![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 11.07.2002
![]() |
Jakosc odczytu
Witam.
Bardzo sie ciesze ze zapisalem sie do forum bo moge w kazdej chwili zapytac o opinie expertow. Dobra koniec vazeliny, jak powiedzial pewien tragarz - "do rzeczy" Nagrywajac plyty bardzo zalezy mi na jakosci. Kiedy mam troche (albo bardziej) porysowana plyte to chcialbym z nagrywarki wycisnac jak najwiecej jezeli chodzi o korekcje bledow. Plyta moze czytac sie caly dzien :-) byle tylko mozliwie jak najlepiej/dokladniej byla skopiowana to znaczy bez bledow. Jaki jest do tego najlepszy soft? Dotychczas uzywalem CloneCD 4.cos.tam.dalej. Wlaczalem FAST ERROR SKIP i w ustawieniach wybieralem 15 powtorzen i korekcja bledow HARDWARE. Po jakims czasie okazalo sie ze odczytujac plyte w ten sposob po nagraniu jej bylo wiecej bledow niz jak ustawialem AUTOMATIC albo OFF fast error skip (nagralem z ta sama predkoscia). Obie plyty poddalem testowi na BAD SECTORS Clony XXL i jak juz mowilem ta co byla czytana z fast error skip ON,15 powtorzen, HARDWARE error correction miala wiecej BAD SECTORS niz ta co byla czytana z AUTOMATIC/OFF fast skip error. Czy istnieje jakis lepszy soft do tego typu zeczy. Myslalem o tym zeby w NERO uzywac RAW READING i TRY TO CORRECT ERRORS ale w tym momencie wole poprosic Was o opinie niz marnowac plyty na testy. Aha mam nagrywarke TEAC CDW516-EB (16-10-40 Bios wersja 1.0b) Czejam na Wasze opinie i rady. Z gory dziekuje i pozdrawiam. |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
![]() |
Exact Audio Copy, tylko Exact Audio Copy, zawsze Exact Audio Copy http://www.exactaudiocopy.de 8)
Przeczytaj dokładnie wszystkie readme itp. I nie włączaj C2, bo niezależnie od tego, co będzie twierdzić Twoja nagrywarka, to i tak nie obsluguje prawidłowo tej funkcji. TEACi po prostu tak mają. CZASAMI, kiedy płyta jest BARDZO porysowana, EAC sobie nie radzi. Wtedy użyj CDex'a w trybie paranoia, full. http://www.cdex.n3.net/ Ściągnij betę i się nie przejmuj ![]() Reszta ripperów to, szczerze mówiąc, śmieci. Do porysowanych płyt się nie nadają, a jeśli się nie ma IDEALNEGO napędu, to nie nadają się nawet do nowych. Amen. 8) |
![]() |
![]() |
#3 |
Forumator
Data rejestracji: 12.07.2002
![]() |
Fakt - "Exact Audio Copy" to najlepszy program do płyt jaki znam. Trochę skomplikowany dla początkujących (nie wiem ile potrafisz) ale nawet jakby co to w jednym z ostatnich numerów "Chipa" czy "Entera" był dość dokładny opis. A co do twojej nagrywarki - każdy model, niezależnie od firmy ma jakieś tam przypadłości. Ja tez słyszałem o tym co pisze kolega powyżej. Mimo to twierdzę, że to naprawdę dobra nagrywarka. W duecie z "Exact Audio Copy" da ci naprawdę dobrej jakości płyty AUDIO.
|
![]() |
![]() |
#4 |
Bywalec
Data rejestracji: 11.07.2002
![]() |
OK. Dzieki za opinie. Problem w tym ze Audio wlasciwie nie nagrywam. Chodzi mi bardziej o dane np. gry na PSX, DC, PC, filmy itp. Nie wazene czy program jest prosty czy skomplikowany (nawet lepiej ze skomplikowany bo daje wiecej mozliwosci i kontroli). Ktory jest najlepszy do danych? Czekam na dalsze opinie. Ps. Uwazam ze mam dobra nagrywarke :-)
|
![]() |
![]() |
|
|