![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 11.10.2004
![]() |
LiteOn combo SOHC-5232K problem z odczytem dvd+-r
Wgrałem firmware najnowszy NKOE.
Tłoczone dvd czyta, natomiast wkładając obojętnie jaką płyte dvd+-r zielona dioda się świeci, próbuje odczytać i nic, nieraz się udaje (b.rzadko). Jak zrestartuje to przeważnie płyte rozpoznaje, ale też nie zawsze. Czy to może być problem z napędem, czy może nowa wersja biosu pomoże ? Jak wgrać starą nie wiem (żeby sprawdzić czy czyta, bo wgrałem nowszą i dopiero zacząłem zabawe z dvd, wcześniej tylko cd, a napęd mam już z 6 m-cy). Pozdrawiam. Sten |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Co po niektore napedy, maja problemy z czytaniem +R.
Po prostu tak maja. Moj LG DVD 12x nigdy nie przeczytal zadnego +R, tak juz mial. A swoja droga Litki maja ostatnio kiepskie opinie. |
![]() |
![]() |
#3 |
Bywalec
Data rejestracji: 23.01.2004
![]() |
Mam to Combo i zarówno z poprzednim jak i nowym biosem czyta bardzo dobrze zarówno - jak i +.
Jeżeli chcesz wgrać stary bios to po prostu uruchamiasz plik .exe poprzedniej wersji i ładujesz normalnie tak jak nowy. Uwaga. Gdzieś czytałem że w napędzie nie powinno być płytki w momencie wgrywania Biosu. Biosy są do pobrania na cdrinfo.pl |
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
![]() |
Jak chciałem wgrać starszy to wyskakuje błąd, że nie ten napęd. Nowy NKOE na ten sam idzie.
O płytce wiem. |
![]() |
![]() |
#5 |
Bywalec
![]() |
Ja nie wgrywałem akurat na tym poprzedniej wersji. Tylko zasugeruje że może wgranie spod dosa coś pomoże, ale najpierw niech sie wypowie ktoś z mocnych w tym temacie.
|
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
![]() |
Jeśli nie ma nikt inny problemów z biosem NKOE, to wychodzi na to, że prawdopodobnie mój czytnik nadaje sie do reklamacji !?
|
![]() |
![]() |
#7 |
Bywalec
![]() |
Czy w czasie pierwszego flaszowania nie było jakiegoś błędu. Spróbuj może nowy bios NKOE ściągnąć z innego źródła. Może z plikiem jest cos nie tak?
|
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
![]() |
Błędów żadnych, plik ściągałem z cdrinfo
![]() Ty masz też NKOE, skąd ściągałeś, pewnie też z cdrinfo? Szkoda, że nie wypowie się jeszcze ktoś kto ma to combo. Nie chce płacić później za nieuzasadnione oddanie sprzętu do naprawy. |
![]() |
![]() |
#10 |
Nowy na forum
![]() |
Witam ponownie.
Jeden znajomy ma taki sam naped. Sprawdziełem płytki, które nie chodziły (bios NKOA), czyta Ok. Wgrałem bios NKOE do niego. Wszystko czyta jak leci. Oddaje mojego do serwisu. |
![]() |
![]() |
|
|