![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 30.03.2004
![]() |
![]()
Cze panowie.
Mam pytanie o Liteonka 52x32x52 . Model 52327s - pojawił się problem z odczytem tłoczonych płyt. Najpierw była to płytka z gazety (komputer świat) a teraz problem pojawia się znowu z inną oryginalną płytą. PYTANIE - czy da się zrobić z tym cos poza wysłaniem sprzętu do serwisu ? Czy załadowanie najnowszego biosu (R52QS0E57) coś tu zmieni ? I czy wreszcie taki zabieg nie powoduje utraty gwarancji ? Proszę o szybką i życzliwą odpowiedź od posiadaczy takiej nagrywarki którzy rozwiązali ten problem. PS. do Adminów - długo czekałem na dokończenie logowania na mojej poczcie ...ale doczekałem się na ten link ![]() pozdr. |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Nowy na forum
![]() |
patrzę właśnie na forum i nie widzę nigdzie odpowiedzi na to czy można (i jak) poradzić sobie z tym że nagrywarka nie widzi tłoczonej płyty
- mam jeszcze takie pytania : co to jest ten eeprom i jeśli moja wersja firmware to QS04 to mam eeprom czy nie. czy wiec ostatnia wersja biosu (QS0E57) pasuje do mojej nagrywarki ? Czy warto zmieniać bois oraz czy ta zmiana pozwoli mi odczytać te tłoczone płytki o których wspominałem. Sorki za nieco może naiwne pytania ale kiepsko jak widać się znam na tym ![]() Prosze (rozpaczliwie ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Stary wypalacz
Data rejestracji: 02.11.2003
![]() |
Qs0e57 pasuje do wszystkich litkow. I nowych i starych.
Qs04 - stary z eepromem. eeprom - kosc pamieci, w ktorej sa zapisane inf o kalibracji mocy. (jesli zle - poprawcie). Sprawdz odczyt innych plyt tloczonych. Jesli nowa nagrywarka nie czyta plyt tloczonych, to zanies do serwisu, innej rady nie ma. Pozdr
#4 |
Nowy na forum
![]() |
dzięki Clackier za podpowiedź - czy to znaczy ze ta z eepromem jest nieco lepsza (?)
sprawdzam właśnie moje tłoczone płytki (komputer świat expert , gry i inne duperelki) Sprawdziłem 11 - z tego 5 (!!) nie jest widzianych przez nagrywarkę - ZGROZA. mam jeszcze pytanko - czy ten nowy bios daje nadzieję na zmianę stanu rzeczy i czy jeśli zrobię taki UP i to nie pomoże to w serwisie przyjmą sprzęt bez problemu |
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
więc jak czy znający temat koledzy doradzą mi czy warto robić UP biosu czy szkoda raczej czasu na takie drobne zabiegi bo sprzęt i tak nie będzie widział części tłocznych płyt ?
no i czy mogę oddać do serwisu nagrywarkę jeśli załaduję wcześniej do niej nowy BIOS ? Proszę o odpowiedź bo jeśli się tu nie dowiem to chyba nigdzie ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Forumator
Data rejestracji: 12.07.2002
![]() |
Cytat:
Ostatnio zmieniany przez Sebastian997 : 31.03.2004 o godz. 10:00 |
|
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
![]() |
piękne dzieki za info o serwisie
mam bios QW0E57 - programik uruchamia się spod windy - czy muszę coś wiedzieć o tym jak to zrobić tzn, przeczytałem gdzieś że trzeba wyłączyć DMA przed takim zabiegiem , to prawda ? |
![]() |
![]() |
#8 |
Forumator
![]() |
Wylacz w menadzerze urzadzen DMA, i zrestetuj kompa. Po resecie dla swietego spokoju sprawdz czy faktycznie zamiast DMA masz PIO. Niektorzy zalecaja zamkniecie wszystkich aplikacji i wylaczenie antywirusa. Potem mozesz spokojnie fleshowac. Po aktualizacji biosu nie zapomnij jednak ponownie wlaczyc DMA.
Przyznam sie jednak ze na ogol (z lenistwa) nie wylaczam nawet DMA i jeszcze nie zdarzylo mi sie zeby cos poszlo nie tak. Ale nie polecam zebys mnie nasladowal, licho nie spi |
![]() |
![]() |
#9 |
Nowy na forum
![]() |
no pięknie tylko że ...załdowałem programik z strony cdrinfo (bios QS0E57), wszystko zrobiło się ładnie, programik prosi o restart kompa - odpalam menadżera - ...i widzę wersje firmwale QS0E - to samo pokazuje Nero info tool , kiee licho, coś źle zrobiłem czy ta informacja pozostaje bez zmian ??
![]() Ostatnio zmieniany przez waimar : 01.04.2004 o godz. 01:30 |
![]() |
![]() |
#10 |
Stary wypalacz
Data rejestracji: 02.11.2003
![]() |
qs0e - nowy bios dla cdrw z eepromem
qs57 - nowy bios dla cdrw bez eepromu Bios qs0e57 zawiera dane dla dwoch modeli. Normalny objaw, nie ma czego sie bac.
#11 | |
Forumator
![]() |
Cytat:
A jak tam problem z odczytem plyt ? Poprawilo sie cos ? Ostatnio zmieniany przez Sebastian997 : 01.04.2004 o godz. 14:18 |
|
![]() |
![]() |
#12 | |
Wymiatacz
Data rejestracji: 30.01.2004
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#13 |
Nowy na forum
![]() |
![]()
SPRAWA BIOSU: dziwiłem się bo wcześniej miałem napisaną wersję firmware o tym samym dokładnie symbolu co teraz,a plik instalacyjny (ten pobrany ze stonki CDRINFO) przy aktualizacji wyświetlił komunikat :
it will be updated from QS0E to ...QS0E - a sądziłem że powinna być to nazwa taka jak nazwa biosu z pobranego pliku - napisałem więc TU wcześniej że przy sprawdzaniu wersji firmware nie zmieniło się jej oznaczenie - myślicie (tzn. wiecie) że to objaw normalny ? Ja się za ch...iny ludowe na tym nie znam bo bios nagrywarki zmieniam po raz pierwszy. Tak więc po zmianie Biosu w komunikatach (np. nero tool) nagrywarka zgłasza się tak jak przed zmianą- ale bios jest rozumiem zmieniony (??) NASTĘPNA SPRAWA - test zapisu na tym biosie. Zrobiłem UP i kupiłem paczkę płyt (10 szt.) Nagrywam pierwszą płytę z filmem Sprawdzam x48 - efekt zepsuta płyta Pomyślałem że to zbyt piękne by stosunkowo tani nośnik pozwolił się nagrać z tą szybkością nagrywam więc x32 - efekt ZEPSUTA PŁYTA ![]() Wpadłem w panikę, pomyślałem nagrywarka jest szajsowna bo nie czytała kilku tłoczonych płyt a teraz jeszcze wgranie nowego biosu całkiem ją spierni*** Nagle przyszłą mi do głowy pewna myśl może to wina PŁYTY HAWK ![]() - zrobiłem test x48 - nieudany 32- nieudany, dopiero x 24 pozwolił mi nagrać płytę. Okazało się że sprzedawane w 10'cio pakach płyty o prędkości zapisu x48 to szajs który pozwala zapisać się tylko z szybkością x24. Co ciekawe pierwsza płyta z każdego 10 paku jest z innej serii i ma papierową wkładkę a pozostałe 9 nie. OSTRZEGAM PRZED TYM KIEPSKIM NOŚNIKIEM W 10'cio pakach. Natomiast podonbe płytki (HAWK) które kupowałem w kopertach na tym samym stoisku pozwalały na nagrywanie z nominalną szybkością. Zresztą to nie jedyny przypadek ponieważ rozmawiałem na IRCu z kimś kto ma inną nagrywarkę i miał podobne przygody z tymi płytkami z 10'cio paków. Zrobiłem testy na innych nośnikach (SONY ,DYSAN) i testy się udały na dużych szybkościach zapisu. Więc jest chyba OK. ![]() SPRAWA ODCZYTU PŁYT TŁOCZONYCH ...hymmm, testowałem te same 12 płytek - efekt : 2 nadal nagrywarka nie widzi, jeden z CD expert zastał zauważony przez napęd ale przy próbie skopiowania katalogów winda wywaliła mi komunikat o tym że nie można odczytać jej bo płytka jest zabrudzona , itd ... WNIOSEK: odczyt płyt tłoczonych nieco się poprawił ale nie na tyle bym zrezygnował z wizyty w serwisie - załaduję do pudełka te nieodczytywane płytki i zaniosę do sklepu razem ze sprzętem. Kurcze - w moim mieście jest kilkanaście sklepów komputerowych a ja kupiłem tak pechowo, ale to był sklep na moim osiedlu i nie chciałem jeździć po całej dzielnicy - trudno , kupiłem pechowo ! Dzięki za zainteresowanie wątkiem i sorry za to że dopiero teraz dzielę się moimi spostrzeżeniami ale nie miałem wolnego czasu pod koniec tygodnia. Ostatnio zmieniany przez waimar : 04.04.2004 o godz. 21:09 |
![]() |
![]() |
#14 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 30.01.2004
![]() |
Ach te dziewczyny
![]() UPDATE: Zaraz cos mi tu nie pasi. Jedno zdanie jest na "em" a jedno za "am". Wiec cos ty za czlek? Facet czy baba? ^_^ |
![]() |
![]() |
#15 |
Nowy na forum
![]() |
nacuna - jakie zamieszanie, to pytanie a kto pyta nie błądzi
![]() co do twojego pytania - waimar to (stety,niestety) ![]() Bardzo spostrzegawczy jesteś. |
![]() |
![]() |
|
|