![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 16.09.2003
![]() |
Minimalna prędkość zapisu dla CD-RW
Witam wszystkich serdecznie.
Posiadam taka starą płytkę BTC RW. Niestety nie ma na niej określonej prędkości zapisu. Dawno temu zapisywałem ją z prędkością 2 (bo tylko takowa była dostępna na owym sprzęcie). Teraz korzystam z Nagrywarki Samsung 52x32x52 i Nero 5.5. Przy dodawaniu sesji prędkość ustawia się na x4 (jedyna możliwość) i wszystko jest ok. Niestety postanowiłem uporządkować dane na tej płytce i wyczyściłem wszystko i nagrałem powtórnie x4. Zapis z powodzeniem ale test poprawności zapisanych danych nie udał się i nie czyta tej płytki w zwłykłym napędzie CD (CD-RW po ok minutowym zgrzycie). Wydaje mi się że jest to problem prędkości, czy jest możliwe by ją zmniejszyć do x2. A przy okazji - podobny problem mam z EMTEC x4-10, zwykły napęd nie pokazuje dodanej sesji czemu? Dzięki za pomoc, pozdrawiam Piter. |
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
XV1100
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Predkosci minimalnej nagrywarki nie zmniejszysz bo niby w jaki sposob? Chocby programy pokazywaly co innego to ona i tak nagra z predkoscia 4x. Mozliwe ze ta plyta byla przeznaczona do zapisu 1-2x i teraz przestala juz byc kompatybilna z nowymi sprzetami, mozliwe tez ze starosc juz zadzialala i nic z niej nie bedzie.
Co do drugiej sprawy to jestes pewien ze dobrze dograles kolejne sesje? No i czy takie rzeczy maja miejsce tez na innych plytach cdrw czy na tej jednej (Emtec)? Piszesz ze zwykly naped, a moze to taki muzealny cdrom co to kiedys nie potrafily czytac plyt cdrw? Oj u ludzi sporo jeszcze takiego lamusa dziala. |
|
|
|
|
#3 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 16.09.2003
![]() |
Najprawdopodobniej tak jest. Ta płyta jest max na x2. A co do drugiej to dogrywałem standardowo: dodaj sesję. Nie sprawdzałem wszędzie ale na LG x48 i x52 (nie wiem czy tez Lg, sprzet oryginalny Compaq z UK) i DVD (w laptopie Toshiba - sprzęt sprzed roku). Nie widzi.
Sprobuję jeszcze raz nagrac. Dzięki za pomoc. |
|
|
![]() |
|
|