![]() |
to chyba zle zrozumialem. :/
a ten dysk ktory nie ma DMA (wnioskuje ze masz dwa dyski) - czy on bierze udzial w procesie nagrywania? jesli nie to odlacz go i zobacz czy bedzie cos lepiej (moze urzadzenie pracujace w PIO zakloca prade UDMA?). Najlepiej jest (przynajmniej dla testu) podlaczyc dysk twardy do jednego kontrolera a nagrywarke do drugiego. Transfer danych miedzy urzadzeniami na jednym kontrolerze jest utrudniony. Ja mam np. dwie nagrywarki podlaczone do tego samego kontrolera, przez co nie moge np. przegrywac w locie z nagrywarki na nagrywarke. Poza tym zrob test: wez plyte RW i sprawdz uzycie procesora podczas wypalania. Jesli jest <10% to DMA dziala jak nalezy. Jesli jest >90% - nie. Sterowniki microsoftu sa czescia windows. Po prostu nalezy zainstalowac "Standardowy podwojny kontroler IDE" czy cos w tym stylu. Moze sie zdarzyc (choc to malo prawdopodobne przy obecnych predkosciach dyskow) ze dysk twardy nie nadaza przeslac tych 10MB/s. Ale jesli jest pofragmentowany lub wypalasz tysiace malych plikow jest to teoretycznie mozliwe. |
Już wiem czemu mi nagrywała tak wolno.
Bo szło z dysku który własnie nie ma włączonego DMA jak by szło z dysku gdzie jest DMA to było by szybciej???Możliwe to jest???Czy da się ten drugi dysk jeszcze włączyć na DMA???Zainstalowalem Hyperiona i dalej ten dysk twardy jest na PIO :-( więc nie wiem czy się da go włączyć Seagate 80 GB Seagate 160GB chodzi na DMA a ten drugi 80GB jeszcze na tym PIO i nie da się zmienić:-(
|
za przeproszeniem: pierdzielisz trzy po trzy..
ju***380; si***281; pogubi***322;em co ma w***322;***261;czone DMA, a co nie. Najlepiej wklej tu screena |
To znów ja:)
Macie screeny:co działa a co nie:) a jak wstawić screen??:P mam dwa dyski twarde pierwszy master działa slave juz jest w trybie PIO nagrywarki juz sa w trybach DMA.Zostałten jedyny nieszczęsny dysk twardy który nie chce przejść na DMA:-(
|
Czasami plytka jest tak slaba ze naped chcac zoptymalizowac jakosc nagrania nagrywa ja wolniej. Sprawdz czy efekt ten wystepuje tez na Verbatim/TDK!
|
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:16. |