![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 06.03.2004
![]() |
Problem z Teac CD-W524E
Trafiła mi się wypalarka Teac CD-W524E, po nieprawidłowej zmianie softu - tzn. gość zamiast upgrade'ować stopniowo - A->B->C->D->E, zrobił od razu skok A->E, no i teraz nagrywarka nie nagrywa płytek właściwie (wyskakują błedy typu Power Callibration Error...).
Myślę, że downgrade z wersji E->A mogłoby przywrócić wypalarkę do pełnej sprawności. Pytanie: gdzie znajdę firmware w wersji 1.0A ? Może ktoś, kto posiada softa w wersji 1.0A do Teac W524E mógłby mi pomóc, ewentualnie podać link, gdzie cosik takiego się znajduje? Dzięki z góry... A może udałoby się przywrócić wypalarę do 100% sprawności w inny sposób? Pozdr. |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Data rejestracji: 09.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() |
Poszukaj na forum, bo o zmienie w Tikach było pisane wiele razy. A z tej strony http://forum.rpc1.org/dl_firmware.php?download_id=695 lub tej http://www.cdrinfo.pl/software/stron...eid=1332150226 możesz pobrać biosik.
A tu masz powód: UWAGA: Jeżeli nagrywarka wyposażona jest oryginalnie w bios 1.0A to bezwzględnie konieczny jest uprzedni upgrade BIOSu do wersji 1.0C - w innym wypadku istnieje ryzyko błędnej aktualizacji BIOSu i wynikających z tego komplikacj w postaci problemów z nagrywaniem nośników a nawet całkowitej utraty możliwości nagrywania. |
![]() |
![]() |
#3 |
Forumator
Data rejestracji: 05.04.2002
![]() |
E? jakos ten temat mi umknal. Powaznie w teacach trzeba sie bawic w stopniowe aktualizowanie biosa? Nigdy nie lubilem tej marki (zwykle uprzedzenie) ale az wierzyc mi sie nie chce zeby trzeba bylo sie tak bawic... to co jak mam sprzet z z fabrycznym biosem a w miedzy czasie ukazalo sie z 5 biosow to czeka mnie zabawa w pieciokrotne upgreadowanie biosu?!?! Paranoja jakas!?!
#4 |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Data rejestracji: 09.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() |
Tak z tego wynika Plemnik.
|
![]() |
![]() |
#5 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Tak jest w przypadku Teac W524E. Nalezy przejsc przez wersje 1.0C. Wszelkie downgrady da sie zrobic do 1.0C wlasnie bo to najstarszy dostepny w necie bios, wczesniejsze 1.0A i 1.0B byly ladowane fabrycznie i nie udostepniane w sieci a do dzis chyba nikt nie potrafi wydobyc z teaca biosu. Taki juz urok tego producenta, niestety. No i mala pulapka dla ludzi w goracej wodzie kapanych.
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
![]() |
A moze calkowity format BIOSu i ponowny upload cos by pomoglo...
|
![]() |
![]() |
#7 | |
Nowy na forum
Data rejestracji: 02.12.2003
![]() |
Bios
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
![]() |
Moze to tylko przypadłość tylko modelu CD-W524E...
|
![]() |
![]() |
#9 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 02.12.2003
![]() |
|
![]() |
![]() |
#10 |
Nowy na forum