Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 07.01.2005, 12:21   #1
downloads
Wymiatacz
 
Data rejestracji: 07.01.2005
Posty: 575
downloads zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Lite-ON LTR 40125S all firmware problem!

Witam. Mialem sobie litka na firmwarze ZS0J ale nie nagrywal wszystkich plytek jak trzeba (chodzi o predkosci) wiec postanowilem go poczestowac nowym firmwarem. Nie jest to OEM- widac po biosie. Drugi dziwny powód flashowania toto, ze nagrywał max x32. Dziwne bo to nagrywarka x40 a nawet gdyby to był rasowany LTR-32123S to przeciez tez rasowany do x40.

Wrzuciłem nowy firmware i zwaliło mi płytkę przy predkości x40 (certyfikowana do x48) nagralem ja jeszcze raz x20 i nagranie jest ok ale scan disc w nero widzi prawie całą powierzchnie jako nieczytelną. Podobnie jest z tóczoną płytą- działa świetnie ale powoerzchnia niby nieczytelna.

Mało tego, mam do wyboru predkosci nagrywania x2, x8 i x40.

Ponieważ nie zrobiłem kopii (bo geniusz jestem i nie mam w kompie FDD (flashuje pod winem) sciagnalem crackowany firmware ZS0A i wrzuciłem go (objawy jak wcześniej). Po nim mogłem powrócic do wersji ZS0J (pierwotnej).

Nie pomogło. Generalnie przetesowałem tez firmware dla LTR48125W, bo mylalem że jak to modyfikowana x32 to nie pocioagnie x48 (mają inne chipy).

No i dupa- działa na każdym Biosie tak samo i na każdym te same tylko 3 predkości do wyboru (dla LTR 48125W były to x48, x8 i x2). Flashowalem Lite-ONowskim exe oraz LtnFW. Program MtkWinFlash nie rozpoznaje wersji pamięci flash czy cos, grunt ze nic nie robi.

Jakieś pomysły?

Jeśli ktoś ma LTR-40125S ktore nagrywa do predkosci x32 niech da znac.
Jesliktoś wie czy mozna edytować firmware żeby wstawić tam inne możliwe predkości to też czekam.

Teraz rozkrece nagrywarke i zobacze jak tam bebechy- bede wiedzial na 100% jaja to wersja.
downloads jest offline  

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 07.01.2005, 15:36   #2
Y@nkee_PL
Maciek: Reaktywacja
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Y@nkee_PL
 
Data rejestracji: 18.11.2002
Lokalizacja: Zielona Góra
Posty: 4,776
Y@nkee_PL zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
dużo płyt pomimo certyfikowania do 48-52x nagrywa się max 32x, to dzięki opcji SMART BURN w Litkach, dostosowuje ona prędkość do jakości nośnika, oczywiście można ją wyłączyć i wtedy taki nośnik palimy z maksymanie możliwą prędkością (nie polecam)

wgrałeś nowy bios, czyli jaki? ostatni to ZS0R jeśli co
scrackowany bios? hmm... pierwszy raz słysze, to że można patchowac te od DVD wiem, ale od CDRW
__________________
...yea-ea-ea-ah, yea-ea, I feel hardcore
yea-ea-ea-ah, yea-ea, always hardcore...

The firmware page - stronka z BIOSami do napędów optycznych
Y@nkee_PL jest offline  
Stary 07.01.2005, 16:23   #3
downloads
Wymiatacz
 
Data rejestracji: 07.01.2005
Posty: 575
downloads zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Flashowanie

Zcrackowany firmware jest u was na stronie. Ktos tak zmienil to exe Lite-on'a ze nie protestuje jak sie flashuje nowszy bios starszym.

Krążek nagralem x40 i sie zwalił i potem tej samej firmy x20 i tez jest nieczytelny.

Rozkrecilem nagrywarke a tam na jednej plytce napisane LTR 32123S.

Tylko ze to o niczym nie swiadczy bo to nie jest z chipa MediaTeka, tylko z laminatu. Tych chipów niestety nie potrafie rozpoznac. Czy to jest seria 3 czy 5 to jakos nie widze na okko Moge podac numer jak ktoś jest kapliwy...

Wrzucile BIOS od 32123S i tez nie dzialalo. Zreszta to nie moze byc ta podkrecana wersja starej bo:

1) kupilem wersje box (a to mialo dotyczyc OEM)
2) poprzednio mialem firmware ZS0J (nawet taka naklejka jest na kosci w srodku) a nie ten OEM xSU1 czy jakos tam.

Odinstalowalem wszystkie programy do nagrywania i jescze iles tam razy probowalem różnych kombinacji az w koncu ZS0J zaskoczył (flashowalem LtnFW) i mial predkosci do 40 włącznie czyli tak jak w teorii powinno być.

Wiec zupdateowalem go do najnowszego firmware (ZS0R) i znowu pad (x2 x4 i x40).

Się z lekka wkurzylem i powtórzylem te wszystkie chore manewry az znowu mialem dzialajacy ZS0J. Już sobie odpuszczę nowszy firmware

A teraz ciekawostka na koniec. Lite-on ma taka mala aplikacje SmartBurn. Odpalilem i ona napisala ze moge nagrywac max x32 i juz potem zaden program nie pokazuje opcji x40. Czyli jest dokladnie tak jak miałem zanim zacząłem ulepszać
Pytanie do zorientowanych: czemu SmartBurn mnie nie lubi czyli dlaczego nawet jak nie ma płyty w napędzie to pisze, że mogę nagrywać tylko do x32?

No i pytanko do Y@nkee_PL: jak się wyłącza SmartBurn, bo jakoś nie zauważyłem tego czytając forum?
Ciekawi mnie czy jak wyłącze to bede miał przynajmniej teoretyczną opcję nagrywania x40.

Na koniec powtórzyłem nagranie tej płyty co się zwaliła na x40 i x20.
Ten sam nośnik, ten sam obraz, ten sam program. Nagrała się x32 bez problemu i się czyta.

Dla mądrych numery chipów z wnętrza napędu (tylko MediaTeki)

większy: MT 1508E, 0219-CRS, HCJ 29
mniejszy: MT1516E, 0215-CPS, 30304

Ostatnio zmieniany przez downloads : 07.01.2005 o godz. 16:26
downloads jest offline  
Stary 07.01.2005, 16:38   #4
downloads
Wymiatacz
 
Data rejestracji: 07.01.2005
Posty: 575
downloads zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dobra, sam ze sobą podyskutuje

Znalazłem na cdfreaks.com takie coś:

"Both the so called "3" series & "5" series Liteon drives use the same Mediatek MT1508E/MT1516E RF Amp/Servo Encoder-Decoder, Rohm BD7902FS actuator driver & SST 39VF040 EEPROM.
In fact the LTR-40125S/W has it's front sub-board labelled LTR-32123S & main board labelled LTR-40125S/LTR-40125W. No wonder XSU1 exists..."

Wychodzi, że mam normalną nagrywarkę LTR-40125S.

Ktoś inny rozkręcał taki sprzęt przy jakiejs okazji?
downloads jest offline  
Stary 07.01.2005, 16:45   #5
Y@nkee_PL
Maciek: Reaktywacja
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Y@nkee_PL
 
Data rejestracji: 18.11.2002
Lokalizacja: Zielona Góra
Posty: 4,776
Y@nkee_PL zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez downloads
...
No i pytanko do Y@nkee_PL: jak się wyłącza SmartBurn, bo jakoś nie zauważyłem tego czytając forum?
Ciekawi mnie czy jak wyłącze to bede miał przynajmniej teoretyczną opcję nagrywania x40.
...
w Nero w taki sposób... (screen), w innych programach to nie wiem, nie używam
Dołączone obrazki
File Type: png smartb.png (7.0 KB, 272 oglądane)
__________________
...yea-ea-ea-ah, yea-ea, I feel hardcore
yea-ea-ea-ah, yea-ea, always hardcore...

The firmware page - stronka z BIOSami do napędów optycznych
Y@nkee_PL jest offline  
Stary 07.01.2005, 22:03   #6
downloads
Wymiatacz
 
Data rejestracji: 07.01.2005
Posty: 575
downloads zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dzięki. Nigdy mi nie przyszło do głowy wyłączać więc nawet nie wiedziałem gdzie szukać.

Inna sprawa, że jak mam włączony SmartBurn to, zgodnie z moimi przwidywaniami, znika mozliwosc nagrywania x40 (bez względu na to czy jest w napędzie płyta czy nie.

Troche dziwne ale w sumie to sztuka dla sztuki bo i tak nie nagrywam z takimi prędkościami.
downloads jest offline  
Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:14.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.