![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
..::Returned Master::..
Data rejestracji: 14.12.2002
![]() |
LiteOn LTR-48125S jaki BIOS w niego pakowac?
Wlasnie kupilem wypalarke LiteOn LTR-48125S i jak narazie
chodzi milo ale w razie czego jaki mam do niej pakowac BIOS bo na cdrinfo.pl jest tylko jeden i wlasnie ten w niej mam a czy moge w nia wsadzic BIOS od modelu LTR-48125W ![]()
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 11.12.2002
![]() |
Re: LiteOn LTR-48125S jaki BIOS w niego pakowac?
Cytat:
Jako stary wyjadacz powinieneś wiedzieć, że pierwsze co należy zrobić, to przejrzeć stare posty ... ![]() Temat był już tyle razy wałkowany, nicowany i starannie trawiony że nie ma co go przerabiać od nowa ... 8)
![]() |
#3 |
![]() |
Dobra, juz dzieki nie bij mnie
![]() Ale sam wiesz czlowiek to leniwa istota i idzie na latwizne!! Tymcaszem ![]()
#4 | |
Stały bywalec ;)
![]() |
Cytat:
![]() Zajrzyj na www.cdrinfo.pl lub www.cdrinfo.com w dział przeróbki: są tam konkretne informacje jak można się znęcać nad Litkiem z hardwarem model 5 (i nie tylko), jak go po dobroci zachęcić aby biegał szybciej i co z tego wynika dla szarego uzytkownika (ops, rymnęło mi się tak jakoś ![]()
![]() |
#5 |
![]() |
E no nie chcem byc zlosliwy ale sprawdzilem i nie ma nigdzie mowy
o przerobkach z LTR-48125S->LTR-48125W !!!!!
#6 | |
Forumator
Data rejestracji: 12.07.2002
![]() |
Cytat:
http://www.cdrinfo.pl/cdr/porady/liteon_oc/ |
|
![]() |
![]() |
#7 | |
![]() |
Cytat:
Rozumiem ze mam sciagnac najnowszy BIOS od modelu LTR-48125W i wpakowac go w swojego Litka ![]()
![]() |
#8 |
Forumator
![]() |
No to juz zalezy tylko od Ciebie. Ja wybralbym wersje VS02 badz VS06
dlatego ze w najnowszej czyli VS08 wkradl sie blad ujawniajacy sie przy wykorzystaniu overburning'u. Zreszta ten blad jesli sie nie myle dotyczy wiekszosci najnowszych biosow LiteOn'a. Moze w koncu go poprawia ? Biosy i ich krotkie opisy znajdziesz tutaj: http://www.cdrinfo.pl/software/stron...eid=2078195644 Jednak uzywajac programu fleszującego Mtkflash, mozesz w zasadzie dowolnie zmieniac wersje biosu, nawet z nowszej na starsza, czego nie da sie zrobic przy klasycznym flaszowaniu. Tak wiec jesli masz troche czasu zaciecia do eksperymentowania sam mozesz stwierdzic ktory bios najbardziej Ci odpowiada. |
![]() |
![]() |
#9 |
![]() |
No to teraz wiem juz wszystko!! Seba wielkie dzieki!!
#10 |
Forumator
![]() |
Powodzenia
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
<<<Watcher>>>
Data rejestracji: 28.06.2002
![]() |
Re: Re: LiteOn LTR-48125S jaki BIOS w niego pakowac?
Cytat:
![]() Tak trzymac porządek musi być ![]() A tak naprawde wyszukiwarka to dobra rzecz ![]() |
|
![]() |
![]() |
#12 | |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Re: LiteOn LTR-48125S jaki BIOS w niego pakowac?
Cytat:
![]() |
#13 |
Poszukiwacz Grawitonów
Data rejestracji: 15.01.2003
![]() |
![]() ![]() A PROPOS BIOSU DO LTR-48125S -> teraz wiem, że problem overburningu w mojej wypalarce to bios... ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Stały bywalec ;)
![]() |
Re: Re: Re: LiteOn LTR-48125S jaki BIOS w niego pakowac?
Cytat:
![]() A w tym przypadku to mnie trochę poniosło, bo kilka dni przedtem byłem świadkiem jak to się "stare dziady" - bez obrazy ![]() ![]() Co zostało przez zemnie i ZbigNieffa dopełnione (zgodnie z regulaminem) i rozumiem, że bez urazy z jego strony. Sorry, za to przydługie wyjaśnienie. A teraz konkrety: Tak mam LTR-40125S i przerobiłem go na LTR-48125W(dla własnej uciechy bo zwą mnie Electron'ik i nie zdzierżę jak nie zajrzę pod maskę jakiegoś pudełka co ma chociażby jeden tranzystor i coś tam nie "naprawię"). Wszystko niby działa z grubsza cacy. Ale mam pewne wątpliwości. Otóż jest to słynna i nie do kończ wyjaśniona sprawa różnicy między literkami "S" i "W" - jedni twierdzą, że te wersję różnią się optyką (bez potwierdzenia od LiteOn'a), natomiast drudzy, że to idealnie ten sam model, tylko składany przez różne fabryki - a firmware są dwa bo każda fabryka odpowiada za swój (podobno LiteOn gdzieś się z tym wygadał). Jeśli piersza wersja jest prawdziwa, to te optyki mogą się co nieco różnic i firmware może być "pod nie" optymalizowany, a więc jednak zasadne by było stosować firmware "S" do wersji "S" a firmware "W" do wersji "W". Jeśli druga wersja jest prawdziwa to "hulaj dusza - piekła nie ma" i można sobie wgrywać co kto chce i zawsze powinno być dobrze. Powiadam wam - mam firmware W w werji S i toto zgrabnie chodzi, ale nie testowałem mojego Litka na wszystkie możliwe sposoby i w ekstremalnych warunkach więc po nocach czasami dręczą mnie koszmary, czy jednak nie powinienen tam zastosoać wersji S. Ot taki ze mnie perfekcjonista - nie wystarczy mi, że to chodzi, ale chcę wiedzieć czy chodzi optymalnie. 8)
![]() |
#15 |
![]() |
Elektron dzieki za lektorke
![]() Powiem inaczej, zapytalem sie o ten BIOS powniewaz od dluzszego czasu mialem nagrywarke TEAC i nie czytalem postow o Litkach bo poprostu nie byly mi potrzebne!! Teraz juz bede wiedzial co i jak ale jak narazie nie trafilem na CD ktory by nie pasil sprawarce wiec nie zmieniam BIOS`a ale dzieki bo bede wiedzial na przyszlosc!! Tymczasem ![]()
|
|