Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   liteon 32123s i odczyt plyt (https://forum.cdrinfo.pl/f2/liteon-32123s-odczyt-plyt-9347/)

macxxx 07.08.2002 23:38

Cytat:

Tofi napisa***322;(a)

Zainstalowalem 4.71, ale dalej jest to samo. Juz wiem w czym rzecz. Jezeli wlaczony jest tryb DMA to sa problemy z odczytem, jezeli go wylacze to jest ok. Troche to dziwne, bo ta nagrywarka powinna spokojnie chodzic w trybie DMA, a nawet w UDMA33.Moja poprzednia (TEAC CDW 516EB) chodzila bez problemu. Moze jakas podpowiedz jak to zrobic.?

moim zdaniem za poprawnosc dzialania DMA w wiekszym stopniu odpowiada plyta glowna a nie CDRW, najwiecej problemow wystepuje prz ukladach wspolpracujacych z procesorami AMD - niestety :(

dARIO! 16.08.2002 09:53

i stało się ... mam ten sam problem. Po zmianie płyty głównej z Epox 8kha+ na Abit KX7-333 nie mogę włączyć DMA dla mojego Lite-On'a 32123s. Jeśli ktokolwiek wie jak temu zaradzić proszę o pomoc :)

Kermit83 16.08.2002 10:15

Cytat:

macxxx napisa***322;(a)

moim zdaniem za poprawnosc dzialania DMA w wiekszym stopniu odpowiada plyta glowna a nie CDRW, najwiecej problemow wystepuje prz ukladach wspolpracujacych z procesorami AMD - niestety :(

BIG ROTFL. Nie z procesor a CHIPSET płyty głównej jest tu ważny. Mylne jest stwierdzenie że coś nie działa na AMD a działa na Intelu albo odwrotnie.

darsoon 16.08.2002 15:39

Cytat:

przyloga napisa***322;(a)
SPRZEDAŁEM CHYBA Z 30 TYCH NAGRYWAREK I ŻADEN Z NABYWCÓW NIE ZGŁOSIŁ MI TEGO PROBLEMU.POTWIERDZAM RADY POPRZEDNIKÓW WIZYTA W SERWISIE.
Miałem podobny problem z LTR-40125W, po nagraniu 3-4 płyt, odrazu po zakupie, przestał je odczytywać.
Wiekowy, bo już chyba 2 letni napęd DVD Hitachi czytał je bez problemu a zazwyczaj problemy z odczytem ma :-)).

Pomogła oczywiście wizyta w serwisie (czytaj wymiana na nowy napęd)

Darsoon

Tofi 16.08.2002 17:07

Dzieki za posty. Rozwiazanie okazalo sie byc jak w wiekszosci przypadkow banalne. Wczesniej mialem wlaczony tryb UDMA33 dla nagrywarki i mialem wielkie problemy z odczytem. Po zmianie na zwykly DMA chodzi bez problemow.

POZDRAWIAM

Marius_The_Mad 17.08.2002 19:42

Cytat:

dARIO! napisa***322;(a)
i stało się ... mam ten sam problem. Po zmianie płyty głównej z Epox 8kha+ na Abit KX7-333 nie mogę włączyć DMA dla mojego Lite-On'a 32123s. Jeśli ktokolwiek wie jak temu zaradzić proszę o pomoc :)
Niech zgadnę - podłączyłeś nagrywarkę pod kontroler HPT, tak ?
Ani HighPoint, ani Promise nie obsługują już urządzeń ATAPI - podłącz nagrywarkę pod zwykły IDE.

dARIO! 19.08.2002 13:52

Cytat:

Marius_The_Mad napisa***322;(a)

Niech zgadnę - podłączyłeś nagrywarkę pod kontroler HPT, tak ?
Ani HighPoint, ani Promise nie obsługują już urządzeń ATAPI - podłącz nagrywarkę pod zwykły IDE.

Nie przesadzaj ... :) Ja nawet niemam Raida (KX7-333 nie KX7-333R). Za to walczę z tym problemem i chyba polegnę :( Nikt nie wie co to może być. Napisałem nawet do Abita ... i teraz czekam :)

Marius_The_Mad 19.08.2002 23:11

Miałem kiedyś ABITa BE-6. To pierwszy i ostatni ABIT, jakiego miałem. ((

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:01.