Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 16.04.2004, 09:28   #1
mark54
Bywalec

Data rejestracji: 16.04.2004
mark54 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Plyta startowa

Witam

Mam dyskietki "startowe" programu Drive Image 5.0
Chcialbym utorzyc na ich podstawie startowa plyte CD.
Probowalem to zrobic w NERO lub NERO Express i wszystko byloby OK gdyby chodzilo o jedna dyskietke.
Niestety zawartosc jednej dyskietki jest niewystarczajaca do uruchomienia programu.
Nie wiem w jaki sposob dodac ta druga dyskietke do plyty startowej
Czy ktos moze mi powiedziec jak to mozna zrobic ?
mark54 jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 16.04.2004, 09:43   #2
mark54
Bywalec

Znalazlem

Juz znalazlem.
Przepraszam ze zawracalem glowe, ale jestem tu nowy.
W kazdym razie, gdyby ktos szukal tego samego.....
http://www.cdrinfo.pl/software/artyk...20021013222531

Ostatnio zmieniany przez mark54 : 16.04.2004 o godz. 09:46
mark54 jest offline  
Stary 16.04.2004, 13:09   #3
kodziu
^_^ czekam na bana ;)

Data rejestracji: 05.03.2004
kodziu zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Szybki jesteś zajęło ci to niespełna 15min. BRAWO!!!
kodziu jest offline  
Stary 10.08.2004, 13:51   #4
Zbynio
Nowy na forum

Data rejestracji: 18.09.2003
Zbynio w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ja tez mam podobny problem, przeczytalem ten artykul, ale nie jest zbyt jasno napisany... moze ktos ma prostszy sposob ?
Zbynio jest offline  
Stary 10.08.2004, 20:18   #5
mark54
Bywalec

Cytat:
Napisany przez Zbynio
Ja tez mam podobny problem, przeczytalem ten artykul, ale nie jest zbyt jasno napisany... moze ktos ma prostszy sposob ?
Jest nieco prostszy sposob, ale tylko troszke.....
Tak naprawde mozna zrobic jedna "dyskietke" 2.88MB w programie DriveImage, dogrywajac tylko brakujace pliki
z drugiej dyskietki tj. DIHELP.DAT, PQDI.exe, pqDI.ovl, PQDI.pqg, PQDI.TRC (plik ukryty)
Nie trzeba robic zadnych zmian w plikach autoexec.bat i config.sys
Sam tak zrobilem (bo nie chcialo mi sie bawic w takie zmiany w plikach) i wszystko jest OK.
Niestety cala pozostala procedura jest taka sama jak w powyzszym przykladzie.

Prosciej zrobic tego juz sie chyba nie da...
Ale jezeli dalej sobie z tym nie poradzisz to mozna jeszcze cos wymyslic...
Powiedz tylko z czym konkretnie masz problem...?
Z utworzeniem takiej dyskietki w programie DriveImage,
czy z nagraniem takiej plyty w Nero zgodnie z powyzszym opisem ?

Ostatnio zmieniany przez mark54 : 10.08.2004 o godz. 20:22
mark54 jest offline  
Stary 11.08.2004, 13:38   #6
Zbynio
Nowy na forum

Mam juz zrobiony obraz 2.88 MB w WinImage, tj. plik backup.ima.
Czyli pierwszy etap mam za soba, ale dalej jestem w kropce, bo Nero nie czyta formatow *.IMA. Krotko mowiac, nie wiem kompletnie co mam wybrac w Nero... Jest mowa o 'emulacji dyskietki 2.88 mb' -> czegos takiego w nero nie mam (mam wersje nero express 6).

Jak bys mogl mi jakos napisac co robic od poczatku w Nero to bylbym bardzo wdzieczny. Jak juz mowilem, obraz 2.88 MB WinImage'm juz zrobilem.
Zbynio jest offline  
Stary 11.08.2004, 13:46   #7
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
ale czyta img ktore rozni sie... jedna litera w rozszerzeniu zmien ta litere i po sprawie
w nero musisz wybrac zrodlo boota z pliku, wybrac emulacje 2,88 i palic

edit: w nero musisz zaznaczyc w oknie wlasciewosci kompilacji ze chcesz miec dostep do ustawien zaawansowanych i odblokuja sie ustawienia emulacji itp
oczywisci wystepuja one tylko jak wybieresz projekt bootable cd - wymagane ustwienia sa chyba na 2giej zakladce

Ostatnio zmieniany przez nimal : 11.08.2004 o godz. 13:49
nimal jest offline  
Stary 11.08.2004, 22:12   #8
Zbynio
Nowy na forum

Nero czyta IMG ? Nie bardzo.... oj, nie....
Ale to co mam w koncu zrobic w tym Nero ? Wybrac najpierw ze chce nagrywac dysk startowy i co dalej ? Mam dodac plik IMA ktory zrobilem WinImagem + obraz partycji czyli PDI czy jak mu tam (no ten ktory tworzy Drive Image) ?

A potem co ? O jakiej kompilacji tu w ogole jest mowa... ?
Sorry, ale nie qmam tego Nero, bo uzywam go tylko do nagrywania normalnych plikow itp.
Poza tym Drive Image to dobry program bo ladnie mi zrobil obraz partycji na NTFS-ie czego nie moge powiedziec np. o Norton GHost, ktory rozwalil mi caly system i nawet nie powiedzial przepraszam. Tylko ze Ghostem mozna zrobic bootable CD a Drive Image jest jakis staroswiecki.

Nimal: ja nie qmam kompletnie co Ty piszesz, wez jakos napisz to krok po kroku OK ?
Zbynio jest offline  
Stary 12.08.2004, 06:23   #9
mark54
Bywalec

pliki IMG

Oczywiscie ze Nero czyta pliki *.IMG
Ale z tego co sie orientuje to zrobienia takiej plytki startowej nie wystarczy program Nero Expres.
Musi to byc Nero - Burning Rom
Dopiero w tym programie przy tworzeniu plyty startowej jest mozliwosc wyboru pliku *.IMG i emulacji napedu 2.88MB.
Przy czym plik *IMG nalezy utworzyc np. w programie WinImage.

Co do opisu krok po kroku to wydaje mi sie ze w tym powyzszym przykladzie
http://www.cdrinfo.pl/software/artyk...888b6eedfad7ff
wszystko jest opisane dosyc jasno i sa dolaczone zrzuty ekranu z nero z zaznaczonymi opcjami ktore trzeba wybrac.
Co prawda jest to Nero 5, ale w wersji 6 nie rozni sie to zbyt znaczaco.

Ostatnio zmieniany przez mark54 : 12.08.2004 o godz. 06:39
mark54 jest offline  
Stary 12.08.2004, 12:25   #10
nimal
Author
Zlotowicz

nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
prawda - musisz miec pelne nero (nie zauwazylem ze korzystasz z expresa)
jesli mozesz to przelacz sie na pelne, a jesli nie masz tej opcji to sciagnij triala ze strony nero.com - do tego projektu wystarczy

w nero wybierasz nowa kompilacja, z menu ktore sie pojawi wybierasz bootable
wtedy w ustawieniach projektu podajesz lokalizacje pliku *.img i wybierasz emulacje 2,88
potwierdzasz ok
na plyte mozsesz dodatkowo dac dowolne pliki - co Ci tam potrzebne
klikasz na przycisk zeby wypalalo, ustawiasz predkosc, tryb itp i klikasz na NAGRAJ (czy jakos podobnie)
nie urzywam polskiego nero, wiec nie wiem jak dokladnie sie te przyciski nazywaja
po klikuminutach masz plyte
nimal jest offline  
Stary 12.08.2004, 13:46   #11
Zbynio
Nowy na forum

DObra, mam juz ta pelne wersje Nero. W artykule autor napisal, zeby koniecznie utworzyc WinImagem plik IMA, a Wy piszecie o IMG. To jaki w koncu mam byc ?
Zbynio jest offline  
Stary 12.08.2004, 14:01   #12
Zbynio
Nowy na forum

Panowie, fajnie sie z Wami gada, ale sprawa sie rypla bo musze oddac notebooka z ktorym lacze sie z Siecia, nedzny dial-up...
Czy daloby rade gdyby ktorys z Was przeslal mi na vincent@europe.com ten obraz 2.88 zrobiony WinImagem (tylko plz spakowany)... ?
Albo moze lepiej zapis projektu zrobiony w Nero - bylbym b.zobowiazany
Zbynio jest offline  
Stary 12.08.2004, 14:39   #13
nimal
Author
Zlotowicz

Zbynio - img i ima roznia sie literka w nazwie pliku! wiec wstaw tam taka jak CI pasuje
pliku Ci nie wysle bo nie uzywam tego progsa, ze nie wspomne o tym ze to nielegalne
nimal jest offline  
Stary 13.08.2004, 13:18   #14
mark54
Bywalec

Musze powiedzie ze w przypadku wersji Drive Image 5.01 nie bedzie to dzialanie nielegalne.
Plytke z tym programem mozna dostac wraz z wakacyjnym specjalnym wydaniem bodajze Komputer Swiata albo PC Experta.

Co do formatu pliku to masz racje, ma to byc plik *.IMA
Sorry za pomylke.
Stary 13.08.2004, 13:22   #15
nimal
Author
Zlotowicz

mark54 - nie to zebym sie czepial, ale po prostu licencja na uzywanie progsa dolaczonego do czasowpisma jest POSIADANIE plyty i czasopisma, a w przypadku firm takze faktury, chyba ze program jest klasy freeware (a driveimage nie jest) - no ale mniejsza o to nie to jest tematem dysputy
zrobiles ta plytke czy cos jeszcze jest niejasne? obrazu Ci nie wysle bo po prostu nie uzywam tego progsa (wiec go nie mam)
nimal jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: