Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 23.07.2003, 13:27   #1
Zibi1970
Bywalec

Data rejestracji: 23.07.2003
Zibi1970 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Mam problem z nero i cdrw

witam.

od poczatku, mam lg 8400 z biosem 1,12 i windowsa xp prof (bez sp1).
instaluje nero ktore dostalem razem z nagrywarka 5.5.7.6 i wszystko dziala w miare ok.(czyli kopiowanie w locie, z bin-ow itd).
teraz chcialem potestowac sobie nero w wersji nowszej (niepamietam nr ale co z 10) i zaczynaja sie schody. puszczam przegrywanie w locie i wszystko sie kopiuje tyle ze kopia cd jest jakas walnieta tzn. np. przegrany film sie nie odtwarza, przegrana gra sie nie instaluje pomimo ze jak dam w nero na cd info to wykazuje ze plyta jest nagrana.

wczoraj zainstalowalem na probe nero 6 i kuzwa jest to samo kopia w locie nie dziala ! (przegrywane z predkoscia 32 X). jak zjade z predkoscia do X 12 i chyba 24 to jest 99 % szans ze sie nagra poprawnie.

i na koniec, jak odinstaluje te nowe nera i znow zapodam te ktore bylo z nagrywarka to mozna przegrywac x 32 bez bledow !!

prosze mi powiedziec o co chodzi ?

ps. dvd jest na innej tasmie niz cdrw.
Zibi1970 jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 23.07.2003, 13:32   #2
/\/\cDrive
Mój żółw,Hellsing,LG FAN

Data rejestracji: 19.05.2003
/\/\cDrive zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Może wgranie tego service packu do windy xp prof coś pomoże. A jak to nie pomoże to potestuj z innymi nośnikami.

Ostatnio zmieniany przez /\/\cDrive : 23.07.2003 o godz. 13:35
/\/\cDrive jest offline  
Stary 23.07.2003, 15:34   #3
Maciej
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 31.12.2002
Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Spróbuj tak ...
Zainstaluj nowe NERO ...ale podmień sterownik ASPI (WINASPI32.DLL) ze starszej wersjii NERO.
Stary 23.07.2003, 15:41   #4
Zibi1970
Bywalec

dzis wieczor sprawdze, thx
Zibi1970 jest offline  
Stary 24.07.2003, 10:13   #5
Zibi1970
Bywalec

tak wiec zrobilem jak Maciej radzil i nic sie nie zminilo ale zauwazylem jedna dziwna rzecz. przy przegrywaniu w locie kiedy dochodzi do 60 % nagle spada bufor (ta gorna linijka) do 0 a po chwili (pare sek) znow zaczyna rosnac i przegrywanie jest wznawiane.
a co dziwniejsze to dzieje sie to z predkosciami od 24 do 40X i zawsze w tym samym miejscu 60 % nagranej plyty !?!? probowalem tez znienic ustawienie wielkosci bufora od 32 do 80 MB (domyslnie 71 MB) ale to tez niczego nie zmienia i plyty do wyrzycenia :-(

acha jeszcze jedna rzecz jak dalem cos tam system info to napisalo ze nero ma takie winaspi.dll a w windows nie znaleziono, tobrze to czy zle ? przekopiowalem wiec te aspi z nero do windowsa i w info pokazuje juz aspi no ale to jest to przegrane, czy tak moze byc ?

prosze o pomoc bo cholera tracic po kilka cd dziennie jest w******jace.

no i acha nr 2. jezeli nagrywam cos z twardziela to moge leciec X 40 i jest ok.
Zibi1970 jest offline  
Stary 24.07.2003, 10:54   #6
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
To dziwne, że po opróżnieniu bufora płyta jest do wyrzucenia. Nagrywarka 8400 ma duży bufor własny (8 MB), a oprócz tego układ Super Link, chroniący przed skutkami przerwy w dopływie danych i opróżnienia bufora. Uwaga: układ ten można w tej nagrywarce wyłączyć - sprawdź w Nero, czy na pewno jest włączony. Poza tym eksperymentalnie stwierdziłem, że przy 8MB buforze i sprawnym komputerze można nagrywać z prędkością co najmniej 24x przy wyłączonym układnie Super Link - bufor nagrywarki skacze, ale jest wystarczający. Przy włączonym Super Link nie powinno być kłopotów nawet wtedy, gdy przegrywana płyta ma błędy, jest porysowana, i CD-ROM ma problemy z jej odczytem.

Kilka lat temu miałem jednak problem podobny do Twojego - nie mogłem przegrywać w locie z CD-ROMu LG 32x na nagrywarkę LG 4x4x24. CD-ROM w pewnym momencie zacinał się przy odczycie - i kiszka! Dlatego musiałem prawie zawsze kopiować poprzez obraz na dysku. Gdy wymieniłem napęd CD na ASUSa 50x, wszystkie problemy minęły jak ręką odjął.

Przyszła mi jeszcze jedna rzecz do głowy - jeśli kopiujesz płyty zabezpieczone przed kopiowaniem, odczyt niektórych z nich zajmuje napędowi bardzo dużo czasu - dlatego, o ile wiem, lepiej jest to robić poprzez obraz płyty na dysku twardym.
Stary 24.07.2003, 11:45   #7
Zibi1970
Bywalec

wiec ta wersja 8400 ma 2 MB ramu i system ochrony jest wlaczony bo ja nie napisalem ze przy 60 % plyte sie psuje tylko spada bufor, przestaje nagrywac ale po paru sek. byfor sie uzupelnia i wznawia nagrywanie i dochodzi juz do konca tyle ze taka plyta jest fizycznie nagrana to nie mozna znia nic zrobic i mowie tu o plikach bez zabezpieczen, tylko filmy lub kopie kopii. dodam ze bezwzgledu co kopiuje to zawsze przy 60 % bufor sie oproznia (ale zeby bylo jasne nie bufor nagrywarki !!! tylko bufor z dysku twardego (ten 71 MB)
Zibi1970 jest offline  
Stary 24.07.2003, 11:46   #8
Zibi1970
Bywalec

ale bykow narobilem, sorry
Zibi1970 jest offline  
Stary 29.08.2003, 11:54   #9
slay
Nowy na forum

Data rejestracji: 18.07.2003
slay w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
buu mam to samo :-( masz racje win xp jest szurniety dopiero po przeczytaniu tego sprawdziłęm i rzeczywiście przy 60 % sie wywala u mnie to sie zdarza czasami np nagrywam pierwszą kopie i wszysko niby gra nero informuje ze płyta sie nagrała dobrze a po próbie instalacji gra sie nie instaluje jest błą odczytu, przy kolejnym nagraniu tej płyty wszystko przegiega tak samo a płyta jest 100 sprawda ??

od czego to zależy oczywiscie nic na kompie nie robiłe i w tle nie było nic otwarte czym by sie xp mógł meczyć a to sie dzieje też na nero 6

jeśli ktoś wie niech mi da znać :-(
ps na win 98 LG niszczył mi 1/100 płyt a na XP jest to 1/2 :-(
slay jest offline  
Stary 29.08.2003, 12:29   #10
MaciejT
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.06.2000
MaciejT zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Zibi1970 napisał(a):
no i acha nr 2. jezeli nagrywam cos z twardziela to moge leciec X 40 i jest ok.
Przeciez POWINNO sie nagrywac z twardziela, a nie w locie!
Stary 29.08.2003, 12:33   #11
icemac
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.02.2003
icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Zbieg12 napisa***322;(a)
Przeciez POWINNO sie nagrywac z twardziela, a nie w locie!
ale niektorzy chca zaoszczedzic kilka minut i zniszczyc kilka plytek
a tak na powaznie to instalowales nero na nowo czy jako upgrade
Stary 29.08.2003, 13:52   #12
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz

Data rejestracji: 09.06.2002
SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Zibi1970 napisał(a):
dodam ze bezwzgledu co kopiuje to zawsze przy 60 % bufor sie oproznia (ale zeby bylo jasne nie bufor nagrywarki !!! tylko bufor z dysku twardego (ten 71 MB)
Te dane nie są pobierane od raz z dysku twardego tylko z RAM-u i tu może być przyczyna. Masz coś podkręconego w kompie?
SEBAW jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: