Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 06.05.2004, 12:09   #1
grover
Nowy na forum

Data rejestracji: 06.05.2004
grover w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Unhappy Lite-On 48246S problem z nagrywaniem mniej firmowych nośników

Witam,
Od jakiegoś czasu mam problemy z nagrywaniem mniej firmowych (czyt. tanich) płyt. Objawia się to w ten sposób, że na początku procesu nagrywania, płyta nie może być chyba właściwie wykryta. Słychać jak napęd coś kręci i staje. I tak w kółko. Czasami uda się coś nagrać na takiej płycie (po kilku minutach "rozruchu"), jednak przy zadeklarowanej prędkości nagrywania x24, nagrywanie odbywa się z prędkością x8, x12 rzadziej x16. Nie wiem co dokładnie dzieje się na początku, ale nero kończy pracę z komunikatem "Błąd kalibracji mocy lasera". Próbowałem różnych wersji biosu i to samo.
Używając firmowych krążków raczej nie ma problemu, nagrywanie odbywa się natychmiastowo.
Dodam, że wcześniej takie zjawisko nie występowało. Napęd ma ponad rok.
Próbowałem już różnych rzeczy, może ktoś się już spotkał z czymś takim? Może jest to wina zakurzonego lasera? Odczyt płyt też czasem odbywa się z oporami, zwłaszcza na początku.
Moja platforma sprzętowa: mobo na nForce2, hdd osobno, cd-rw + cd-r na jednej taśmie.

Z góry dziękuję za pomoc i wyjaśnienia.
grover jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 06.05.2004, 12:13   #2
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
litki maja 2 lata gwarancji wiec oddaj do serwisu niech go wyczyszcza
jesli miales pecha kupic w dziwnym sklepie ktory dal rok mozesz korzystac z gwarancji bezposrednio w serwisie firmowych
jesli z jakis powodow nie masz gwarancji to z czystym sumieniem rozkrec go i wyczysc soczewke i zaktualizuj bios zeby uaktualnic baze nosnikow nagrywarki
nimal jest offline  
Stary 06.05.2004, 13:29   #3
grover
Nowy na forum

kupowałem

go w hurtowni jako BoX, więc gwarancja jest na 2 lata. Myslisz, że jest to podstawą do oddania na gwarancję? Serwisant włoży Verbatima i powie, że nagrywa się dobrze ?!?
grover jest offline  
Stary 06.05.2004, 15:56   #4
Y@nkee_PL
Maciek: Reaktywacja
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 18.11.2002
Y@nkee_PL zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
nf2 he
powiedz mi jakich sterownikow do mobo uzywasz, no i czy instalowales SW IDE (zalezy od wersji paczki)?

a jesli chodzi o biosa, to wgrywaj ostatni - SS0E

The firmware page - stronka z BIOSami do napędów optycznych
Y@nkee_PL jest offline  
Stary 06.05.2004, 15:59   #5
grover
Nowy na forum

sterowników do IDE

próbowałem już różnych. Standardowych Windowsa też. Obecnie mam zainstalowaną najświeższą paczkę nVidii + sterownik IDE 2.15 (o ile się nie mylę).
Aha ostatnio zapodałem także aspi ... i nic.
grover jest offline  
Stary 06.05.2004, 16:18   #6
Y@nkee_PL
CDRinfo VIP

jesli mozesz to wez odepnij cdroma, nagrywarka niech bedzie na Sec Master i sama, nic innego na ten kanal juz nie podpinaj, zadbaj tez aby miec najswiezsza wersje Nero (z serii 5.5 jest to 5.5.10.56)
no i sterownik, jesli chodzi o SW IDE to zostawie go bez komentarza, bardziej wtajemniczeni trzymaja sie od niego z daleka, ja tez
w tej chwili ja mam zainstalowana paczke o numerze 3.13 no i oczywiscie bez zadnego SW IDE!
odinstaluj paczke no i ten ide 2.15, potem po bodajze dwoch restartach windy (bo tak system bedzie chciec) zainstaluj wlasnie unified driver 3.13 pomijajac instalacje sterownika SW IDE, instalacja tego stera poprzedzona bedzie odpowiednim komunikatem, ale to juz raczej wiesz
wazne jest zeby odinstalowadc kompletnie poprzednie stery, a nie nakladac jedna wersje na druga
sprawdzasz na koniec czy masz wlaczone DMA (mozna za pomoca Nero Info Tool, ale tylko sprawdzic)
ostatecznie mozesz sprawdzic nagrywarke na innym kompie, potem juz tylko zostanie oddanie na serwis na czyszczenie, bo watpie ze to cos powazniejszego

Y@nkee_PL jest offline  
Stary 07.05.2004, 12:32   #7
grover
Nowy na forum

problem w tym, że ...

Podłączyłem na moment nowiutką x52 nic nie zmianiając. I nagrywanie poszło bez problemu...
grover jest offline  
Stary 07.05.2004, 17:13   #8
Y@nkee_PL
CDRinfo VIP

w takim razie czyszczenie soczewki mile widziane

Y@nkee_PL jest offline  
Stary 27.05.2004, 13:10   #9
grover
Nowy na forum

odebrałem

wczoraj z serwisu nową nagrywarkę x52. Więc nie był to problem brudnej soczewki lasera ...
grover jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: