![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 21.05.2002
![]() |
LiteON 12101b a DMA
Mam problem z nagrywarka jak z tematu. Nie nagrywa mi plyt w trybie UDMA - zaczyna nagrywac, ale dosc szybko "wykrzacza" sie. Po przestawieniu trybu pracy na PIO nie ma problemow - tyle, ze wykorzystanie procka skacze na 80%. Wczesniej przy nagrywaniu mialem procesor obciazony w 10-20%. Wydaje mi sie, ze wczesniej mialem ustawiony tryb MultiWordUDMA2. Na Waszej stronie jest co prawda napisane, ze nagrywarka pracuje w trybie PIO4, ale na stronie producenta jest mowa o UDMA. Teraz on nie dziala. Bede wdzieczny za udzielenie mi opdowiedzi na pytanie, co zrobic z tym fantem. Jesli jest to awaria sprzetu, to czy mozna te nagrywarke reklamowac (mam gwarancje) ?
PS. Jesli ktos juz mial ten problem - to przepraszam. Szukalem czegos podobnego, ale nie znalazlem. |
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Silent Hunter ;)
![]() Data rejestracji: 18.05.2002
![]() |
Zajrzałem na stronę producenta i tam nie pisze że nagrywarka obsługuje UDMA, a tylko DMA. A to spora różnica. Transfer jest taki sam co PIO-4, ale mniej obciąża procesor. Miałem identyczną nagrywarkę i nie miałem takiego problemu. Może masz podłączoną nagrywarkę do tego samego kable IDE co dysk twardy? Wtedy to będzie zrozumiałe.
|
|
|
|
|
#3 |
|
Nowy na forum
![]() |
Nie, nagrywarka jest na samodzielnym kanale, ustawiona na SLAVE. Dysk rowniez jest na samodzielnym kanale - CDROM takze (mam plyte ABITa z kontrolerem UDMA66). Co ciekawe, moja nargywarka nargywa w trybie MultiWord DMA2 bezproblemowo plyty Audio - ale za nic nie chce nagrac danych. Przerywa nargywanie w losowych momentach - czasem na poczatku nagrywania, a czasem pod koniec po 90% czasu...
|
|
|
|
|
#4 |
|
Silent Hunter ;)
![]() Data rejestracji: 18.05.2002
![]() |
A którą wersję nagrywaki posiadasz, bo były dwie wersje. Jedna instalowana tylko w komuterach HP (ale jak wiadomo w sklepach też można ją było kupić) a druga sprzedawana pod logo Lite-on'a.
Jaki masz chipset na płycie? Jesli masz VIA to radzę odinstalować VIA Serwis Pack jeśli jest. To powinno załatwić problem. Ja mam Athlona 1 Gigowego na SIS'ie i miałem PIO-4 a obciążenie przy nagrywaniu ok. 3-4 %. Jeżeli masz firmware LKUxx to jest to wersja do HP. |
|
|
|
|
#5 |
|
Nowy na forum
![]() |
Mam wersje ze skelpu, ze znaczkiem Lite-ON na obudowie... Tak wiec to chyba nie jest to HP. Moj chipset to BX - plyta Abit BE6 - bios najnowszy, procesor Celeron 600 - nie podkrecany, pamiec 256MB Kingston, dysk IBM.... Mam tez karte telewizyjna, ale to chyba nie powinno miec wplywu na nic... Fakt jest faktem, ze wczesniej nie obciazala mi procesora, a teraz... Niestety.
|
|
|
![]() |
|
|