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Silent Hunter ;)
![]() Data rejestracji: 18.05.2002
![]() |
Hmm, a w jakim stopniu odwazny? Jak widze w tym modelu uzyto 7 wersji chipsetu. A raczej ciezko bedzie nalozyc ten bios na wersje 52246S.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Forumator
![]() |
Odważny się znalazł...
Przeróbka z 48246S (@52) niemożliwa. Sprawdzone. Dobrze, że nagrywarka działa - dała się zreanimować mtkwinflashem, choć z zaskakującym problemem: chociaż podłączona jest jako secondary master, mtkwinflash w trybie IDE nie rozpoznał prawidłowo kości pamięci i odmówił pracy. Na wszelki wypadek spróbowałem secondary slave - i poszło, choć nagrywarka na mur-beton jest podłączona jako master - i tak wykrywa ją BIOS. Ciekawe... może dlatego, że wszystkie napędy mam ustawione na Cable Select?
![]() |
#4 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 27.04.2003
![]() |
No oczywisie ze to moze, a nawet napewno ma znaczenie, ustaw odpowiedni zworki i powino wszystko OK.
Pozdrawiam
![]() |
#5 |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
No ale fakt faktem 5232 jest na 7 wiec sie raczej duzo nie da zrobic
![]() PS. Sid kto mial racje ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Forumator
![]() |
@pavelblu,
rozumiem że nawiązujesz do jakiejś dyskusji z Sidem o tym, czy napęd RW 32x będzie 6 czy 7? No cóż, już parę lat temu, gdy kupiłem pierwszą nagrywarkę, na liście napędów obsługiwanych przez Nero znalazłem napędy, które chyba nigdy nie istniały, przynajmniej w wersji produkcyjnej. I nadal tak jest. Wydaje mi się, że producenci napędów informują producentów oprogramowania (w końcu sami je potem od nich kupują, żeby dokładać do nagrywarek!) o swoich planach wprowadzenia nowych modeli i podają im specyfikacje urządzeń, które na razie nie wykraczają poza fazę prototypu. A potem część tych nagrywarek w ogóle nie trafia do produkcji. W tym konkretnym przypadku prawdopodobnie Lite-On planował wypuszczenie nagrywarki 52x32x52 opartej na chipie MediaTek'a serii 6. Z jakichś powodów napęd taki nie powstał (a przynajmniej nie trafił do produkcji - może ze względu na całkowity brak płyt RW-US 32x?), a w międzyczasie MediaTek opracował i wdrożył do produkcji chip serii 7. Swoją drogą, ciekawe kiedy te napędy pojawią się w sprzedaży, a jeszcze ciekawsze, kiedy dostępne będą płyty? Bo płyty 24x dopiero zaczęły się pojawiać - wczoraj kupiłem Memorex'y 24x. Przy okazji, widziałem w sprzedaży w MM napęd Combo Lite-On'a - cena ok. 350 zł, o ile pamiętam. Może ktoś już wie coś konkretnego o tym urządzeniu (jakiś test)?
![]() |
|
|