Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 26.05.2002, 11:10   #1
D@w!D
Nowy na forum

Data rejestracji: 26.05.2002
D@w!D w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
LiteOn 32x12x40x

Jakis miesiac temu nabylem nagrywarke wymieniona wyzej czyli LiteOn 32x12x40x . Nagrywanie plyt Cd-R przy predkosci 32x powinno wynosic ok 3min (podobno) a u mnie jest troche inaczej, poniewaz czas wypalania jest rowny 10min !!!!! Nie wiem z czym ma to zwiazek, moze trzeba jakiegos nowego BIOSa? Chcialem jeszcze dodac ze moj "dysk twardy" to SAMSUNG 4.3 GB. Czy jest mozliwe ze to przez "twardziela" czas nagrywania az tak sie dluzy? I jeszcze jedno - nie moge wlaczyc DMA pod windowsem - tzn pole DMA po ponownym uruchomieniu komputera nie pozostaje zaznaczone. Z gory dziekuje za pomoc
D@w!D jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 26.05.2002, 11:42   #2
ZiP
Wyjadacz

Data rejestracji: 09.05.2002
ZiP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Poszukaj we wcześniejszych postach - tam ktoś juz miał problem z buforem.
W wielkim skrócie:
HDD nie wyrabia przy takich prędkościach, więc aktywuje się burn-proof w wypalarce.
DMA - chodzi o HDD czy CD-RW U mnie pomógł nowy BIOS (do płyty głównej, nie do nagrywarki). Zasadniczo Twój LiteOn powienien obsługiwać DMA, ale nie jestem pewien. Twardziel jest jush troszkę leciwy, więc moze być problem z DMA. Jeżeli HDD go nie obsługuje, to raczej nie nagrasz nic z prędkością 32x. Wykonaj jednak defragmentację, wyłącz wszystkie programy (szczególnie te zapisujące na dysk), oprócz tego do nagrywania oczywiście. No i podłącz HDD i CD-RW do odzielnych kanałów IDE. Może wtedy coś nagrasz 24x bez opróżnienia bufora.
Stary 26.05.2002, 18:39   #3
D@w!D
Nowy na forum

Tak sie sklada ze HDD i CDRW mam podlaczone oddzielnie, a z tym DMA to i tu i tu, tzn i w nagrywarce i w twardzielu, nie moge nigdzie wlaczyc. Wlasnie ten bufor jest najgorszy, ciagle spada i sie podnosi - tak sie dzieje w buforze nagrywarki i twardziela. Nauczyciel informatyki mowi ze to wina oprogramowania ))))) Chyba sproboje z tym BIOSem...
D@w!D jest offline  
Stary 26.05.2002, 20:22   #4
ZiP
Wyjadacz

Data rejestracji: 09.05.2002
ZiP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
To na pewno nie wina softu. Wątpię, czy HDD obsługuje DMA, ale poszukaj o tym na stronie www producenta. Nagrywarka - na 99% je obsługuje. Miałem to samo, nie mogłem ustawić DMA dla mojego dysku Seagate 9,6 GB. Sprawdzałem też Western Digital 9,8 GB, Western Digital 20 GB i Fujitsu 13,7 GB - żaden z nich nie miał DMA. A gdy zainstalowałem W2K albo XP, zamiast Me, to DMA działało normalnie. Zarzuciłem więc nowy BIOS do płyty (GA6BXC - Intel 440BX) ze stycznia 2002 i chodzi jak marzenie (WinMe). Radzę ci sprawdzić inne dyski twarde (jakieś w miarę nowe), czy obsługują DMA na twoim sprzęcie (zakładam, że masz kontroler zintegrowany z płytą główną). Wszystko może jednak być winą Billa.
Podaj model płyty głównej, kontrolera, używany system operacyjny. Obawiam się, że jedynym rozsądnym wyjściem z tej sytuacji może być kupno nowego HDD
Stary 26.05.2002, 20:48   #5
Obi Wan Kenobi
Bywalec

Data rejestracji: 17.02.2002
Obi Wan Kenobi zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Powiedz jaka masz płytę główną, na jakim chipsecie i jaki procesor?
Obi Wan Kenobi jest offline  
Stary 27.05.2002, 16:31   #6
D@w!D
Nowy na forum

A wiec wymienie wam co wiem a wracajac do HDD to on raczej obsluguje DMA bo jak laduje sie syetem to na poczatku jest taka tabelka z wymienionym sprzetem i przy HDD i CDRW pisze UDMA 2. A o to moja konfiguracja sprzetowa:
-plyta glowna to MATSONIC MS7380SG (grafika i muzyka integrated ) na plytce ze sterownikami znalazlem jakies sterowniki ktore znajdowaly sie w katalogu IDE\DMA - domyslilem sie ze to do wlaczenia DMA ale cos nie chce sie zainstalwoac, wyswietla sie komuinikat SETUP FAILS TO FIND THE DEVICE SUPPORTED BY THE DRIVER. EXIT SETUP
-kontroler to jakis SIS PCI IDE ale wymusilem instalacje tego sterownika bo byl zainstalowany inny, tez SIS, a tego wybralem z listy (przy tym starym driverze DMA nie dialalo przy tym z reszta tez)
-system to tradycyjny WIN98
-procek CELERON 333
Wydaje mi sie ze musze cos pokombinowac z instalacja obslugi DMA. W ksiazeczce pisza tak

Onboard 2 channel IDE,
-supports four IDE devices maximum
-supports PIO, Bus Master and Ultra DMA 33/66 operation modes

Jak jeszcze cos potrzebujecie to piszcie ...
D@w!D jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: