![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 16.04.2004
![]() |
Plyta startowa
Witam
Mam dyskietki "startowe" programu Drive Image 5.0 Chcialbym utorzyc na ich podstawie startowa plyte CD. Probowalem to zrobic w NERO lub NERO Express i wszystko byloby OK gdyby chodzilo o jedna dyskietke. Niestety zawartosc jednej dyskietki jest niewystarczajaca do uruchomienia programu. Nie wiem w jaki sposob dodac ta druga dyskietke do plyty startowej Czy ktos moze mi powiedziec jak to mozna zrobic ? |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Bywalec
![]() |
Znalazlem
Juz znalazlem.
![]() Przepraszam ze zawracalem glowe, ale jestem tu nowy. ![]() W kazdym razie, gdyby ktos szukal tego samego..... http://www.cdrinfo.pl/software/artyk...20021013222531 Ostatnio zmieniany przez mark54 : 16.04.2004 o godz. 09:46 |
![]() |
![]() |
#3 |
^_^ czekam na bana ;)
Data rejestracji: 05.03.2004
![]() |
Szybki jesteś zajęło ci to niespełna 15min. BRAWO!!!
|
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 18.09.2003
![]() |
Ja tez mam podobny problem, przeczytalem ten artykul, ale nie jest zbyt jasno napisany... moze ktos ma prostszy sposob ?
|
![]() |
![]() |
#5 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
Tak naprawde mozna zrobic jedna "dyskietke" 2.88MB w programie DriveImage, dogrywajac tylko brakujace pliki z drugiej dyskietki tj. DIHELP.DAT, PQDI.exe, pqDI.ovl, PQDI.pqg, PQDI.TRC (plik ukryty) Nie trzeba robic zadnych zmian w plikach autoexec.bat i config.sys Sam tak zrobilem (bo nie chcialo mi sie bawic w takie zmiany w plikach) i wszystko jest OK. Niestety cala pozostala procedura jest taka sama jak w powyzszym przykladzie. Prosciej zrobic tego juz sie chyba nie da... Ale jezeli dalej sobie z tym nie poradzisz to mozna jeszcze cos wymyslic... Powiedz tylko z czym konkretnie masz problem...? Z utworzeniem takiej dyskietki w programie DriveImage, czy z nagraniem takiej plyty w Nero zgodnie z powyzszym opisem ?
![]() Ostatnio zmieniany przez mark54 : 10.08.2004 o godz. 20:22 |
|
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
![]() |
Mam juz zrobiony obraz 2.88 MB w WinImage, tj. plik backup.ima.
Czyli pierwszy etap mam za soba, ale dalej jestem w kropce, bo Nero nie czyta formatow *.IMA. Krotko mowiac, nie wiem kompletnie co mam wybrac w Nero... Jest mowa o 'emulacji dyskietki 2.88 mb' -> czegos takiego w nero nie mam (mam wersje nero express 6). Jak bys mogl mi jakos napisac co robic od poczatku w Nero to bylbym bardzo wdzieczny. Jak juz mowilem, obraz 2.88 MB WinImage'm juz zrobilem. |
![]() |
![]() |
#7 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ale czyta img ktore rozni sie... jedna litera w rozszerzeniu
![]() w nero musisz wybrac zrodlo boota z pliku, wybrac emulacje 2,88 i palic ![]() edit: w nero musisz zaznaczyc w oknie wlasciewosci kompilacji ze chcesz miec dostep do ustawien zaawansowanych i odblokuja sie ustawienia emulacji itp oczywisci wystepuja one tylko jak wybieresz projekt bootable cd - wymagane ustwienia sa chyba na 2giej zakladce
Radek Nimal - bo życie jest zbyt krótkie, żeby tracić czas blog o głupich pomysłach Życie z Chromebookiem - mój kanał na YT Ostatnio zmieniany przez nimal : 11.08.2004 o godz. 13:49 |
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
![]() |
Nero czyta IMG ? Nie bardzo.... oj, nie....
Ale to co mam w koncu zrobic w tym Nero ? Wybrac najpierw ze chce nagrywac dysk startowy i co dalej ? Mam dodac plik IMA ktory zrobilem WinImagem + obraz partycji czyli PDI czy jak mu tam (no ten ktory tworzy Drive Image) ? A potem co ? O jakiej kompilacji tu w ogole jest mowa... ? Sorry, ale nie qmam tego Nero, bo uzywam go tylko do nagrywania normalnych plikow itp. Poza tym Drive Image to dobry program bo ladnie mi zrobil obraz partycji na NTFS-ie czego nie moge powiedziec np. o Norton GHost, ktory rozwalil mi caly system i nawet nie powiedzial przepraszam. Tylko ze Ghostem mozna zrobic bootable CD a Drive Image jest jakis staroswiecki. Nimal: ja nie qmam kompletnie co Ty piszesz, wez jakos napisz to krok po kroku OK ? |
![]() |
![]() |
#9 |
Bywalec
![]() |
pliki IMG
Oczywiscie ze Nero czyta pliki *.IMG
Ale z tego co sie orientuje to zrobienia takiej plytki startowej nie wystarczy program Nero Expres. Musi to byc Nero - Burning Rom Dopiero w tym programie przy tworzeniu plyty startowej jest mozliwosc wyboru pliku *.IMG i emulacji napedu 2.88MB. Przy czym plik *IMG nalezy utworzyc np. w programie WinImage. Co do opisu krok po kroku to wydaje mi sie ze w tym powyzszym przykladzie http://www.cdrinfo.pl/software/artyk...888b6eedfad7ff wszystko jest opisane dosyc jasno i sa dolaczone zrzuty ekranu z nero z zaznaczonymi opcjami ktore trzeba wybrac. Co prawda jest to Nero 5, ale w wersji 6 nie rozni sie to zbyt znaczaco.
![]() Ostatnio zmieniany przez mark54 : 12.08.2004 o godz. 06:39 |
![]() |
![]() |
#10 |
Author
Zlotowicz
prawda - musisz miec pelne nero (nie zauwazylem ze korzystasz z expresa)
jesli mozesz to przelacz sie na pelne, a jesli nie masz tej opcji to sciagnij triala ze strony nero.com - do tego projektu wystarczy ![]() w nero wybierasz nowa kompilacja, z menu ktore sie pojawi wybierasz bootable wtedy w ustawieniach projektu podajesz lokalizacje pliku *.img i wybierasz emulacje 2,88 potwierdzasz ok na plyte mozsesz dodatkowo dac dowolne pliki - co Ci tam potrzebne klikasz na przycisk zeby wypalalo, ustawiasz predkosc, tryb itp i klikasz na NAGRAJ (czy jakos podobnie) nie urzywam polskiego nero, wiec nie wiem jak dokladnie sie te przyciski nazywaja po klikuminutach masz plyte ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Nowy na forum
![]() |
DObra, mam juz ta pelne wersje Nero. W artykule autor napisal, zeby koniecznie utworzyc WinImagem plik IMA, a Wy piszecie o IMG. To jaki w koncu mam byc ?
|
![]() |
![]() |
#12 |
Nowy na forum
![]() |
Panowie, fajnie sie z Wami gada, ale sprawa sie rypla bo musze oddac notebooka z ktorym lacze sie z Siecia, nedzny dial-up...
Czy daloby rade gdyby ktorys z Was przeslal mi na vincent@europe.com ten obraz 2.88 zrobiony WinImagem (tylko plz spakowany)... ? Albo moze lepiej zapis projektu zrobiony w Nero - bylbym b.zobowiazany ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Author
Zlotowicz
Zbynio - img i ima roznia sie literka w nazwie pliku! wiec wstaw tam taka jak CI pasuje
![]() pliku Ci nie wysle bo nie uzywam tego progsa, ze nie wspomne o tym ze to nielegalne ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Bywalec
![]() |
Musze powiedzie ze w przypadku wersji Drive Image 5.01 nie bedzie to dzialanie nielegalne.
Plytke z tym programem mozna dostac wraz z wakacyjnym specjalnym wydaniem bodajze Komputer Swiata albo PC Experta. Co do formatu pliku to masz racje, ma to byc plik *.IMA Sorry za pomylke.
#15 |
Author
Zlotowicz
mark54 - nie to zebym sie czepial, ale po prostu licencja na uzywanie progsa dolaczonego do czasowpisma jest POSIADANIE plyty i czasopisma, a w przypadku firm takze faktury, chyba ze program jest klasy freeware (a driveimage nie jest) - no ale mniejsza o to
![]() ![]() zrobiles ta plytke czy cos jeszcze jest niejasne? obrazu Ci nie wysle bo po prostu nie uzywam tego progsa (wiec go nie mam) |
![]() |
![]() |
|
|