![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 22.05.2003
![]() |
LiteOn 32123S
Witam wszystkich forumowiczów.
Mam taki o to problem z nagrywarka LiteOn 32123S: plyty nagrywa bez problemu nie zgalsza zadnych bledów itd., ale pozniej jakwezme scan disk plyty programem nero cd-dvd speed to zawsze jest ze kilka kwadracikow jest nie czytelenych a zawsze jest tez ostatni zaznaczony na czerwono ( nie wazne jaka plyta). Inny problem jest taki ze w wekszosci przypadkow odtwarza ta plyte ale juz na innym napedzie nie da rady jej odtworzyc.Nagrywam ok 50-60 plyty tygodniowo anagrywarke mam od kwietnia 2002 roku. Dodam ze mam wlaczone DMA i zainstalowane najnowsze ASPI, nagrywam w nero 6.3.0.0. Nagrywarka jest podlaczona na drugim kanalem iDE jako master.Wersja Biosu to VXS0Z.Nigdy nie mialem z nia problemow ale ostatnio za czesto plyty byly nie do odczytania na innym sprzecie.Dodam jeszcze ze zupelnie nic sie nie zmienia jak zmniejszam predkosc nagrywana, nawet prz x4 wyrzuca mi podczas testu te bledy.Myslalem ze to wina tego programu ale plyty nie dzialaja wszedzie wiec raczej to wina nagrywarki. Czy mogl sie po prostu jej zywot po prostu skoczyc albo jest na wykonczeniu?? Z gory wilkie dzieki z za jkesi wskazowki. Dodam jeszcze ze mam na nia gwarancje czy ewentualnie probowac to zglaszac czy mzoe wykonac jeszcze jakeis inne testy na innch plytach bo obecnia uzywam plyt Platinium. Dodam jeszcze ze nie wazne jak dlugi jest material do nagrania chocny to bylo 20 MB to zawsze ostatni bloczek jest czerwony. |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 17.02.2003
![]() ![]() |
ostatni czerwony kwadracik związany jest nagrywaniem w trybie TAO i prawdopodobnie nie zamkniętą sesją.
To że nagrasz płyte i od razu ją sprawdzisz w nero cd speed nie znaczy, że ona będzie taka piękna przez cały czas, po czasie może już być bardziej zniszczona, a przez to większa ilość kwadracików czerwonych czy żółtych. Nagrywarka jest nieźle zajeźdżana - może już na wykończeniu? masz gwarancje? spróbuj zgłosić problemy, może tego zjechanego litka wymienią Ci na nowego? ![]()
#3 |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Data rejestracji: 09.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() |
Wejdz na tą strone http://seba.wsm.wielun.pl/czer-kwad.htm i zobacz czy Twój problem jest taki sam?
|
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
![]() |
OK wlasnie nagralem plytke w DAO i rzeczywiscie kwadracik zniknal. Teraz musze sprawdzic czy na innym spzrecie te plyty beda dzialac bez problemów. Co najlepsze czasmi zdarzaly sie tez kwardaciki czerwone wczesniej na powierzchni plyty a w trybie DAO ich nie ma.
Mam jeszcze pytanie czy jak zaraz po nagraniu przejade plytke testem jakosci plyty i wurzuca mi dosc duzo bledow C1 to est zle, iczego to moze byc wina kipeskiej jakosci nosnika czy moze nagrywarki. Z gory wielkie dzieki za rady |
![]() |
![]() |
#5 |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Ilośc błędów zależy od wielu rzeczy np.: prędkość nagrywania,prędkość odczyty w teście, rodzaj nośnika, rodzaj nagrywarki, rodzaj biosu w nagrywarce i jeszcze inne drobne rzeczy...
|
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
![]() |
OK dzieki za rade nie musze sie bawic z serwisem, problem zalatwiony na innych odtwarzaczach dzialaja bez problemów.A z tym trybem TAO i bledami na calej powierzchni to mogla tez byc wina nosnika bo akuart tamta pyta byla akkosa.Na platinium jest wszystko OK.
Wiwlkie dzieki za rade. pozdro all |
![]() |
![]() |
#7 |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Chyba na to wygląda.
Nie wszystkie płyty z indeskem np. 48x nagrane prędkością 48x daja się odczytać bezproblemowo. |
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 01.02.2004
![]() |
![]()
Witam Państwa !!!
Bardzo proszę o pomoc. Sflashowałem BIOS nagrywarki tej o której jest mowa w tym poście, czyli Lite-On model LTR-32123S z XS05 na XS0Z i napęd przestał czytać cokolwiek. Po prostu jest martwy. Użyłem więc programu MtkWinFlash do przywrócenia poprzedniego BIOSu, ale to nie przyniosło rezultatu. Błagam o pomoc, bo przed pierwszą operacją wszystko było w porządku. Oczywiście Windows widzi napęd. POZDRAWIAM i liczę na pomoc. |
![]() |
![]() |
#9 |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Wejdz na tą stronę http://seba.wsm.wielun.pl/ratowanie.htm i wybierz metodę b) a jak nie pomoże to metodę c). W załączniku masz bios w postaci BIN.
Napisz jak ci poszło. Jeżeli nie przyneisie to rezultatu ,to będziesz musiał wgrac bios spod DOS'a. |
![]() |
![]() |
#10 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 01.02.2004
![]() |
metoda A
Witam ponownie !!!
Ogólnie całej sprawy nie rozumiem, bo mi ten napęd w Windows'ie normalnie rozpoznaje, tacka się wysuwa, ale nie czyta żadnych płyt. ![]() POZDRAWIAM i liczę na dalsze wskazówki. |
![]() |
![]() |
#11 |
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
Ostatnio te LTR-32123S padają jak muchy ...chyba przyszedł jakiś zły okres na nie ...
![]() sudione ...miałem identyczną i taki sam objaw ...nic nie pomogło!!!.
#12 | |
Disce puer.
Data rejestracji: 19.04.2002
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
|
|