Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 30.03.2004, 20:42   #1
waimar
Nowy na forum

Data rejestracji: 30.03.2004
waimar w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Unhappy LITEON 52327s - Problem !

Cze panowie.
Mam pytanie o Liteonka 52x32x52 . Model 52327s - pojawił się problem z odczytem tłoczonych płyt. Najpierw była to płytka z gazety (komputer świat) a teraz problem pojawia się znowu z inną oryginalną płytą. PYTANIE - czy da się zrobić z tym cos poza wysłaniem sprzętu do serwisu ?
Czy załadowanie najnowszego biosu (R52QS0E57) coś tu zmieni ?
I czy wreszcie taki zabieg nie powoduje utraty gwarancji ?
Proszę o szybką i życzliwą odpowiedź od posiadaczy takiej nagrywarki którzy rozwiązali ten problem.

PS. do Adminów - długo czekałem na dokończenie logowania na mojej poczcie ...ale doczekałem się na ten link ))
pozdr.
waimar jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 30.03.2004, 21:40   #2
waimar
Nowy na forum

patrzę właśnie na forum i nie widzę nigdzie odpowiedzi na to czy można (i jak) poradzić sobie z tym że nagrywarka nie widzi tłoczonej płyty
- mam jeszcze takie pytania :
co to jest ten eeprom i jeśli moja wersja firmware to QS04 to mam eeprom czy nie.
czy wiec ostatnia wersja biosu (QS0E57) pasuje do mojej nagrywarki ?
Czy warto zmieniać bois oraz czy ta zmiana pozwoli mi odczytać te tłoczone płytki o których wspominałem.
Sorki za nieco może naiwne pytania ale kiepsko jak widać się znam na tym
Prosze (rozpaczliwie ) o odpowiedź bo wisi nademną groźba oddania nagrywarki do serwisu na dłuuugi czas.
waimar jest offline  
Stary 30.03.2004, 22:12   #3
Clackier
Stary wypalacz

Data rejestracji: 02.11.2003
Clackier zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Qs0e57 pasuje do wszystkich litkow. I nowych i starych.
Qs04 - stary z eepromem.
eeprom - kosc pamieci, w ktorej sa zapisane inf o kalibracji mocy. (jesli zle - poprawcie).
Sprawdz odczyt innych plyt tloczonych.
Jesli nowa nagrywarka nie czyta plyt tloczonych, to zanies do serwisu, innej rady nie ma.

Pozdr
Stary 30.03.2004, 23:23   #4
waimar
Nowy na forum

dzięki Clackier za podpowiedź - czy to znaczy ze ta z eepromem jest nieco lepsza (?)
sprawdzam właśnie moje tłoczone płytki (komputer świat expert , gry i inne duperelki)
Sprawdziłem 11 - z tego 5 (!!) nie jest widzianych przez nagrywarkę - ZGROZA.
mam jeszcze pytanko - czy ten nowy bios daje nadzieję na zmianę stanu rzeczy i czy jeśli zrobię taki UP i to nie pomoże to w serwisie przyjmą sprzęt bez problemu
waimar jest offline  
Stary 31.03.2004, 09:10   #5
waimar
Nowy na forum

więc jak czy znający temat koledzy doradzą mi czy warto robić UP biosu czy szkoda raczej czasu na takie drobne zabiegi bo sprzęt i tak nie będzie widział części tłocznych płyt ?
no i czy mogę oddać do serwisu nagrywarkę jeśli załaduję wcześniej do niej nowy BIOS ?
Proszę o odpowiedź bo jeśli się tu nie dowiem to chyba nigdzie
waimar jest offline  
Stary 31.03.2004, 09:56   #6
Sebastian997
Forumator

Data rejestracji: 12.07.2002
Sebastian997 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez waimar
mam jeszcze pytanko - czy ten nowy bios daje nadzieję na zmianę stanu rzeczy i czy jeśli zrobię taki UP i to nie pomoże to w serwisie przyjmą sprzęt bez problemu
Sprobowac nie zaszkodzi, choc szanse na poprawe wydaja mi sie nieduze. Natomiast serwis nie moze miec do ciebie zastrzezen jesli zaktualizujesz bios nagrywarki. Gwarancje stracilbys tylko wtedy jesli probowalbys podkrecic nagrywarke wgrywajac bios z przeznaczony do innego modelu (w przypadku twojej nagrywarki nie ma takiej mozliwosc bo nie slyszalem by ten model mozna bylo przerobic). Jesli wiec bedziesz fleshowal oryginalnym biosem do LTR 52327S to nie narusza to warunkow gwarancji

Ostatnio zmieniany przez Sebastian997 : 31.03.2004 o godz. 10:00
Sebastian997 jest offline  
Stary 31.03.2004, 10:13   #7
waimar
Nowy na forum

piękne dzieki za info o serwisie
mam bios QW0E57 - programik uruchamia się spod windy - czy muszę coś wiedzieć o tym jak to zrobić
tzn, przeczytałem gdzieś że trzeba wyłączyć DMA przed takim zabiegiem , to prawda ?
waimar jest offline  
Stary 31.03.2004, 11:50   #8
Sebastian997
Forumator

Wylacz w menadzerze urzadzen DMA, i zrestetuj kompa. Po resecie dla swietego spokoju sprawdz czy faktycznie zamiast DMA masz PIO. Niektorzy zalecaja zamkniecie wszystkich aplikacji i wylaczenie antywirusa. Potem mozesz spokojnie fleshowac. Po aktualizacji biosu nie zapomnij jednak ponownie wlaczyc DMA.
Przyznam sie jednak ze na ogol (z lenistwa) nie wylaczam nawet DMA i jeszcze nie zdarzylo mi sie zeby cos poszlo nie tak. Ale nie polecam zebys mnie nasladowal, licho nie spi
Stary 01.04.2004, 00:55   #9
waimar
Nowy na forum

no pięknie tylko że ...załdowałem programik z strony cdrinfo (bios QS0E57), wszystko zrobiło się ładnie, programik prosi o restart kompa - odpalam menadżera - ...i widzę wersje firmwale QS0E - to samo pokazuje Nero info tool , kiee licho, coś źle zrobiłem czy ta informacja pozostaje bez zmian ??

Ostatnio zmieniany przez waimar : 01.04.2004 o godz. 01:30
waimar jest offline  
Stary 01.04.2004, 14:08   #10
Clackier
Stary wypalacz

Data rejestracji: 02.11.2003
Clackier zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
qs0e - nowy bios dla cdrw z eepromem
qs57 - nowy bios dla cdrw bez eepromu
Bios qs0e57 zawiera dane dla dwoch modeli.
Normalny objaw, nie ma czego sie bac.
Stary 01.04.2004, 14:15   #11
Sebastian997
Forumator

Cytat:
Napisany przez waimar
no pięknie tylko że ...załdowałem programik z strony cdrinfo (bios QS0E57), wszystko zrobiło się ładnie, programik prosi o restart kompa - odpalam menadżera - ...i widzę wersje firmwale QS0E - to samo pokazuje Nero info tool , kiee licho, coś źle zrobiłem czy ta informacja pozostaje bez zmian ??
No i w porzadku, tak mialo byc. Masz w tej chwili najnowszy bios do swojej nagrywarki :cool:
A jak tam problem z odczytem plyt ? Poprawilo sie cos ?

Ostatnio zmieniany przez Sebastian997 : 01.04.2004 o godz. 14:18
Stary 03.04.2004, 00:39   #12
nacuna
Wymiatacz

Data rejestracji: 30.01.2004
nacuna zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez waimar
Dobrze jest! Sprawdz teraz czy dzialaja ci tloczone plyty! Daj nam znac.
nacuna jest offline  
Stary 04.04.2004, 20:19   #13
waimar
Nowy na forum

Exclamation

SPRAWA BIOSU: dziwiłem się bo wcześniej miałem napisaną wersję firmware o tym samym dokładnie symbolu co teraz,a plik instalacyjny (ten pobrany ze stonki CDRINFO) przy aktualizacji wyświetlił komunikat :
it will be updated from QS0E to ...QS0E - a sądziłem że powinna być to nazwa taka jak nazwa biosu z pobranego pliku - napisałem więc TU wcześniej że przy sprawdzaniu wersji firmware nie zmieniło się jej oznaczenie - myślicie (tzn. wiecie) że to objaw normalny ? Ja się za ch...iny ludowe na tym nie znam bo bios nagrywarki zmieniam po raz pierwszy.
Tak więc po zmianie Biosu w komunikatach (np. nero tool) nagrywarka zgłasza się tak jak przed zmianą- ale bios jest rozumiem zmieniony (??)
NASTĘPNA SPRAWA - test zapisu na tym biosie.
Zrobiłem UP i kupiłem paczkę płyt (10 szt.) Nagrywam pierwszą płytę z filmem
Sprawdzam x48 - efekt zepsuta płyta
Pomyślałem że to zbyt piękne by stosunkowo tani nośnik pozwolił się nagrać z tą szybkością
nagrywam więc x32 - efekt ZEPSUTA PŁYTA
Wpadłem w panikę, pomyślałem nagrywarka jest szajsowna bo nie czytała kilku tłoczonych płyt a teraz jeszcze wgranie nowego biosu całkiem ją spierni***
Nagle przyszłą mi do głowy pewna myśl może to wina PŁYTY HAWK
- zrobiłem test x48 - nieudany
32- nieudany, dopiero x 24 pozwolił mi nagrać płytę. Okazało się że sprzedawane w 10'cio pakach płyty o prędkości zapisu x48 to szajs który pozwala zapisać się tylko z szybkością x24. Co ciekawe pierwsza płyta z każdego 10 paku jest z innej serii i ma papierową wkładkę a pozostałe 9 nie. OSTRZEGAM PRZED TYM KIEPSKIM NOŚNIKIEM W 10'cio pakach. Natomiast podonbe płytki (HAWK) które kupowałem w kopertach na tym samym stoisku pozwalały na nagrywanie z nominalną szybkością. Zresztą to nie jedyny przypadek ponieważ rozmawiałem na IRCu z kimś kto ma inną nagrywarkę i miał podobne przygody z tymi płytkami z 10'cio paków. Zrobiłem testy na innych nośnikach (SONY ,DYSAN) i testy się udały na dużych szybkościach zapisu. Więc jest chyba OK.
SPRAWA ODCZYTU PŁYT TŁOCZONYCH ...hymmm, testowałem te same 12 płytek - efekt : 2 nadal nagrywarka nie widzi, jeden z CD expert zastał zauważony przez napęd ale przy próbie skopiowania katalogów winda wywaliła mi komunikat o tym że nie można odczytać jej bo płytka jest zabrudzona , itd ...
WNIOSEK: odczyt płyt tłoczonych nieco się poprawił ale nie na tyle bym zrezygnował z wizyty w serwisie - załaduję do pudełka te nieodczytywane płytki i zaniosę do sklepu razem ze sprzętem. Kurcze - w moim mieście jest kilkanaście sklepów komputerowych a ja kupiłem tak pechowo, ale to był sklep na moim osiedlu i nie chciałem jeździć po całej dzielnicy - trudno , kupiłem pechowo !
Dzięki za zainteresowanie wątkiem i sorry za to że dopiero teraz dzielę się moimi spostrzeżeniami ale nie miałem wolnego czasu pod koniec tygodnia.

Ostatnio zmieniany przez waimar : 04.04.2004 o godz. 21:09
waimar jest offline  
Stary 04.04.2004, 20:49   #14
nacuna
Wymiatacz

Data rejestracji: 30.01.2004
nacuna zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ach te dziewczyny Tyle zamieszania robia ^_^
UPDATE:
Zaraz cos mi tu nie pasi. Jedno zdanie jest na "em" a jedno za "am".
Wiec cos ty za czlek? Facet czy baba? ^_^
nacuna jest offline  
Stary 04.04.2004, 21:08   #15
waimar
Nowy na forum

nacuna - jakie zamieszanie, to pytanie a kto pyta nie błądzi
co do twojego pytania - waimar to (stety,niestety) facet - napisałem 5 razy ,,em'' i raz ,,am'' - zaraz to am wyedytuję by nie robić ,,zamieszania''
Bardzo spostrzegawczy jesteś.
waimar jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: