![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 14.07.2004
![]() |
LITEON COMBO SOHC-5232K i problemy z CD-RW.
Jakieś 2 miesiące temu przesiadłem się z nagrywarki LG GCE-8520B (52/24/52) na napęd combo LITEON'a SOHC-5232k (52/32/52/16) i zaczynam powoli tego żałować. Problemem tego combo jest w moim przypadku zapis płyt CD-RW już od zakupu urządzenia. Nie wiem czy poprostu "ten typ tak ma", czy jest to tylko przypadłość mojego egzemplarza. Problem polega na tym, że napęd nie potrafi odczytać nagranych przez siebie płytek CD-RW. Zapisuje całość bez problemu, nie pokazują się żadne błędy, jednak odczyt w zależnośći od nośnika przerywa zaraz na początku płyty (ok.5%) lub przy końcu (ok.85%).
Bez problemu udaje mi się tylko zapisywać płyty CD-RW AKOSS 12x. Problematyczne nośniki to: DATEX CDRW 24x, DATEX CDRW 12x (widzi jako 10x), MEDIASTORE CDRW 12x (widzi jako 10x), MEMOREX CDRW 24x, DATEX CDRW 200MB 10x (nawet nie rozpoczyna zapisu, komunikat w stylu, że w napędzie znajduje się płyta CDRW z indeksem prędkości x10 a nagrywarka obsługuje tylko x4 - jakiś absurd). Dodam, że w/w płytki są w 100% sprawne. Wypalały się na LG GCE-8520B bez żadnych problemów. Mój LITEON SOHC-5232K w momencie zakupu posiadał bios NK05, następnie zaktualizowałem do NK07 oraz kilka dni temu do NK0A, lecz problem cały czas się powtarza. Czy ktokolwiek z użytkowników LITEON'a SOHC-5232K miał kiedykolwiek takie same problemy z nagrywaniem płyt CDRW jak ja? Dodam tylko, że nagrywanie zwykłych płytek CD-R nie jest problemem, tak samo jak odczyt płyt DVD. Czy być może mój egzemplarz nagrywarki jest w jakiś sposób uszkodzony ? Jeżeli to pomoże, to dzis popoludniu mogę dorzucić informacje ATIP z problematycznych płytek CDRW oraz wykresy z KProbe. Pozdrawiam |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
niestaty Twoje plytki rw to najnizsza polka - moga same z siebie powodowac problemy i to ze dzialaly na lg o niczym nie swiadczy - niektore napedy nie olubia sie z niektorymi plytkami, a litki sa dosc wybredne wlasnie w rw
sprawdz na jakims verbatimie - jesli problem wystapi to serwis (nawet najlepszym zdazaja sie bledy), jesli nie to proponuje wymiane plyt na verby (przynajmniej rw - tego sie nie kupuje zbyt duzo, wiec lepiej miec pewnosc co do uzywanego nosnika) co do widzenia plyt 12x jako 10x (lub odwrotnie) to jest normalne i zdaza sie czesto, w roznych kombinacjach plyta - nagrywarka, tym sie zupelnie nie przejmuj |
![]() |
![]() |
#3 |
Wyjadacz ;)
![]() |
nie wydajemi się, żeby SOHC-5232k był aż tak kapryśny jeśli chodzi o dobór płytek CD-RW. To, że np zapis na mediastore i datex jest kiepski jestem w stanie zrozumieć, ale z memorexem 24x nie powinno być problemu.
Powinien nagrywać na *wszystkich* CD-RW, a tymczasem nie potrafi odczytać podczas weryfikacji tego co zapisał przed chwilką. dla mnie to conajmniej dziwne. Czy ktokolwiek z forumowiczów posiada ten model combo? Jeśli tak, to jakich płytek CD-RW używacie i czy występują u kogoś problemy takie jak u mnie ? Wieczorem porobie testy jakości zapisu i wrzuce wykresy z KProbe. Chce mieć pewność, że mój SOHC-5232k jest rzeczywiście jakiś felerny zanim go oddam do serwisu, bo to mój jedyny napęd a nie wiem ile każą mi czekać na odbiór. Nie wiem czy to coś pomoże ale mój sprzęt to: MB SOLTEK SL-75KAV KT133A rev.Q11 ATHLON XP 1.7 THOUGHBREED 0.13m 512MB SDRAM (256+128+128) primary master : SAMSUNG 120 GB 7200rpm ATA133 2MB cache primary slave : none secondary master : LITEON SOHC-5232K rev. NK0A secondary slave : SEAGATE 8.4GB 5400rpm ATA66 512kb cache |
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
![]() |
ja mam dolkadnie ten model ale nie nagrywalem jeszcze cdrw
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Wyjadacz ;)
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#6 |
Wyjadacz ;)
![]() |
ehhh lipa z tym combo sohc-5232k
![]() właśnie sprawidziłem zapis na cd-rw verbatim 2x-4x. dzieje się to samo tzn. zapis przechodzi bez problemu a już podczas weryfikacji nie może odczytać od 94% powierzchni płyty. coś mi się tu nie podoba. oto szczegóły verbatimki odczytane z ATIP: #cdrecord dev=0,0,0 -atip Cdrecord 2.00.3 (i686-pc-linux-gnu) Copyright (C) 1995-2002 Jörg Schilling scsidev: '0,0,0' scsibus: 0 target: 0 lun: 0 Linux sg driver version: 3.1.25 Using libscg version 'schily-0.7' Device type : Removable CD-ROM Version : 0 Response Format: 2 Capabilities : Vendor_info : 'LITE-ON ' Identifikation : 'COMBO SOHC-5232K' Revision : 'NK0A' Device seems to be: Generic mmc2 DVD-ROM. Using generic SCSI-3/mmc CD-R driver (mmc_cdr). Driver flags : MMC-3 SWABAUDIO BURNFREE FORCESPEED Supported modes: TAO PACKET SAO SAO/R96P SAO/R96R RAW/R16 RAW/R96P RAW/R96R ATIP info from disk: Indicated writing power: 6 Reference speed: 2 Is not unrestricted Is erasable ATIP start of lead in: -11078 (97:34/22) ATIP start of lead out: 359849 (79:59/74) 1T speed low: 0 (reserved val 0) 1T speed high: 4 2T speed low: 0 (reserved val 5) 2T speed high: 0 (reserved val 12) power mult factor: 3 5 recommended erase/write power: 3 A1 values: 02 3A B0 A2 values: 5C C6 26 Disk type: Phase change Manuf. index: 11 Manufacturer: Mitsubishi Chemical Corporation jakieś sugestie ? ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wyjadacz ;)
![]() |
hmm hmm hmm .... sprawdziłem przed chwila te cd-rw co się nie dawały odczytać po zapisie na sohc-5232k i o dziwo .... czytają się bez najmniejszych problemów na GCE-8520B.
czyli combo zapisuje ok, ale wychodzi mi z tego, że ma ogólnie problemy z odczytem cd-rw (a nie z zapisem). zastanawiam się czy to błąd mojego egzemplarza czy to raczej niedoróbka liteona... .. ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
reklamuj wiec!
|
![]() |
![]() |
#9 |
Banned
Data rejestracji: 29.03.2004
![]() |
skyrider... wiem że jesteś nowy, ale jest taki przycisk jak edytuj... nie trzeba pisać 3 posty jeden pod drógim
|
![]() |
![]() |
#10 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 09.07.2004
![]() |
Mialem podobny problem z plytkami CD-RW tyle ze z LDW-451S: (http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=36098)
Napisalem do Liteona, polecili zapodac najnowszy firmware (wtedyna stronce jeszcze nie bylo tych najnowszych z dn. 12.07), sprawdzic pod innym softem do wypalania rozne plytki CD-RW, podpiac naped do innego komputera, i w razie nie ustapienia problemu odniesc go naprawy, co tez uczynilem. |
![]() |
![]() |
#11 |
Bywalec
Data rejestracji: 19.07.2004
![]() |
No cuż postanowiłem że go wezme. Dzięki za tego linka ale już wcześniej sprawdzałem go.
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Wyjadacz ;)
![]() |
czy ma ktoś może bios NK0E do combo SOHC-5232k od codeguys'ów (5232K.NK0E.patched-rs16x.exe) w wersji BIN ? mam linuxa i nie bardzo moge wgrać z exe'ka. zawsze aktualizuje napędy przez mtkflash'a pod dosem. próbowałem wyciągnąć bios z exe->bin programem litefirm, ale to nie dało skutku, dostaje komunikat, że w exeku nie ma biosa liteona i sorry
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Bywalec
Data rejestracji: 19.07.2004
![]() |
Mam juz ten napend i sprawuje się super na NK0A biosie a co wnosi ten bios ?.
|
![]() |
![]() |
|
|